این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
سلامت و محیط زیست
، جلد ۱۸، شماره ۱، صفحات ۳۹-۵۸
عنوان فارسی
اندازه گیری فلزات سمی و ضروری در ماست و کشک و ارزیابی ریسک ناشی از آن با روش ابر مکعب لاتین
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف:
بسیاری از عناصر می
توانند به طور طبیعی یا غیر طبیعی، وارد غذاهای انسان شوند و مخاطراتی را برای انسانها به وجود آورند. برخی از این عناصر برای انسان سمی و برخی دیگر برای انسان ضروری هستند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان عناصر سمی (آلومینیوم (
Al
)، آرسنیک (
As
)، کادمیوم (
Cd
)، نیکل (
Ni
)، سرب (
Pb
)) و ضروری (کبالت (
Co
)، کروم (
Cr
)، آهن (
Fe
)، منگنز (
Mn
) و روی (
Zn
)) در نمونه های ماست و کشک بود.
روش بررسی
:
در این مطالعه غلظت 10 عنصر با استفاده از دستگاه
ICP-OES
در 48 نمونه (دو بار تکرار) ماست و کشک (جمع آوری شده از شهر تهران) اندازهگیری شد و سپس ریسک حاصل از قرار گرفتن انسان در مواجهه با این فلزات
با روش شبیه سازی به روش ابر مکعب لاتین
مورد محاسبه قرار گرفت.
یافته
ها:
نتایج نشان داد که در تمامی نمونه ها، بالاترین و پایین ترین میانگین عناصر (
µg/kg
)
ضروری به ترتیب مربوط به آهن (567/53) و کبالت (10/58) و بالاترین و پایین ترین میانگین عناصر سمی به ترتیب مربوط به آرسنیک (28/60) و کادمیوم (1/08) بود.
نتیجهگیری
:
در نهایت می
توان بیان نمود میانگین غلظت تمامی عناصر به غیر از
Pb
،
Co
و
Cd
در کشک بیشتر از ماست به دست آمد. همچنین میانگین غلظت تمامی عناصر نسبت به استانداردهای موجود کمتر بوده است، ولی نتایج آنالیز ریسک بیانگر آن بود که کودکان نسبت به بزرگسالان به میزان بیشتری در معرض خطرات غیرسرطانزایی ماست و خطرات سرطانزایی ناشی از مصرف ماست و کشک قرار دارند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عناصر سمی، عناصر ضروری، ماست، کشک، ارزیابی ریسک
عنوان انگلیسی
Measurement of toxic and essential metal in yogurt and kashk and risk assessment by Latin Hypercube method
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Obejective:
Many elements can naturally or artificially enter human food and pose risks to human health. Some of these elements are toxic, while others are essential for humans. The purpose of this study is to investigate the concentrations of toxic elements (aluminum (Al), arsenic (As), cadmium (Cd), nickel (Ni), and lead (Pb)) and essential elements (cobalt (Co), chromium (Cr), iron (Fe), manganese (Mn), and zinc (Zn)) in yogurt and kashk samples.
Materials and Methods:
In this study, the concentration of 10 elements was measured using an ICP-OES device in 48 samples (with two repetitions each) of yogurt and kashk collected from Tehran. The risk associated with human exposure to these metals was then calculated using the Latin Hypercube method.
Results:
The results showed that in all samples, the highest and lowest average concentrations of essential elements (in µg/kg) were attributed to iron (567.53) and cobalt (10.58), respectively. Similarly, the highest and lowest average concentrations of toxic elements were attributed to arsenic (28.60) and cadmium (1.08), respectively.
Conclusion:
Finally, it can be concluded that the average concentration of all elements—except for Pb, Co, and Cd—was higher in kashk than in yogurt. Additionally, the average concentration of all elements was below the established standards. However, the risk analysis results indicated that children are more exposed to non-carcinogenic risks from yogurt and carcinogenic risks from the consumption of both yogurt and kashk compared to adults.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Toxic elements, Essential elements, Yogurt, Kashk, Risk assessment
نویسندگان مقاله
مجتبی موذن | Mojtaba Moazzen
Department of Food Technology Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
سید امیر محمد مرتضویان | Amir Mohammad Mortazavian
Department of Food Technology, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، پژوهشکده تغذیه و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
نبی شریعتی فر | Nabi Shariatifar
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سارا سهراب وندی | Sara Sohrabvandi
Department of Food Technology Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
الهام خان نیری | Elham Khanniri
Department of Food Technology Research, National Nutrition and Food Technology Research Institute, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه تحقیقات صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
سیده مهسا خدائی | Seyedeh Mahsa Khodaei
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-253-8&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات