این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۱۳، شماره ۴۷، صفحات ۵۰۵-۵۱۸
عنوان فارسی
مطالعه پارامترهای ژنتیکی صفات مرتبط با آندوسپرم در تلاقیهای برنج
چکیده فارسی مقاله
به منظور مطالعه نحوه عمل ژن در ارقام برنج از لحاظ کیفیت پخت برای صفاتی نظیر درجه حرارت ژلاتینه شدن، غلظت ژل و میزان آمیلوز، چهار رقم برنج با سطوح متفاوتی از صفات، مورد مطالعه قرار گرفتند. ده جمعیت والدین، F1، RF1، BC1، RBC1، BC2، RBC2، F2 و RF2 با استفاده از روش تجزیه میانگین نسلها و در شرایط آزمایشگاه برای دو تلاقی سنگ طارم×گرده و IRRI2×IR229 مورد ارزیابی قرار گرفتند. معنیدار شدن یکی از آثار متقابل یعنی [i]، [j]1، [j]2، [l]1، [l]2، [l] در برای صفات مورد بررسی نشان داد که علاوه بر عمل ژن افزایشی- غالبیت، اثر متقابل غیر آللی دو ژنی نیز وجود دارد به جز برای صفت درجه حرارت ژلاتینه شدن در تلاقی سنگ طارم×گرده. در حالت دو ژنی، اپیستازی از نوع مضاعف برای صفت غلظت ژل در تلاقی IRRI2×IR229 مشاهده گردید. آثار سیتوپلاسمی و اثر متقابل سیتوپلاسی/ هستهای برای صفات غلظت ژل و میزان آمیلوز، در هر دو تلاقی معنیدار بودند. توارثپذیری عمومی و خصوصی به ترتیب در دامنه 77/0 تا 99/0و 05/0 تا 93/0 برای کلیه صفات برآورد گردیدند. در تجزیه آماری اجزای واریانس، برای تمام صفات و تلاقیها واریانس افزایشی معنیدار بود. معنیدار شدن اجزای و (کوواریانس افزایشی× غالبیت) به طور غیر مستقیم نشاندهنده وجود اثر غالبیت ژنهاست. انجام دورگگیری و گزینش در نسلهای تفکیک بالاتر برای صفات غلظت ژل و میزان آمیلوز و اعمال گزینش در نسلهای اولیه برای صفت درجه حرارت ژلاتینه شدن در برنامه اصلاحی این صفات موثر است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Study of Genetic Parameters of Endosperm Related- Traits in Crosses of Rice (Oryza sativa L.)
چکیده انگلیسی مقاله
In order to study gene action in rice for traits related to quality (gelatinization temperature, gel consistency and amylose content), four varieties of rice (Sang-e-Tarrom, Gerdeh, IRRI2 and IR229) were investigated. Ten different generations including P1, P2, F1, RF1, BC1, RBC1, BC2, RBC2, F2 and RF2 were evaluated using generation mean analysis. In generation mean analysis, one of non-allelic interaction components, [i], [j]1, [j]2, [l]1, [l]2, [l] was significant indicating the genetic model of these characters were described by additive-dominance model with non-allelic gene interaction (except for gelatinization temperature trait in Sang-Tarrom × Gerdeh cross). The cross IRRI2×IR229 showed duplicate epistasis for gel consistency trait. Cytoplasmic effects and interactions between cytoplasmic and nuclear effects in two crosses were significant for amylose content and gel consistency traits. The estimation of narrow and broad-sense heritability for two crosses were 0.77 to 0.99 and 0.05 to 0.93, respectively. The predominantly additive nature of the genetic variability was further revealed by the variance components. Component D was detected significant in all the crosses. The covariance component and , however, showed indirectly that dominance contributed significantly to variability at the variance level. Therefore, according to the obtained results, selection can be effectively done in later segregation generations for gel consistency and amylose content and in early generation for traits.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
شعله کیانی | sh kiani
نادعلی باباییان جلودار | n babaeeian jelodar
غلامعلی رنجبر | gh ranjbar
سید کمال کاظمی تبار | s k kazemi tabar
محمد نوروزی | m norouzi
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-450-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-337578.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات