این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۳۸، شماره ۳، صفحات ۲۱۱-۲۲۳
عنوان فارسی
ارزیابی وضعیت تغذیهای هندوانه (Citrullus Vulgaris) با روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی و مقایسه آن با روش انحراف از درصد بهینه
چکیده فارسی مقاله
رسیدن به حد مطلوب عملکرد با برقراری تعادل بین عناصر غذایی امکانپذیر است. برای تشخیص اختلالات تغذیهای و در پی آن مصرف بهینه کودهای شیمیایی، از شاخصهای تغذیهای استفاده میشود. از این رو برای بهینه کردن مصرف کود در مزارع هندوانهکاری در شمال استان آذربایجان غربی از روش تشخیص چندگانه عناصر غذایی (CND) استفاده شد و نتایج آن با روش انحراف از درصد بهینه (DOP) مقایسه گردید. به این منظور، از 150 مزرعه هندوانه در شهرستان پلدشت نمونههای خاک و برگ تهیه شد و غلظت عناصر غذایی شامل نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، روی (Zn)، مس (Cu) و بور (B) با روشهای استاندارد آزمایشگاهی تعیین شدند. سپس مزارع به دو گروه عملکردی زیاد و کم دسته بندی شد و شاخصهای عناصر غذایی با روشهای DOP و CND محاسبه گردید. براساس روش CND نرمهای استاندارد برای عناصر غذایی
B, Cu, Zn, Mn, Fe, Mg, Ca, K, P, Nو بخش باقیمانده (R
d
) به ترتیب 18/0±04/3، 25/0±59/0، 22/0±87/2، 24/0±72/2، 31/0±31/1، 37/0±50/2-، 38/0±75/2-، 27/0±42/3-، 28/0±50/4-، 46/0±01/4- و 15/0±65/6 به دست آمد. مقایسه نتایج روشهای DOP و CND نشان داد که در هر دو روش، در بین عناصر پرمصرف نیتروژن و پتاسیم و در بین عناصر کم مصرف، روی و آهن منفیترین شاخص و بیشترین کمبود را داشتند و نتایج این دو روش مشابه بهدست آمد. بنابراین، براساس شاخصهای عناصر غذایی میتوان گفت مزارع با عملکرد پایین از نظر تغذیهای در وضعیت نامتعادلی قرار داشتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تعادل تغذیهای،شاخصهای عناصر غذایی،DOP،CND،منطقه پلدشت،
عنوان انگلیسی
Evaluation of Nutritional Status of watermelon (Citrullus Vulgaris) by Compositional Nutritional Diagnosis (CND) and its comparison with Deviation from Optimum Percentage (DOP)
چکیده انگلیسی مقاله
Achieving optimal performance is possible by balancing the nutrients. Nutritional indicators are used to diagnose nutritional disorders and then optimize the use of chemical fertilizers. Therefore, to optimize the use of fertilizer in watermelon farms in the north of West Azarbaijan province, the method of compositional nutrient diagnosis (CND) was used and its results were compared with deviation from optimal percentage (DOP) method. For this purpose, soil and leaf samples were prepared from 150 watermelon farms in Poldasht region and the concentration of nutrients including nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), iron (Fe), manganese (Mn), zinc (Zn), copper (Cu) and boron (B) were determined by standard laboratory methods. Then the farms were classified into two high and low yield groups and the indices of nutrient were calculated by DOP and CND methods. According to the CND method, norms for N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, B and residual elements (Rd) were determined as 3.04±0.18, 0.59±0.25, 2.87±0.22, 2.72±0.24, 1.31±0.31, -2.50±0.37, -2.75±0.38, -3/42±0.27, -4.50±0.28, -4.01±0.46 and 6.65±0.15, respectively. Comparison of the results of CND and DOP methods showed that in both methods nitrogen and potassium were the most negative indices among the macro elements, and also zinc and iron had the most negative indices and the most deficiency among the micro elements, so the results of both methods were similar. Finally, based on the indicators of elements, it is concluded the farms with low yield were in unbalanced status in terms of nutritional elements.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
تعادل تغذیهای,شاخصهای عناصر غذایی,DOP,CND,منطقه پلدشت
نویسندگان مقاله
سیدجواد قریشی |
کارشناسی ارشد گروه علوم و مهندسی خاک ، دانشگاه تبریز ، ایران
ابراهیم سپهر |
استاد گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی،دانشگاه ارومیه
ماهرخ شریفمند |
دانش آموخته دکتری گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه؛
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_132217_57eb37541d31aa6a31b212c1e11e207e.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات