این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
علوم باغبانی
، جلد ۳۸، شماره ۴، صفحات ۷۶۲-۷۴۵
عنوان فارسی
بررسی اثر غلظتهای مختلف محیطکشت موراشیک و اسکوگ (MS) و ساکارز در تولید ریزغده سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) در شرایط درون شیشهای
چکیده فارسی مقاله
هدف از این پژوهش، بررسی افزایش سرعت ریزغدهزایی و بهبود صفات ریزغدهزایی، تعیین بهترین غلظت ساکارز (80 و 160 گرم در لیتر)، نمکهای عناصر پرمصرف (2 Mac, Mac, ½ Mac) و کممصرف (2Mic, Mic, ½ Mic) و غلظتهای مختلف محیط کشت MS برای بهبود سرعت و کمیت ریزغدهزایی در سیبزمینی (
Solanum tuberosum
L.) رقم ̓آگریا̒ اجرا شد. از جوانههای جانبی حاصل از شاخسارههای درون شیشهای بهعنوان ریزنمونه استفاده شد و تحت شرایط استریل روی محیطهای کشت مختلف بهمنظور ریزغدهزایی کشت شدند و کشتها در تاریکی مداوم و دمای 2±18 درجه سانتیگراد در اتاق رشد نگهداری شدند. در طی یک ماه سرعت آغازش ریزغده و پس از گذشت دو ماه صفات ریزغدهزایی اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر غلظت عناصر کممصرف و اثرات متقابل عناصر کممصرف با غلظتهای مختلف ساکارز و عناصر پرمصرف فقط در مورد دو صفت درصد و سرعت آغازش ریزغده معنیدار بوده، درحالیکه تمامی صفات ریزغدهزایی از اثر متقابل عناصر کممصرف × پرمصرف بهطور معنیداری متأثر شدند. در تمامی محیطهای کشت دارای 80 گرم در لیتر ساکارز، درصد آغازش ریزغدهها 100 درصد و سرعت آغازش نیز حداکثر بود. بااینحال، بالاترین درصد تشکیل ریزغده، وزن، طول، قطر و تعداد جوانه روی ریزغده، در محیطکشت 2Mac دارای 160 گرم در لیتر ساکارز بهدست آمد. نتایج نشان داد که ریزغدههایی که وزن و اندازه بیشتری داشتند، از درصد رکود بیشتری برخوردار بودند و جوانههای روی ریزغدهها طی مراحل ریزغدهزایی، قادر به جوانهزنی و تولید ریزغده نبودند. در همه محیطهای کشت استفاده شده همراه با 80 گرم در لیتر ساکارز، درصد آغازش ریزغدهها 100 درصد و سرعت آغازش غده بیشتر بود، ولی زمانیکه از دوبرابر غلظت عناصر پرمصرف و 160 گرم در لیتر ساکارز استفاده شد، درصد آغازش و سرعت آغازش ریزغده کاهش یافت. در این تحقیق مشخص شد که ریزغدههای تولیدی با وزن و اندازه بیشتر، از درصد رکود بیشتری برخوردار بودند و طی مراحل ریزغدهزایی، جوانههای روی ریزغدهها قادر به جوانهزنی و تولید ریزغده نبودند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
رقم آگریا̒،ریزغدهزایی،عناصر پرمصرف،عناصر کممصرف،کشتبافت،
عنوان انگلیسی
Investigating the Effect of Different Concentrations of Murashige and Skoog (MS) Medium and Sucrose on the Production of Potato (Solanum tuberosum L.) Microtubers in vitro
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction Considering the sensitivity of potatoes (
Solanum tuberosum
L.) to viruses, the production of virus-free plants through in vitro cultivation and their propagation leads to a reduction in costs and an increase in yield. One of the effective methods of reducing plant diseases and producing disease-free microtubers is the use of in-vitro production methods. Considering the role and importance of macro elements and micro elements in the growth of microtubers, it is possible to change the composition of MS culture medium by changing the concentration of salts of macro elements and micro elements without disturbing the balance of elements. This experiment aims to investigate the effect of different concentrations of macro elements (2 Mac, Mac, ½ Mac) and micro elements (2 Mic, Mic, ½ Mic) of MS culture medium in combination with two concentrations of sucrose (80 and 160 g.l
-1
) was performed on in vitro micronodulation of Agria potato. Materials and Methods This experiment aimed to investigate the effects of different concentrations of macroelements (2 Mac, Mac, ½ Mac) and microelements (2 Mic, Mic, ½ Mic) in the MS culture medium, combined with two sucrose concentrations (80 and 160 g.l
-1
), on in vitro microtuberization of Agria potato. The study was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications in the plant tissue culture laboratory of the Department of Horticultural Sciences at the Faculty of Agriculture, University of Tabriz.
Lateral buds obtained from in-vitro shoots were used as explants and were cultured under sterile conditions on different culture mediums for the purpose of microtuberation, and the cultures were kept in continuous darkness and at a temperature of 18±2°C were kept in the growth room. During one month, Microtuber initiation rate and after two months, microtuber formation characteristics were measured. Results and Discussion The results of the analysis of variance showed that the effect of the concentration of micro elements and the interaction effects of micro elements with different concentrations of sucrose and macro elements were significant only in the case of two traits, the percentage and the speed of microtuber initiation, while all microtuber traits productivity was significantly affected by the interaction of micro elements and macro elements. In all culture mediums with 8% sucrose, the initiation percentage of microtubers was 100% and the initiation rate was also maximum. However, the highest percentage of microtuber formation, weight, length, diameter and number of buds on microtuber was obtained in 2Mac culture medium with 16% sucrose. The results showed that the microtuber that had more weight and size had a higher percentage of dormancy and the buds on the microtuber were not able to germinate and produce microtuber during the stages of microtuber formation. Conclusions For all traits related to microtubers, except for the percentage and speed of microtuber initiation, the effects of microelements, macroelements, and sucrose were not significant. This indicates that the three factors investigated do not independently enhance microtuber formation in the Agria variety. Regarding micronodulation traits, the interaction effect of low-consumption elements with the other two factors was also not significant, suggesting that the concentration of low-consumption elements is not critical for micronodulation in the Agria variety. In all culture media with 8% sucrose, the initiation percentage of microtubers reached 100%, and the initiation speed was at its maximum. However, when the concentration of macroelements was doubled and 16% sucrose was used, both the initiation percentage and speed of microgland formation in the Agria variety showed a significant decrease.
The percentage of microtuber formation, weight, length, diameter and number of buds on the microtuber in Agria cultivar were significantly affected by the mutual effect of the concentration of macro elements and sucrose, and the 2 Mac culture medium has 16% sucrose in the first priority and the ½ culture medium Mac with 8 % sucrose in the second priority was better than the other treatments in terms of the investigated traits. In this research, it was found that the produced microglands with greater weight and size had a higher percentage of dormancy and during the stages of microglandogenesis, the buds on the microtubers were not able to germinate and produce microtubers.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
رقم آگریا̒,ریزغدهزایی,عناصر پرمصرف,عناصر کممصرف,کشتبافت
نویسندگان مقاله
فهیمه یارمحمدی |
مرکز جهاد کشاورزی بسطام، استان سمنان، شاهرود، ایران
علیرضا مطلبی آذر |
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
سمانه کاظمیانی |
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
مینا امانی |
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
نشانی اینترنتی
https://jhs.um.ac.ir/article_45466_273daa758b07dcd35883ed560e048fe1.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات