این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۳، شماره ۶۳، صفحات ۳۲۵-۳۴۰
عنوان فارسی
تأثیر تنش شوری بر الگوی الکتروفورزی پروتئین کل و برخی صفات بیوشیمیایی گندم
چکیده فارسی مقاله
ارزیابی تحمل ارقام مختلف گندم به تنشهای زیست محیطی، بهویژه تنش شوری و
تأثیر
آن در مراحل مختلف رشد بر روی گندم عامل مهمی در انتخاب آنها برای کشت در این شرایط تنش است. لذا شناخت سازوکارهای تحمل تنش شوری در گندم به انتخاب ارقام مناسب برای کشت در مناطقی که در معرض این تنش هستند، کمک خواهد
کرد
.
پژوهش حاضر با هدف بررسی
تأثیر
تنش شوری بر روی ارقام متفاوت گندم جهت شناسایی مکانیسمهای دخیل در انتقال پیام دفاعی این گیاه از جنبه بیوشیمیایی و
مولکولی
مورد ارزیابی قرار گرفت.
آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد.
فاکتورهای مورد بررسی شامل تنش شوری در سه سطح (صفر، 100 و 150 میلیمولار کلرید سدیم (
NaCl
))، شش رقم گندم (قدس، آزادی، ارگ، تجن، فلات و بم) و زمان نمونهبرداری (قبل اعمال تنش،
7، 14 و 21 روز بعد از اعمال تنش شوری
) بود.
از مرحله دو برگی به بعد، تنش شوری با نمک طعام اعمال شد و برای تیمار شاهد نیز از آب معمولی استفاده گردید.
نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش شوری میزان پرولین، پروتئین کل، لیزین و متیونین افزایش
یافت
. همچنین تحت ﺗﻨﺶ ﺷﻮری، تجمع پروتئینها در ارقام بم، ارگ و فلات بیشتر از ارقام تجن، قدس و
آزادی
بود. در نتیجه رﻗﻢﻫﺎ ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﮑﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎی دفاعی ﻣﺨﺘﻠﻔﯽ ﺑـﺎ ﺳـﻤﯿﺖ ﻧﺎﺷﯽ از ﺗﻨﺶ ﺷﻮری ﻣﻘﺎﺑﻠﻪ ﻣﯽﮐﻨﻨﺪ.
با توجه به نتایج این پژوهش چنین استنباط میشود که شوری صفات بیوشیمیایی مورد مطالعه را تغییر داده و از بین ارقام مورد مطالعه رقم ارگ تحمل بیشتری در مقابل تنش شوری نشان داد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
الکتروفورز تک بعدی، پروتئین کل محلول، تنش شوری، لیزین
عنوان انگلیسی
The effect of salt stress on the electrophoresis pattern of total protein and some biochemical traits of wheat
چکیده انگلیسی مقاله
Evaluation of the tolerance of different wheat cultivars to environmental stresses, especially salinity stress, and its effect on wheat in different stages of growth is an important factor in choosing them for cultivation under these stress conditions. Therefore, knowing the mechanisms of tolerance to salt stress in wheat will help to choose suitable cultivars for cultivation in areas that are exposed to this stress. The present study was evaluated with the aim of investigating the effect of salinity stress on different varieties of wheat in order to identify the mechanisms involved in the transmission of the defense message of this plant from the biochemical and molecular aspects. The experiment was conducted in a factorial manner based on a completely randomized design, with three replications in the greenhouse of the Faculty of Agriculture of the University of Mohaghegh Ardabili. The investigated factors include salinity stress at three levels (zero, 100 and 150 mM sodium chloride (NaCl)), six wheat cultivars (Quds, Azadi, Arg, Tajen, Flat and Bam) and sampling time (before applying stress was 7, 14 and 21 days after application of salt stress). From the two-leaf stage onwards, the samples of the salinity stress level for the first three days were stressed with salt solution, every day with a concentration of 50 mM, so that the plants would not be shocked by sudden salinity stress. After 3 days, the plants were exposed to stress with concentrations of 100 and 150 mM sodium salt, and normal water was used for the control treatment.
The results showed that the amount of proline, total protein, lysine and methionine increased with the increase in salinity stress. Also, under salinity stress, protein accumulation was higher in Bam, Arg and Plat cultivars than Tajen, Quds and Azadi cultivars. As a result, the numbers deal with the toxicity caused by salinity by using different defense mechanisms.
In general, according to the results of this research, it can be concluded that salinity changed the studied biochemical traits, and among the cultivars studied, the Arg cultivar showed more tolerance to salinity stress. Also, in general, the accumulation of proteins in Bam, Arg and Plat varieties was higher than Tajn, Quds and Azadi varieties.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Lysine, One-dimensional electrophoresis, Salt stress, Total soluble protein
نویسندگان مقاله
علیرضا شهبازی | Alireza Shahbazi
Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
سدابه جهانبخش گده کهریز | Sodabeh Jahanbakhsh Godehkahriz
Department of Production Engineering and Plant Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
سیده یلدا رئیسی ساداتی | Seyedeh Yalda Raeisi Sadati
Plant Breeding-Molecular Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran
اصلاح نباتات-ژنتیک مولکولی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-405-28&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات