این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فرآوری و نگهداری مواد غذایی
، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۱۳۱-۱۴۸
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Isolation and identification of lactic acid bacteria from chal in Golestan province
چکیده انگلیسی مقاله
The lactic acid bacteria in 9 samples of the fermented camel milk, Chal, taken from rural area and retail markets were identified on the basis of their physiological and morphological properties. From the samples, 93 LAB species including, 64 Bacillus (68.8%), 8 cocci 8.6%), 11 Coccobacillus (11.83%), 2 Streptococcus (2.15%) and 8 tetrade (8.6%) were identified. Among the lactobacillus species, Lactobacillus plantarum (13%) and in cocci shapes, different species of Leuconostoc (13%) were the predominant. All the isolates exept, Lactobacillus viridescens, Lactobacillus kefi and Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus were fermented the galactose. Results showed all the isolates, aerobically growth at 37 Ċ and only species identified as Leuconostoc mesenteroides subsp. Cremoris and Leuconostoc paramesenteroides could not grow at 30 Ċ. Only Lactobacillus divergens feremented the Glycerol as carbon source and Lactobacillus fermentum produced the co2 from Sodium gluconate. Between the isolates only Lactobacillus helveticus and Leuconostoc mesenteroides could not grow in the presence of sodim chloride 2%. Many of lactic acid bacteria isolated from chal such as Lactobacillus fermentum, Lactobacillus reuteri, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus, Lactobacillus plantarum , Lactobacillus hilgardii, Lactobacillus casei subsp. Paracesei, Lactobacillus casei subsp rhamnosus, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus brevis, Lactobacillus delbrueckii subsp. Delbrueckii, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus gasseri classified in the probiotic bacteria group. Fortheremore, chal can be consider as a probiotic dairy product. Key word: fermented camel milk, Glycerol, Lactobacillus acidophilus, probiotic.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
براتعلی زارعی یام | zarei yam
دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
مرتضی خمیری |
دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
علیرضا صادقی ماهونک | sadeghi mahoonak
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سید مهدی جعفری | seyed mehdi
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
نشانی اینترنتی
http://ejfpp.gau.ac.ir/article_1559_e3b635247279babd0eae6be816621294.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/997/article-997-340679.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات