این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
زیست شناسی گیاهی ایران، جلد ۳، شماره ۹، صفحات ۱۳-۲۶

عنوان فارسی اثر شوری بر محتوای رنگدانه‌ای و رشد دو رقم گیاه کلزا (Brassica napus)
چکیده فارسی مقاله شوری یکی از مهم‌ترین عوامل محدود کنندۀ رشد و تولید گیاهان در سراسر دنیاست. شناسایی ارقام متحمل به شوری و بهبود تحمل گیاهان، مؤثرترین روش برای افزایش عملکرد است. به منظور بررسی واکنش ارقام کلزا به شوری از نظر تغییرات رشدی و محتوای رنگدانه‌ای، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. شوری از نوع کلرید سدیم در سه سطح 0 (شاهد)، 175 و 350 میلی‌مول بر روی دو رقم کلزا به نام‌های Brassica napus L. cv. Sarigol و Brassica napus L. cv. Hyola308 در مرحله 3-4 برگچه‌ای اعمال شد. وزن خشک بخش هوایی و ریشه، محتوای کلروفیل a و b، کاروتن‌ها و گزانتوفیل‌ها، آنتوسیانین‌ها، فلاونوئیدها و در نهایت ترکیبات جذب‌کننده UV در برگ‌ها مطالعه شدند. نتایج کاهش وزن خشک ریشه در هر دو رقم را در شرایط شوری بالا نشان دادند. در رقم Sarigol افزایش معنی‌دار وزن خشک بخش هوایی در شوری 175 میلی‌مول مشاهده شد ولی تأثیر شوری از این نظر روی رقم Hyola308 معنی‌دار نبود. از نظر محتوای کلروفیل، تنها در رقم Sarigol، کلروفیل ‌a در شوری پایین افزایش یافت و کلروفیلb در شوری بالا کاهش معنی‌داری نشان داد. افزایش رنگدانه‌های کمکی (کاروتنوئیدها) در رقم Hyola308 می‌تواند علت مقاومت این رقم به شوری و ثبات ساختار‌های فتوسنتزی باشد. تمایل به کاهش رنگدانه‌های غیرفتوسنتزی که در هر دو رقم در شوری بالا مشاهده می‌شود، معنی‌دار نیست. بنابراین، عدم آسیب‌پذیری رنگدانه‌های اصلی و کمکی فتوسنتزی در شرایط شوری، می‌تواند علت بسیار مهمی برای بردباری گیاه کلزا به شوری تلقی شود. واژه‌های کلیدی: رنگدانه، رشد، شوری، کلزا
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رنگدانه، رشد، شوری، کلزا،

عنوان انگلیسی The effects of salinity on pigments content and growth of two canola (Brassica napus) cultivars
چکیده انگلیسی مقاله Salinity is one of the most important factor that limits plant growth and production in the whole world. Identification of salt tolerant cultivars and improving tolerance of plants is the most effective method for increasing yield. To evaluate the response of growth and pigment contents in canola genotypes to salinity, a factorial complete randomized design with four replications was conducted. Sodium chloride salinity at three levels 0, 175 and 350 mM on two genotypes, Brassica napus L. cv.Sarigol and Brassica napus L. cv.Hyola308 was applied in stages 3-4 leaves. Dry weight of shoots and roots, chlorophyll a and b, carotenes and xanthophylls, anthocyanins, flavonoids and finally UV absorbing compounds contents were studied in the leaves. The results showed root dry weights reduced in both genotypes during high salinity conditions. The exposure of Sarigol plants to 175 mM NaCl induced a significant increase in shoot dry weight, but salinity had no significant effect on Hyola308 plants. Only in Sarigol cultivar Chlorophyll a contents increased during low salinity but Chlorophyll b contents decreased with high salinity. Increasing carotenoids in Hyola308 could be a reason of resistance to salinity and stability in photosynthetic structures. Under high salinity, there was not a significant trend in decreasing non-photosynthetic pigments in both genotypes. So it could be concluded that in canola plants, one of the most important factors for salinity tolerance could be unimpairing the main photosynthetic pigments.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Pigment, growth, Salinity, Canola

نویسندگان مقاله لیلا زرندی میاندوآب |


نادر چاپارزاده |
تبریز -کیلومتر 35 جاده آذر شهر -دانشگاه شهید مدنی آذربایجان گروه زیست شناسی
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شهید مدنی (Azarbaijan shahid madani university)


نشانی اینترنتی http://ijpb.ui.ac.ir/article_18818_8d9cd41714ca7f4521bf4f11de51699c.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/898/article-898-340045.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات