این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 25 آذر 1404
پژوهش های تولید گیاهی
، جلد ۲۳، شماره ۳، صفحات ۹۷-۱۱۳
عنوان فارسی
تأثیر میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم (SiO۲) روی برخی ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه توت فرنگی (Fragaria ananassa Duch.)
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: سیلیسیم یکی از عناصر غذایی مفید برای اکثر گیاهان محسوب می شود. مطالعات اخیر نشان داده اند که سیلیسیم باعث افزایش تولید و کیفیت محصول شده و نقش مهمی در مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی دارد. توت فرنگی منبع خوبی از ترکیبات فعال زیستی است و به لحاظ اقتصادی و تجاری در جهان میوه ای مهم و ارزشمند به حساب می آید. تغذیه گیاهان توت فرنگی با عناصر غذایی مختلف همچون سیلیسیم برای اهداف کشاورزی می تواند بر ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه آن تأثیرگذار باشد. با پیشرفت علم و تولید نانوذرات، کاربرد آنان در صنایع مختلف و از جمله کشاورزی مطرح شده است. لذا هدف این مطالعه، بررسی اثر میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم در غلظت های مختلف و با دو روش کاربرد محلول پاشی برگی و تغذیه ریشه ای طی مراحل رشد گیاه توت فرنگی روی برخی از ویژگی های کیفی و عناصر غذایی میوه بود. مواد و روش ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار و در هر تکرار 4 گیاه در گلخانه و آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا اجرا گردید. بدین منظور میکرو و نانوذرات دی اکسید سیلیسیم در غلظت های 20، 40، 60 و 80 میلی گرم در لیتر و به دو روش محلول پاشی برگی و تغذیه ریشه ای در دو مرحله مجزا روی گیاهان اعمال شد. پس از باردهی، میوه های رسیده برداشت و برخی عناصر غذایی و ویژگی های کیفی میوه شامل میزان فسفر، پتاسیم، منیزیم، آهن، نیترات، کربوهیدرات های محلول کل، ویتامین ث، مواد جامد محلول و اسیدیته آب میوه اندازه گیری و سپس تجزیه و تحلیل آماری شدند. یافته ها: با کاربرد سیلیسیم ویژگی هایی نظیر میزان پتاسیم، منیزیم، آهن، ویتامین ث، کربوهیدرات های محلول کل، مواد جامد محلول و اسیدیته آب میوه افزایش و فسفر کاهش یافت، اما نیترات بدون تغییر ماند. در بین تمامی تیمار های به کار رفته، تغذیه ریشه ای نانوسیلیسیم با غلظت 60 میلی گرم در لیتر نسبت به دیگر تیمارها و شاهد اثرات بهتری نشان داد و در مجموع کاربرد نانو سیلیسیم نسبت به میکرو سیلیسیم نتایج بهتری داشت. نتیجه گیری: کاربرد سیلیسیم تأثیرات بارزی برعناصر غذایی و کیفیت میوه توت فرنگی داشت. تاثیر سیلیسیم بر عناصر غذایی و کیفیت میوه بستگی به فرم سیلسیم، غلظت و روش کاربرد آن داشت. بر اساس نتایج به دست آمده، کاربرد دی اکسید سیلیسیم (SiO2) طی مرحله رشد گیاه به خصوص در مقیاس نانو باعث افزایش اکثر عناصر غذایی و بهبود کیفی میوه توت فرنگی گردید. به طور کلی جهت تولید گلخانه ای توت فرنگی و کشت آن در محیط کشت بدون خاک، با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می توان غلظت 60 میلی گرم در لیتر نانوسیلیسیم با روش کاربرد تغذیه ریشه ای را پیشنهاد نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تغذیه ریشه ای، محلول پاشی برگی، میکرو سیلیسیم، نانو سیلیسیم،
عنوان انگلیسی
The effect of micro- and nanoparticles of silicon dioxide (SiO2) on some qualitative characteristics and nutrient elements of strawberry fruit (Fragaria ananassa Duch.)
چکیده انگلیسی مقاله
Background and objectives: Silicon (Si) is one of the beneficial nutrient elements for the most of the plants. Recent studies have shown that Si increases the yield and crop quality and plays an important role in plant resistance against the environmental stresses. Strawberries are the good resource of bioactive compounds being an important and valuable fruit in the world from the economical and commercial point of view. For the agricultural purposes, feeding strawberry plants by different nutrient elements such as silicon can affect nutritional value and fruit quality. With science development and nanoparticle production, their application in different industry such as agriculture introduced The aim of this study was to evaluate the effect of different concentrations of micro- and nano-SiO2 with two methods of usage including foliar spray and root feeding applied through the growth stage of strawberry plants on some qualitative characteristics and nutrient elements of fruit. Materials and methods: This study was conducted in the research laboratory and greenhouse of Bu-Ali Sina University in a factorial experiment based on a completely randomized design with 3 replications and 4 plants in each replicate. Foliar spray and root feeding were carried out using 20, 40, 60 and 80 mg L-1 micro- and nano-SiO2 at two separate growth stages. After fruiting, the ripened fruit were harvested, and some nutrient elements as well as qualitative characteristics of fruit including phosphorus, potassium, magnesium, iron, nitrate, total soluble sugar, vitamin C, TSS and juice acidity measured, and finally the data were statistically analyzed. Results: Application of silicon increased the amounts of potassium, magnesium, iron, total soluble carbohydrate, vitamin C, TSS and TA significantly, but reduced phosphorus amount, and nitrate remained unchanged. Among the treatments, 60 mg L-1 nano-SiO2 in root feeding method showed the better effects on studied traits than the other treatments as well as the control. Overall, the application of nano-SiO2 proved to have better results than micro-SiO2. Conclusion: Application of silicon had a significant influence on nutrient elements and quality of strawberry fruits. The effect of silicon on nutrient elements and quality of fruits depended on the form, concentration and application method of silicon. Based on the results, utilization of SiO2 particularly in nano-scale during the growth stage increased the majority of nutrient elements and quality of strawberry fruit. Overall, in soilless culture and greenhouse production of strawberries, the application of 60 mg L-1 nano-SiO2 through the root feeding method is recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Foliar spray, Micro silicon, Nano silicon, Root feeding
نویسندگان مقاله
رحمان یوسفی |
گروه باغبانی دانشگاه بوعلی سینا همدان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
محمود اثنی عشری |
عضو هیئت علمی گروه علوم باغبانی، دانشگاه بوعلی سینا
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه بوعلی سینا (Bu ali sina university)
نشانی اینترنتی
http://jopp.gau.ac.ir/article_3323_cbb121c1542294a93987e021e37d3617.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1369/article-1369-344750.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات