این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
زیست شناسی گیاهی ایران، جلد ۷، شماره ۲۴، صفحات ۳۹-۵۲

عنوان فارسی تأثیر شوری و آسکوربیک اسید بر رشد، روابط آبی و روابط اسمزی در گیاه شاهی (Lepidium sativum)
چکیده فارسی مقاله شوری خاک در مناطق خشک و نیمه خشک یکی از تنش‌های اصلی گیاهان قلمداد می‌شود که می‌تواند اثر منفی بر تولید محصول داشته باشد. در پژوهش حاضر، به علت اهمیت دارویی و غذایی گیاه شاهی، اثر برهم کنش شوری (225 میلی‌مولار NaCl) و آسکوربیک اسید (1 میلی‌مولار) بر رشد و روابط آبی آن بررسی شد. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط تنظیم شده انجام گرفت. نتایج نشان داد که شوری موجب کاهش رشد، محتوای نسبی آب، پتانسیل اسمزی و پروتئین‌های محلول و افزایش قندهای محلول و آمینو اسیدهای آزاد از جمله پرولین گردید. بسیاری از صفات بررسی شده که از تنش شوری آسیب دیده بودند با افزودن آسکوربیک اسید به محیط شور بهبود نشان دادند. آسکوربیک اسید برون‌زا به تنهایی با افزایش میزان آب بافت‌ها، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها موجب افزایش رشد گیاهان شاهی در مقایسه با شرایط شاهد شد. به نظر می‌رسد که آسکوربیک اسید به عنوان یک آنتی‌اکسیدان با کاهش آثار مضر شوری مقاومت به تنش را در گیاه شاهی افزایش می‌دهد و موجب بهبود رشد می‌گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of salinity and ascorbic acid on growth, water and osmotic relations of Lepidium sativum
چکیده انگلیسی مقاله Soil salinity is a serious environmental problem in arid and semi-arid regions that have negative impacts on crop production. In this research, because of medicinal and nutritional importance of the garden cress (Lepidium sativum) plant, the interactive effects of salinity (225 mM NaCl) and ascorbic acid (1 mM) were evaluated on growth and its water relations. A completely randomized design with four replications was conducted under controlled conditions. The results showed that salinity decreased growth, relative water content, osmotic potential and soluble proteins and increased soluble sugars, amino acids and proline contents. Many of salinity damaged characteristic were improved by adding exogenous ascorbic acid to salty environment. Exogenous ascorbic acid alone, in comparison with control, enhanced the growth of garden cress by increasing relative water content, soluble sugars and soluble proteins contents. The results indicated that usage of ascorbic acid, as an antioxidant, reduced harmful effects of salinity stress and led to growth improvement in garden cress plants.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله آزاده نجار خدابخش | najar khodabakhsh
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید مدنی (Azarbaijan shahid madani university)

محمد پاژنگ |
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید مدنی (Azarbaijan shahid madani university)

لیلا زرندی میاندوآب |
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید مدنی (Azarbaijan shahid madani university)

نادر چاپارزاده |
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید مدنی (Azarbaijan shahid madani university)


نشانی اینترنتی http://ijpb.ui.ac.ir/article_18970_da5a52656618de1e14ea3fe9c94b025c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/898/article-898-339900.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات