این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 6 دی 1404
دانش کشاورزی و تولید پایدار
، جلد ۳۴، شماره ۴، صفحات ۲۷-۴۳
عنوان فارسی
ارزیابی تنوع زیستی کشاورزی در افغانستان تنوع گونهای و ژنتیکی محصولات زراعی
چکیده فارسی مقاله
چکیده
اهداف: این تحقیق جهت ارزیابی تنوع گونهای و تنوع ژنتیکی گیاهان زراعی در افغانستان انجام شد.
مواد و روشها: دادههای لازم از 388 شهرستان در 34 استان از طریق تکمیل پرسشنامهها جمع-آوری شد. تمام استانها و نیز حداقل 10 درصد از شهرستانهای واقع در هر استان انتخاب شده و معیارهای تنوع زیستی مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: از نظر غنای گونهای محصولات کشاورزی، استان های تخار، هرات، بدخشان و بغلان بترتیب با 21، 20، 19 و 19 گونه زراعی بیشترین و استانهای پکتیا و نورستان با نه گونه کمترین غنای گونهای را داشتند. بیشترین مقدار شاخص تنوع شانون غلات، حبوبات، سبزیجات و گیاهان صنعتی بهترتیب 11/1، 53/1، 33/1 و 30/1 و کمترین مقدار به ترتیب 06/0، 09/0، 03/0 و 01/0 محاسبه شد. بیشترین شاخص یکنواختی غلات را استان نیمروز (86/0)، حبوبات را جوزجان و لغمان (95/0)، سبزیجات را خوست و لغمان (99/0) و گیاهان صنعتی را استان کندهار(99/0) دارند. در بررسی تنوع ژنتیکی و غنای گونهای، گندم با 52 رقم(30 رقم اصلاح شده و 22 رقم بومی) بالاترین تعداد ارقام را در بین کلیه محصولات زراعی دارد و استان هرات با 27 رقم ازبیشترین غنا برخوردار میباشد.
نتیجهگیری: از نظر غنای گونهای محصولات کشاورزی، استانهای مختلف افغانستان باتوجه به شرایط اقلیمی مختلف، دارای غنای گونهای متفاوتی بوده بعلاوه شاخصهای تنوع زیستی شانون و سیمپسون در اکثر استانها و برای محصولات کشاورزی پایین میباشد. همچنین از نظر تنوع ژنتیکی گندم بیشترین تعداد ارقام را در بین کلیه محصولات زراعی داشت.
کلمات کلیدی: شاخص شانون، غنای گونهای، شاخص یکنواختی، تنوع ژنتیکی
کلیدواژههای فارسی مقاله
شاخص شانون،غنای گونهای،شاخص یکنواختی،شرایط اقلیمی،تنوع ژنتیکی،
عنوان انگلیسی
Evaluation of Agrobiodiversity in Afghanistan Species and genetic diversity of field crops
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract
Background & Objective: This study was conducted to evaluate the species and genetic diversity of agricultural ecosystems in Afghanistan.
Materials and Methods: In order to carry out this research, countrywide data set was collected. The required data were extracted through collected questionnaires from 388 counties in 34 provinces. For this purpose, all provinces and at least 10% of the counties located in each province were selected and biodiversity criteria (species richness, diversity and evenness) were evaluated.
Results: It seems that, Takhar, Herat, Badakhshan, and Baghlan provinces had the highest species richness with 21, 20, 19, and 19 species, respectively, and Paktia and Nuristan provinces had the lowest richness with 9 species. The highest value of Shannon's index related to cereals, pulse, vegetables and industrial crops was 1.11, 1.53, 1.33 and 1.30, respectively, the lowest value for these crops was 0.06, 0.09, 0.03 and 0.01 respectively. The highest species evennes index of cereals belongs to Nimroz province (0.86), pulse belongs to Jawzjan and Laghman provinces (0.95), vegetables belonges to Khost and Laghman provinces (0.99), and industrial plants belongs to Kandahar province (0.99). Wheat with 52 varieties (30 improved and 22 local varieties) has the highest number of cultivars among all crops in Afghanistan, and Herat province has more richness with 27 cultivars.
Conclusion: In terms of species richness, according to different climatic conditions, it seems that crops species in provinces of Afghanistan have different richness. In addition, Shannon and Simpson indices are low in most provinces and crops of Afghanistan.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
شاخص شانون,غنای گونهای,شاخص یکنواختی,شرایط اقلیمی,تنوع ژنتیکی
نویسندگان مقاله
محمد یوسف جامی |
دانشجوی دکتری گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
علیرضا کوچکی |
گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
مهدی نصیری محلاتی |
گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
سرور خرم دل |
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
رامین نظریان |
دانشیار گروه اگرانومی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه هرات- افغانستان
نشانی اینترنتی
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_19061_f384303212d50b6ca8bbc39a1a06641f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات