این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۰، شماره ۱، صفحات ۲۳-۳۱

عنوان فارسی ارتقاء پایبندی به رژیم غذایی در بیماران مبتلا به HIV/AIDS: کاربرد الگوی اطلاعات-انگیزش- مهارت‌های رفتاری
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: سوءتغذیه خطر قابل توجهی برای افراد مبتلا به ایدز است و پیشرفت بیماری را تسریع می‌کند. این به این دلیل است که تغذیه کافی برای عملکرد مطلوب سیستم ایمنی ضروری است. هدف پژوهش کنونی توسعه، پیاده‌سازی و ارزشیابی برنامه ارتقاء پایبندی به رژیم غذایی در میان بیماران مبتلا به HIV/AIDS(Human immunodeficiency virus) (Acquired immunodeficiency syndrome) مراجعه کننده به مراکز مشاوره رفتاری شهر کرمانشاه با بهره‌گیری از الگوی اطلاعات-انگیزش- مهارت‌های رفتاری بود.
مواد و روشها: پژوهش کنونی یک مداخله شبه تجربی بود و در میان 150 بیمار مبتلا به HIV/AIDS شهر کرمانشاه با انتخاب و تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و شاهد (هر کدام 75 نفر) در سال 1400 انجام شد. توسعه برنامه مداخله بر اساس نیازسنجی مبتنی بر الگوی اطلاعات-انگیزش- مهارت‌های رفتاری و بهره‌گیری برخی از گام‌های رویکرد نقشه نگاری مداخله انجام شد. قبل و سه ماه پس از پیاده‌سازی برنامه، داده‌ها از بیماران جمع‌آوری گردید. داده‌ها در نرم‌افزار آماری SPSS ویرایش 16 تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: پس از پیاده‌سازی برنامه در گروه مداخله، بطور معنی‌داری میانگین رتبه نمره انگیزش (001/0>P) و مهارت‌های رفتاری (016/0=P)  بالاتر از گروه شاهد بود. اندازه اثر برآورد شده برای اطلاعات، انگیزش، مهارت‌های رفتاری و رفتارهای رعایت رژیم غذایی به ترتیب برابر با 07/0، 76/0، 39/0 و 12/0 بود.
نتیجه‌گیری: الگوی اطلاعات-انگیزش- مهارت‌های رفتاری می‌تواند به عنوان مبنایی برای توسعه و پیاده‌سازی برنامه‌های ارتقای پایبندی به رژیم غذایی در میان بیماران مبتلا به HIV/AIDS کاربرد داشته باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آموزش، رژیم غذایی، انگیزش، HIV/AIDS

عنوان انگلیسی Promoting Dietary Adherence in Patients with HIV/AIDS: Use of the Information-Motivation-behavioral Skills Model
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Malnutrition is a significant risk for patients with HIV/AIDS and accelerates the progression of the disease. This is because adequate nutrition is essential for the optimal functioning of the immune system. The aim of the current study was to develop and assess an intervention program to promote dietary adherence in patients with HIV/AIDS referring to behavioral counseling centers in Kermanshah City, Iran, based on the information-motivation-behavioral skills model.
Materials and Methods: The current study was a quasi-experimental study carried out on 150 patients with HIV/AIDS in Kermanshah City, Iran, using random selection and allocation into two intervention and control groups (75 patients in each group), 2021. Development of the intervention program was carried out based on needs assessment based on information-motivation-behavioral skills model and intervention mapping approach. Data were collected from patients before and three months after the program. Data were analyzed using SPSS-16 statistical software.
Results: After the beginning of the program in the intervention group, the average score of motivation (p< 0.001, d = 0.48) and behavioral skills (p = 0.016, d = 0.48) were significantly higher than those in the control group. The estimated effect size for information, motivation, behavioral skills and appropriate diet compliance behaviors were 0.07, 0.76, 0.39 and 0.12, respectively.
Conclusion: Information-motivation-behavioral skills model can be used for the development of programs to promote dietary compliance in patients with HIV/AIDS.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Education, Diet, Motivation, HIV/AIDS

نویسندگان مقاله مهدی میرزایی علویجه | M Mirzaei-Alavijeh
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

بهروز حمزه | B Hamzeh
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

فیض‌اله منصوری | Feizollah Mansouri
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

فاطمه رحیمی | F Rahimi
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

محمد فتاحی | Mohammad Fattahi
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

سحر پارسافر | S Parsafar
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

مهشاد طاهرپور | M Taherpour
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه

فرزاد جلیلیان | F Jalilian
Kermanshah University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4706-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات