این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآوری و نگهداری مواد غذایی، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۱۹-۴۲

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Gellan -Caseinate Nanocomplexes as a Carrier of Omega-3 Fatty Acids: study of Particle size, Rheological Properties and Encapsulation Efficiency
چکیده انگلیسی مقاله Biopolymer based nano-complex is a category of nano-carriers which are produced by interaction between protein and polysaccharide. They can carry hydrophobic nutriciuticals in aqueous solutions and also cause to increase of protection and bioavailability of encapsulated active materials. In this research, gellan-caseinate complexes containing omega3 were produced by adding gellan solutions to caseinate solutions containing omega3 and adjusting pH to below of caseinate isoelectric point (pI=4.9). The results of particle size studies by lazar diffractions showed that particle sizes were continues increased with increasing caseinate concentration from 0.1 to 0.5 and 1% and adding gellan gum to caseinate solutions in two level of 0.05 and 0.1 % caused to decrease in size. The smallest particle (385 nanometer) were produced at the level of 0.1 % of gellan and caseinate and at this concentration, more than 50% and 90% of particles had diameter below 372 nm and 1170 nm, respectively. The turbidity increased with increasing gellan concentration from 0.5 to 0.1 which attributed to decreasing of particle size. The rheometry results showed that the lowest viscosity and highest consistency, shear thinning behavior and viscoelastic behavior could be observed at samples containing 0.1% and 0.05 % gellan, respectively. Gas chromatography results showed which increasing caseinate and gellan caused to decrease and increase in encapsulation percent, respectively and the highest level of encapsulation were observed at complex containing 0.1% gellan and 0.1%caseinate.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله چیا عزیزانباری | عزیزانباری
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه مهندسی علوم و صنایع غذایی، دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

بابک قنبرزاده |
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه تبریز (Tabriz university)

حامد همیشه کار |
استادیار مرکز تحقیقات کاربردی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی تبریز (Tabriz university of medical sciences)

محمدیار حسینی |
کارشناس ارشد صنایع غذایی مرکز تحقیق و توسعه شرکت تکدانه، مرن


نشانی اینترنتی http://ejfpp.gau.ac.ir/article_1557_4960de17194e8cf87d8bcfd33553a2a1.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/997/article-997-340673.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات