این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآوری و نگهداری مواد غذایی، جلد ۶، شماره ۱، صفحات ۸۵-۱۰۱

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Evaluation of Some Chemical and Sensory Properties of Date Syrup, Date Concentrate, Date Liquid Sugar in Comparison With Sugar Solutions
چکیده انگلیسی مقاله Date syrup, date concentrate and date liquid sugar are among the products which are produced from low quality dates in date processing plants. The aim of this research was to investigate chemical characteristics and sensory properties of date syrup, date concentrate and date liquid sugar in comparison with sugar (sucrose) solutions and evaluate possible substitution of sucrose with these date by products from different technological aspects. Firstly date syrup, date concentrate and date liquid sugar were produced in an industrial scale production line and then chemical composition including moisture, ash, protein, pH, fat, Brix and fatty acids were determined. Then solutions with concentrations similar to most food applications were prepared from date syrup, date concentrate and date liquid sugar and their sensory properties (sweetness, consistency, flavour, color and overall acceptability) were measured and compared with their corresponding sucrose solutions. The chemical composition results showed that date syrup had more nutritional compounds than date concentrate and date liquid sugar. Sensory results also revealed that date liquid sugar was more similar to sucrose solutions than date syrup or date concentrate, although date liquid sugar has been refined extensively and therefore more beneficial compounds have been eliminated.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله ماریه مردانی |
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته علوم وصنایع غذایی

عسگر فرحناکی |
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)

غلامرضا مصباحی |
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)

محمد تقی گلمکانی | mohammad taghi
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)

مهسا مجذوبی |
عضو هیأت علمی بخش علوم و صنایع غذایی دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)


نشانی اینترنتی http://ejfpp.gau.ac.ir/article_1970_43a73e136a1fd735b5a8bfb86b9d3885.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/997/article-997-340670.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات