این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 4 دی 1404
علوم باغبانی
، جلد ۳۹، شماره ۲، صفحات ۲۴۹-۲۳۵
عنوان فارسی
بررسی اثر ضدقارچی برخی اسانسهای گیاهان دارویی بر افزایش عمر انبارمانی و مشخصههای کیفی میوه انار (Punica granatum L.)
چکیده فارسی مقاله
عصاره و اسانس برخی از گیاهان دارویی دارای خاصیت ضدمیکروبی میباشند، که جایگزین مناسبی برای قارچکشهای شیمیایی محسوب میگردند، لذا استفاده از اسانسهای گیاهی در افزایش انبارمانی و حفظ کیفیت محصولات باغبانی بهعنوان ایدهای جدید در کشاورزی نوین مطرح میباشد.
این مطالعه بهمنظور تعیین اثر ضدقارچی اسانسهای زنجبیل، زنیان، ترخون و هل در پنج غلظت صفر، 200، 400، 600 و 800 میکرولیتر در لیتر روی میوه انار(
Punica granatum
L.) رقم ̓شیشهکپ̒ جهت جلوگیری از رشد قارچ
پنیسیلیوم
در شرایط
in
vitro
و
in vivo
اجرا شده است. نتایج آزمایش
in
vitro
نشان داد که افزایش غلظت اسانسها، فعالیت ضدقارچی آنها را نیز افزایش میدهد، بهطوریکه کمترین قطر هاله قارچ از غلظت 800 میکرولیتر بر لیتر اسانس به دست آمد. مقایسه میانگین نوع اسانس نشان داد که بیشترین میزان بازدارندگی از رشد قارچ در اسانس زنجبیل و کمترین میزان در اسانس هل بر روی رشد کلنی قارچ مشاهده شد. نتایج اثر متقابل نشان داد که غلظتهای بالاتر از 200 میکرولیتر در لیتر اسانس زنیان مانع رشد 100 درصدی کلنی قارچ شدند. در شرایط
in
vivo
،
بهترین ظاهر میوه در انارهای آغشته به اسانسهای زنیان و زنجبیل به دست آمد وکمترین آن در اسانس هل مشاهده شد. اسانس زنجبیل دارای بیشترین میزان مواد جامد محلول (79/15)، فنل کل (194/0 میلیگرم اسید گالیک بر 100 گرم وزن تر) و سفتی بافت میوه (67/7 نیتون بر کیلوگرم) بود. بیشترین pH آب میوه و میزان آنتیاکسیدان از تیمار اسانس زنجبیل و زنیان حاصل شد. بیشترین میزان آنتیاکسیدان میوههای انار آلوده به قارچ
پنیسیلیوم
در تیمار 800 میکرولیتر در لیتر اسانس زنیان به دست آمد. نتایج این بررسی نشان داد که میتوان از اسانسهای گیاهی زنجبیل و زنیان بهعنوان مهارکننده بیماریهای پس از برداشت در محصولات کشاورزی استفاده کرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آنتوسیانین،بازدارندگی،پس از برداشت،ضدقارچ،
عنوان انگلیسی
Antifungal Effect of Some Essential Oils on Increasing Shelf Life and Quality Parameters of Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction Long term storage of pomegranate fruit is compromised by pathogens that cause postharvest rots and decay. Pomegranatesare predisposed to attack from various pathogens at pre- and/or postharvest stage, which has a significant impact on fruit quality and storage life. These pathogens often cause damage to the tissues, thereby making the fruit unsaleable. A significant portion of pomegranate pre- and postharvest losses is attributed to dis-eases associated with various bacterial and fungal species. The use of plant essential oils is considered as a new idea in reducing post-harvest waste and increasing the storage life of horticultural products and controlling fungal contamination in developed agriculture. This study was conducted with the aim of determining the antifungal effect of some herbal essential oils in different concentrations on pomegranate fruit to prevent the growth of Penicillium fungus
in vitro
and
in vivo
.
Materials and Methods In order to investigate the effect of the essential oils of some medicinal plants on the fungus
Penicillium
sp. in pomegranate fruit in
in vivo
and
in vitro
conditions, a factorial experiment was conducted in the form of a completely randomized design with three replications at the Faculty of Agriculture of Birjand University in 2022. The first factor included the type of essential oil: Ginger, Zenian, Tarragon and Cardamom essential oils, and the second factor included the concentration of essential oil at five levels (0, 200, 400, 600, and 800 microliters.liter
-1
).The index measured in
in vitro
conditions was the radial growth of the fungus. The indicators measured
in vivo
conditions include appearance of the fruit, TSS, pH, total acidity (meq.g
-1
), total phenol (mg galic acid.100 g
-1
FW), antioxidant (%), antocyanin (mg.g
-1
) and tissue firmness. Finally, the experimental data were statistically analyzed using SAS program and comparison of means was performed by LSD test at 5% probability level. Results and Discussion The results showed that the increase in the concentration of essential oils also increases their antifungal activity, so the highest inhibition rate was observed in Ginger essential oil and the lowest in Cardamom essential oil on the growth of the fungus colony. The strongest antifungal activity was observed with the essential oils of ginger, zedoary (Zenian), tarragon, and cardamom, in that order. Notably, no fungal growth was detected in samples treated with ginger essential oil throughout the entire sampling period. These results indicate that the tested essential oils effectively inhibited fungal colony growth and demonstrated significant antifungal potential.In
in vivo
conditions, the best fruit appearance was obtained in pomegranates impregnated with Zenian and Ginger essential oils, and the least was observed in Cardamom essential oil. Ginger essential oil had the highest amount of soluble solids. The highest pH value of fruit juice was obtained from Ginger essential oil and the lowest pH value was obtained from Tarragon and Cardamom essential oils. The fruits treated with Tarragon essential oil had the highest total acidity. The fruits treated with Ginger essential oil had the highest amount of total phenol. The statistical comparison of the averages showed that the highest percentage of antioxidants was observed in the Ginger essential oil treatment and the lowest antioxidant percentage was found in the Tarragon essential oil treatment. The results showed that the infected fruits treated with Zenian essential oil with a concentration of 800 microliters.liter
-1
had the highest antioxidant. The results of the comparison of the averages related to the effect of the type of essential oil show that Cardamom and Ginger essential oils had the highest and lowest anthocyanin content, respectively. In this experiment, Ginger essential oil had the highest hardness of the fruit texture and the lowest index was obtained from the essential oil of Zenian.
Conclusions In general, the results of this research showed that essential oils have antifungal properties in the control of fungal disease after harvest;
i
n-vitro
tests showed that Cardamom essential oil had a very low fungicidal effect and in the control of
Penicillium
sp. Ginger essential oil had the most fungicidal effect. Antifungal properties increased with increasing the concentration of essential oil, but the antifungal property of Ginger essential oil was 100% in 400-800 concentrations used. Under natural conditions, Ginger and Zenian essential oil has good antifungal activity against
Penicillium
sp.Considering the biodegradability and low toxicity of plant essential oils, the use of Ginger and Zenian essential oil is recommended to increase the shelf life of food products and can be used as disease controllers in agriculture.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
آنتوسیانین,بازدارندگی,پس از برداشت,ضدقارچ
نویسندگان مقاله
مینا بهرامی |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
مهدی جهانی |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
محمد حسین امینی فرد |
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
نشانی اینترنتی
https://jhs.um.ac.ir/article_45836_e62e50198dec2e8849af486c2de8392e.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات