این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آفات گیاهی، جلد ۱۵، شماره ۱، صفحات ۵۳-۶۳

عنوان فارسی مقایسه میزان آلودگی سه رقم پرتقال به مگس میوه مدیترانه‌ای، Ceratitis capitata (Dip.: Tephritidae)
چکیده فارسی مقاله مگس میوه مدیترانه‌ای، Ceratitis capitata (Wiedemann)، آفت کلیدی درختان مرکبات در شمال ایران است. در این تحقیق، در باغ آزمایشی تاثیر سه رقم مرکبات (سیاورز، تامسون ناول و خونی) بر فراوانی جمعیت و خسارت مگس میوه مدیترانه‌ای در دو سال 1400 و 1401 بررسی شد. همچنین، در آزمایشگاه ترجیح میزبانی حشرات کامل مگس نسبت به میوه‌های سه رقم پرتقال بررسی شد. در ادامه، مقادیر ترکیبات فرار در میوه‌های سه رقم مورد نظر اندازه‌گیری شد. نتایج آزمایش‌های صحرایی نشان داد که تعداد حشرات کامل مگس میوه به ازای تله، تعداد لارو به ازای میوه، و درصد میوه‌های آلوده در رقم خونی در مقایسه با سیاورز کمتر بود. نتایج آزمایش‌های ترجیح میزبانی نشان داد که کمترین و بیشترین تعداد سوراخ تخم‌گذاری و نیز تعداد لارو به ازای میوه به‌ترتیب روی ارقام خونی و سیاورز مشاهده شد. میوه‌های رقم پرتقال خونی با داشتن مقادیر بالاتر آلفا و بتا پینن‌ (0/5 درصد) و لینالول (0/4 درصد) در مقایسه با دو رقم دیگر، به احتمال دورکنندگی بیشتری برای تخم‌گذاری مگس‌های ماده داشت. میوه‌های رقم سیاورز با مقادیر کمتر آلفا و بتا پینن (0/2 درصد) و لینالول (0/1 درصد) به احتمال جلب‌کنندگی بیشتری برای تخم‌گذاری حشرات کامل مگس داشت. این یافته‌ها نشان می‌دهد غلظت ترکیبات فرار میوه‌های سه رقم مورد مطالعه در ترجیح میزبانی C. capitata تاثیر دارد. بنابراین، شناسایی رقم‌های حاوی ترکیبات آلی فرار دورکننده برای مگس میوه مدیترانه‌ای می‌تواند در برنامه‌های اصلاح ارقام مرکبات و مدیریت آفت موثر باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ترکیبات فرار،ترجیح میزبانی،خسارت،رقم،مگس میوه مدیترانه‌ای،

عنوان انگلیسی Comparison of the infestation level of three orange cultivars by the Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata (Dip.: Tephritidae)
چکیده انگلیسی مقاله The Mediterranean fruit fly, Ceratitis capitata (Wiedemann), is a key pest of citrus trees in northern Iran. In this study, the effect of three citrus cultivars (Siavarz, Thomson-Novel, and Blood Orange) on the population abundance and damage of the Mediterranean fruit fly was investigated in an experimental orchard in 2021 and 2022. Furthermore, the host preference of females towards the fruits of three orange cultivars was investigated in the laboratory. Later, the contents of volatile compounds in the fruits of three cultivars were measured. The results of field experiments showed that the number of C. capitata adults per trap, the number of larvae per fruit, and the percentage of infested fruits were lower in Blood Orange compared to Siavarz. The results of host preference experiments showed that the lowest and highest number of oviposition holes and larvae per fruit were observed on Blood Orange and Siavarz, respectively. The fruits of Blood Orange, with more levels of alpha and beta pinenes (0.5%) and linalool (0.4%) compared to the other two cultivars, were more likely to repel C. capitata females from egg-laying. The fruits of Siavers, with lower levels of alpha- and beta-pinene (0.2%) and linalool (0.1%), were more likely to attract C. capitata females for egg-laying. These findings indicate that the concentration of volatile compounds in three orange cultivars affects the host preference of C. capitata. Therefore, identifying cultivars containing volatile organic compounds that repel the Mediterranean fruit fly can be effective in citrus cultivar breeding and pest management programs.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ترکیبات فرار,ترجیح میزبانی,خسارت,رقم,مگس میوه مدیترانه‌ای

نویسندگان مقاله زینب السادات بایگان |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سید علی اصغر فتحی |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

علی گلی زاده |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

جبراییل رزمجو |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مهدی حسن پور |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

سیمین امدادی |
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران


نشانی اینترنتی https://iprj.guilan.ac.ir/article_8807_8adb6c4d01e4b18604669980c01cabb3.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات