این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۲۷، شماره ۱، صفحات ۱۹-۴۰

عنوان فارسی ارزیابی اثر سیستم تلفیقی مدیریت کود آلی بر خصوصیات کیفی علوفه ذرت و شاخصهای فیزیکوشیمیایی خاک
چکیده فارسی مقاله هدف: به‌منظور ارزیابی اثر سیستم تلفیقی مدیریت کود آلی بر صفات کیفی ذرت، خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک و محیط در دو مرحله رشد، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد.
روش پژوهش: این آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. عامل اول شامل سطوح مختلف سیستم تلفیقی مدیریت کود آلی در ده سطح (عدم کوددهی، 30 درصد بقایای گندم، 60 درصد بقایای گندم، 90 درصد بقایای گندم، 30 درصد ورمی‌کمپوست، 60 درصد ورمی‌کمپوست، 100 درصد ورمی‌کمپوست، 10 درصد ورمی‌کمپوست+ 90 درصد بقایای گندم، 40 درصد ورمی‌کمپوست+ 60 درصد بقایای گندم و 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم) و عامل دوم مرحله برداشت در دو سطح (شیری و خمیری) بودند. در این مطالعه صفات در سه بخش شامل خصوصیات کیفی علوفه ذرت (درصد پروتئین، عملکرد پروتئین و هیدرات­های کربن محلول در آب)، خصوصیات اکولوژیکی محیط (درصد رطوبت حجمی، تشعشع فعال فتوسنتزی و دمای خاک) و خصوصیات فیزیکوشیمیایی خاک (هدایت الکتریکی، واکنش و تخلخل خاک) موردبررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: بیش‌ترین درصد پروتئین برگ (55/11 درصد) و عملکرد پروتئین (769 کیلوگرم در هکتار) مربوط به سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گیاهی بود. هم‌چنین مرحله شیری از میزان پروتئین بیش‌تری نسبت به مرحله خمیری دانه برخوردار بود. بیش‌ترین درصد هیدرات­های کربن محلول در آب (22/16 درصد) در سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم در مرحله برداشت خمیری مشاهده شد. درصد رطوبت حجمی خاک در مرحله برداشت شیری (84/13 درصد) بیش‌تر از مرحله خمیری بود و مقایسه بین سیستم­های کوددهی نشان­دهنده افزایش درصد رطوبت حجمی خاک در سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم (14/10 درصد) بود. هم‌چنین استفاده از ماده آلی در سیستم کشت موجب افزایش معنی‌دار میزان دمای خاک (98/38 درجه سانتی­گراد) و کاهش معنی‌دار درصد تشعشع فعال فتوسنتزی (53/29 درصد) در مرحله برداشت شیری دانه ذرت شد. سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گندم موجب کاهش معنی‌دار اسیدیته (97/7) و هدایت الکتریکی (18/2 دسی­زیمنس بر متر) و افزایش تخلخل (46 درصد) خاک شد.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، سیستم تلفیقی 70 درصد ورمی‌کمپوست+ 30 درصد بقایای گیاهی در مقایسه با سایر سیستم­های کودی از برتری قابل‌توجهی برخوردار بود. هم‌چنین با توجه به اهمیت مرحله برداشت در قابلیت هضم و خوش­خوراکی علوفه، مناسب­ترین زمان برداشت علوفه ذرت، مرحله شیری می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بقایای گیاهی،تشعشع فعال فتوسنتزی،عملکرد پروتئین،غلات،ورمی کمپوست،

عنوان انگلیسی The Evaluation of the Effect of Integrated Organic Fertilizer Management Systems on the Quality Traits of Corn Forage and Soil Physico-chemical Indicators
چکیده انگلیسی مقاله Objective: More than 60% of Iran's agricultural land consists of arid and semi-arid soils, which are poor in organic matter and subjected to severe degradation and erosion. Therefore, in order to evaluate the effect of the integrated organic fertilizer management systems on the quality forage of corn, the physicochemical characteristics of the soil and the environment in two stages of growth, an experiment was conducted in the research farm of Zabol University.
Methods: An experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications in the year 2016-17 cropping year. The first factor included 10 organic fertilization levels: (without fertilization, 30% wheat residue, 60% wheat residues, 90% wheat residues, 30% vermicompost, 60% vermicompost, 100% vermicompost, 10% vermicompost + 90% wheat residues, 40% of vermicompost + 60% of wheat residues and 70% vermicompost + 30% of wheat residues) and the second factor of harvesting time were at two levels: (harvest in milky and dough stages). In this study, traits were investigated in three sections including the qualitative characteristics of corn forage (percentage of protein and protein yield, water-soluble carbohydrates), ecological environment characteristics (percentage of volumetric moisture, photosynthetically active radiation, and soil temperature), and physicochemical properties of soil (EC, pH, and soil porosity).
Results: The results of analysis of variance showed that the effect of interaction between harvesting stage and integrated organic fertilizer management systems on water-soluble carbohydrates was significant. Also, the simple effect of harvesting stage and integrated organic fertilizer management system on crude protein and protein yield was significant. The highest crude protein (12.09%) and protein yield (629.51 kg ha-1) were obtained in milk line stage, While the highest crude protein (11.55%) and protein yield (769 kg ha-1) were obtained when applying of 70% vermicompost and 30% of wheat residues. Mean comparisons showed that the highest water-soluble carbohydrates (16.22%) were obtained in the dough stage of grain and under the application of 70% vermicompost and 30% of the wheat residues. The lowest soil temperature (33.64 °C) and the highest percentage of photosynthetically active radiation (81.79%) were observed under the application of 70% vermicompost+ 30% wheat residue, in the milk line and dough stage of corn kernels, respectively. Based on the results, the integrated system of 70% vermicompost+ 30% wheat residues caused a significant decrease in acidity (7.97) and soil electrical conductivity (2.18 ds m-1). Application of 100% vermicompost and integrated system of 70% vermicompost+ 30% residues showed the highest percentage of soil porosity (46%).
Conclusion: In general, according to the results of this research, the integrated system of 70% vermicompost+ 30% plant residues was significantly superior compared to other fertilizer systems. Therefore, it is better to consider the application ratio of vermicompost double that of plant residues in the integrated system. Also, considering the importance of harvesting stage in the digestibility and palatability of forage, the most suitable time to harvest corn forage is the milk line stage of corn kernels.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله بقایای گیاهی,تشعشع فعال فتوسنتزی,عملکرد پروتئین,غلات,ورمی کمپوست

نویسندگان مقاله حسنعلی پوراسماعیل |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

مهدی دهمرده |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران.

احمد قنبری |
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل


نشانی اینترنتی https://jci.ut.ac.ir/article_101035_94219100c65aa21963ead91b5cc1f2e1.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات