این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۴، شماره ۶۵، صفحات ۱۷۹-۱۹۶
عنوان فارسی
تکوین بساک و دانهگرده در رقم Bartlett و اثر دما بر جوانهزنی دانهگرده رقمهای Bartlett، نطنزی و درگزی در گلابی (Pyrus communis L.)
چکیده فارسی مقاله
گلابی اروپایی
(
Pyrus communis
L.
) متعلق به خانواده
Rosaceae
و زیر طایفه
Maleae
است. به منظور توسعه دانش تکوین درباره این گونه، مراحل تکوین بساک و دانهگرده رقم
Bartlett
آن با روشهای رایج بافتشناسی مانند تثبیت در
FAA
، آبگیری، قالبگیری با پارافین، برشگیری با میکروتوم و رنگآمیزی دوگانه هماتوکسیلین - ائوزین بررسی شد. یافتهها نشان داد بساکها دو خانه (بیتکا) و چهار کیسهگردهای (تتراسپورانژ) است. الگوی نمو دیواره بساک از تیپ پایه (
basic
) پیروی میکند. سیتوکینز میکروسپورها از نوع همزمان و آرایش میکروسپورهای تتراد چهار وجهی (تتراهدرال) است. تاپتوم یکلایهای، از نوع ترشحی و سلولهای آن دو هستهای است. دانههای گرده بالغ دو سلولی،
tricolpate
و تزئینات اگزین از نوع
striate
است. شکوفایی بساک درونگشا بوده و از طریق شکافهای طولی صورت میگیرد و دانههای گرده به صورت تکی
monad
آزاد میشوند. برای بررسی تأثیر دما بر جوانهزنی دانههای گرده از سه
رقم
Bartlett
، نطنزی و درگزی
استفاده شد.
افزایش دما سرعت جوانهزنی دانههای گرده را در هر سه رقم تسریع میکند.
در دمای
C
°
۵
، درصد جوانهزنی در تمامی ارقام بهطورکلی پایینتر بود. در هر سه رقم، جوانهزنی دانههای گرده در زمانهای صفر و 1 ساعت صفر بود. با افزایش زمان بهویژه زمانهای 2 و 4 ساعت درصد جوانهزنی افزایش چشمگیری یافت، با این حال از زمان 4 ساعت به بعد درصد جوانهزنی در هر سه رقم مورد مطالعه افزایش ناچیزی نشان داد. دانههای گرده در دمای
C
°
۵
، جوانهزنی کمتری نسبت به سایر دماها داشتند. این نتایج نشان میدهد که دمای
C
°
۵
برای جوانهزنی دانههای گرده این ارقام مناسب نیست و دمای
C
°
۲۵
برای همه ارقام دمای بهینه جوانهزنی است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بساک، تکوین، جوانهزنی، دانهگرده، گلابی (Pyrus communis L.)
عنوان انگلیسی
Anther and pollen grain development in Bartlett cultivar and the effect of temperature on pollen grain germination of Bartlett, Natanzi and Dargazi cultivars in pear (Pyrus communis L.)
چکیده انگلیسی مقاله
European pear (
Pyrus communis
L.
) belonged to Rosaceae family and Maleae subfamily. To expand our knowledge about this species, the developmental stages of anthers and pollen grains of the Bartlett
cultivar were investigated with common histological methods such as fixation in FAA, dehydration, embedding in paraffin, sectioning with a microtome, and hematoxylin-eosin staining. The findings showed that the anthers are bitheca and tetrasporangiate. The developmental pattern of the anther wall follows the basic type. Cytokinesis of microspores is simultaneous, and the arrangement of microspores is tetrahedral. The tapetum is of glandular type with a single layer, and the tapetal cells are binucleate. Mature pollen grains are two-celled, tricolpate, and exine sculpturing is striate. The anthesis of the anther is introse and takes place through longitudinal slits, and the pollen grains are released as monad. To investigate the effect of temperature on the germination of pollen grains, three cultivars Bartlett, Natanzi and Dargazi were used. An increase in temperature accelerates the germination rate of pollen grains in all three cultivars. At 5°C, the germination percentage was generally lower in all cultivars. In all three cultivars, pollen grain germination was zero at both 0 and 1 hour. As time passed, particularly at 2 and 4 hours, the percentage of germination increased significantly. However, after 4 hours, the germination rate in all three cultivars showed only a slight increase. Pollen grains at 5°C exhibited lower germination compared to other temperatures. These results indicate that 5°C is not a suitable temperature for pollen germination in these cultivars, while 25°C appears to be the optimal germination temperature for all cultivars.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Anther, Development, Germination, Pollen grain, Pear (Pyrus communis L.)
نویسندگان مقاله
محمد دوستعلی | Mohammad Doostali
Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
عبدالکریم چهرگانی راد | Abdolkarim Chehregani Rad
Department of Biology, Faculty of Basic Sciences, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran
گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
سعید افشار | Saeed Afshar
Department of Molecular Medicine, Faculty of Medicine, Medicinal Science University of Hamedan, Hamedan, Iran
گروه زیستپزشکی ملکولی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1088-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات