این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۳۵-۵۰
عنوان فارسی
بررسی تأثیر شوری بر جوانهزنی و رشد گیاهچه ژنوتیپهای تریتیکاله
چکیده فارسی مقاله
در یک آزمایش فاکتوریل چهل و یک رقم تریتیکاله و دو رقم گندم (گندم نان رقم کویر و گندم دوروم رقم Dipper 6 به عنوان ارقام متحمل به شوری) بهعنوان فاکتور اول و شش سطح شوری صفر، 5/0، 1، 5/1، 2 و 5/2 درصد (معادل صفر، 85، 170، 255، 340 و 425 میلیمولار) نمک طعام بهعنوان فاکتور دوم اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش سطوح شوری موجب کاهش معنیدار درصد جوانهزنی، تعداد ریشهچه و وزن و طول ساقهچه و ریشهچه شده است. ژنوتیپهای مورد آزمایش اختلاف بسیار معنیداری از لحاظ صفات جوانهزنی مورد مطالعه و در نتیجه تحمل به شوری داشتند. ضمن اینکه اثر متقابل شوری × رقم نیز برای صفات مزبور بسیار معنیدار بود. گندم نان رقم کویر و گندم دوروم رقم Dipper 6 در مرحله جوانهزنی تحمل کمتری به شوری نسبت به ارقام تریتیکاله داشتند. ژنوتیپهای 'Caracal'، 'Prego'، 'Lasko' و 'Zorro' کمترین درصد کاهش صفات نسبت به تیمار شاهد در سطوح مختلف شوری را داشتند و بهعنوان ارقام تریتیکاله متحمل به شوری در شرایط جوانهزنی شناخته شدند. در حالیکه ارقام تریتیکاله 'Pollmer'، 'Alamos 83' و 'Magnat' بیشترین درصد کاهش صفات نسبت به تیمار شاهد در سطوح مختلف شوری را داشتند که بهعنوان ارقام تریتیکاله حساس به شوری در شرایط جوانهزنی شناخته شدند. به طورکلی، تنش شوری در ژنوتیپهای تریتیکاله از 170 میلیمولار نمک طعام تا 340 میلیمولار نمک طعام ایجاد شده و کاهش فزایندهای را در صفات مرتبط با جوانهزنی و رشد گیاهچه با افزایش میزان نمک در پی داشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تریتیکاله، جوانهزنی بذر، گیاهچه، تحمل به شوری
عنوان انگلیسی
The Effect of Salinity on Seed Germination and Seedling Growth of Triticale Genotypes
چکیده انگلیسی مقاله
A factorial experiment with forty one triticale genotypes and two wheat cultivars (‘Kavir’ bread wheat cultivar and ‘Dipper-6’ durum wheat cultivar as salt-tolerant genotypes) as the first factor and six salinity levels of 0, 0.5, 1, 1.5, 2 and 2.5 percent (0, 85, 170, 255, 340 and 425 mM) of NaCl as the second factor was conducted. Results indicated that the increase of salinity level has lead to a significant decrease in germination percentage, number, weight and length of roots and number and weight of shoots of the germinated seeds. There was a high and significant genotypic difference in germination-related traits of seeds. Moreover, interaction of salinity × genotype was highly significant in the mentioned traits. ‘Kavir’ cultivar of bread wheat and ‘Dipper-6’ cultivar of durum wheat were less salt-tolerant compared to triticale genotypes at the germination stage. The Caracal, Prego, ‘Lasko’ and ‘Zorro’ genotypes were least affected by different salinity levels compared to control treatment and hence could be suggested as salt-tolerant triticale genotypes at the germination stage. On the other hand, ‘Pollmer’, ‘Alamos-83’ and ‘Magnat’ genotypes were most affected at different salinity levels compared to control treatment and hence could be suggested as salt-sensitive triticale genotypes at the germination stage for further studies. Overall, salinity stress developed by 170 to 425 Mm NaCl in triticale and the increment of salts lead to a regular decrease of germination and seedling growth variables.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Triticale, Seed germination, Seedling, Salt tolerance
نویسندگان مقاله
مرتضی محمدیان | m. mohamadian.
احمد ارزانی | a. arzani
عبدالمجید رضایی | a m rezaei
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2005-2&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-337658.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات