این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
سلامت و محیط زیست
، جلد ۱۸، شماره ۱، صفحات ۱۲۹-۱۴۰
عنوان فارسی
سنجش میزان اسید بنزوئیک، اسید سوربیک و اتانول به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا و کروماتوگرافی گازی در محصولات کفیر صنعتی عرضه شده در بازار ایران
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف
: بنزوات
و
سوربات
برای
جلوگیری
از
رشد
میکروارگانیسم ها
و
برای
افزایش
ماندگاری
مواد
غذایی
در
اکثر
محصولات
غذایی
استفاده می شوند.
با توجه به احتمال استفاده غیرمجاز از این دو نگهدارند
ه
در کفیر، در این مطالعه غلظت سوربات و بنزوات در این محصول با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
اندازه گیری شد.
همچنین با توجه اهمیت موضوع و مطابقت با ضوابط ملی از این جهت که محتوای اتانول محصول کفیر می تواند حداکثر 0/5
درصد
باشد، میزان اتانول این محصول با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی اندازهگیری شد.
روش بررسی
: در این مطالعه توصیفی-مقطعی 88 نمونه از دوغهای کفیر تولید شده به روش صنعتی از نامهای تجاری مختلف، از مراکـز عرضـه مواد خوراکی و آشامیدنی از نقاط مختلف ایران بهصورت تصادفـی جمعآوری شده و تا انجام آزمونهای موردنظر با استفاده از روش کروماتوگرافی در دمای
C
°
4 به آزمایشگاه منتقل شـد
.
تجزیه و تحلیل آماری دادهها
در نرمافزار
SPSS
با استفاده از
آزمون آماری
ANNOVA
یکطرفه جهت مقایسه میانگین دادهها صورت گرفت. در تمامی آزمونها سطح معناداری 0/05 لحاظ گردید.
یافته ها
: در هیچیک از نمونه ها سوربات شناسایی نشد و بنزوات هم فقط در 11 عدد از نمونه ها مشاهده شد و میانگین غلظت آن
mg/L
0/6763 بود. میانگین غلظت اتانول نیز 0/2997
درصد
به دست آمد و در 10 عدد از نمونه ها الکل بیش از 0/5
درصد
اندازه گیری شد که مغایر با ضوابط ملی است.
نتیجه گیری
: وجود مقدار ناچیز
بنزوات
در فراورده ممکن است به علت فعل و انفعالات باکتری های اسیدلاکتیک باشد. افزایش درصد الکل نیز می تواند به علت تحت کنترل نبودن کامل فرایند تخمیر حین تولید محصول باشد.
پیشنهاد می گردد بهمنظور بهبود شاخصهای تغذیهای و در راستای صیانت از سلامتی مصرفکنندگان حد مجاز برای
نگهدارند
ه
ها در این محصول تعیین گردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کفیر، اسید بنزوئیک، اسید سوربیک، اتانول
عنوان انگلیسی
Assessment of benzoic acid, sorbic acid and ethanol level by high performance liquid chromatography and gas chromatography in industrial kefir products offered in the Iranian retail market
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective
: Benzoate and sorbate are utilized to prevent the growth of microorganisms and to extend the shelf life of most food products. However, according to national hygienic regulations, the use of these two preservatives in kefir is not permitted. In this study, the concentration of these preservatives in kefir was determined using high-performance liquid chromatography. Additionally, due to the importance of this issue and compliance with national regulations—which specify a maximum ethanol limit of 0.5% in kefir—the ethanol content of this product was also determined using the gas chromatography method.
Materials and Methods
: In this descriptive-cross-sectional study, 88 samples of industrially produced kefir from different brands were randomly collected from various regions of Iran and sent to the laboratory at 4 °C. Statistical analysis of the data was performed using SPSS software, and one-way ANOVA was applied to compare the mean values. In all tests, a significance level of 0.05 was considered.
Results
: Sorbate was not detected in any of the samples, while benzoate was observed in only 11 samples, with an average concentration of 0.6763 mg/L. The average concentration of ethanol was 0.2997%, and in 10 samples, the ethanol content exceeded 0.5%, which is in violation of national regulations.
Conclusion
: The presence of trace amounts of sorbate in the product may be attributed to the activity of lactic acid bacteria. The increase in alcohol percentage could also be due to insufficient control over the fermentation process during production. To improve nutritional quality and safeguard consumer health, it is recommended that limits be established for preservatives in this product.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Kefir, Benzoic acid, Sorbic acid, Ethanol
نویسندگان مقاله
یگانه مظاهری | Yeganeh Mazaheri
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
فرنگیس مربوطیان | Farangis Marboutian
Department of Toxicology and Pharmacology, School of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه سم شناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
سعید عاقبت بخیر | Saeed Aghebat-Bekheir
Department of Toxicology and Pharmacology, School of Pharmacy, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه سم شناسی و فارماکولوژی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
علیرضا بختیاری | Alireza Bakhtiari
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
بهروز تاجدار اورنج | Behrouz Tajdar-oranj
Nutrition and Food Industry Research Center, Health Research Institute, Kermanshah University of Medical Sciences, Kermanshah, Iran
مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
بهروز اکبری آدرگانی | Behrouz Akbari-adergani
Water Safety Research Center, Food and Drug Administration, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran AND Halal Research Center of IRI, Iran Food and Drug Administration, Ministry of Health and Medical Education, Tehran, Iran
مرکز تحقیقات سلامت آب، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران و مرکز ملی حلال جمهوری اسلامی ایران، سازمان غذا و دارو، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2948-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات