این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی، جلد ۳۸، شماره ۱۴۶، صفحات ۱۵-۲۶

عنوان فارسی بررسی وضعیت مدیریت تغذیه در واحدهای پرورش گاو شیری استان همدان
چکیده فارسی مقاله در ابتدا پرسشنامه‌ای در سه بخش 1) ویژگی‌های فردی 2) امکانات و ظرفیت واحد دامپروری و 3) مدیریت تغذیه طراحی شد. اطلاعات 41 واحد گاوداری در شهرستان‌های استان همدان در سال 1399 جمع آوری شد. در بازدیدهای انجام شده از خوراک کامل، شیر موجود در مخزن، از مدفوع گاوهای دوشا و همچنین از ذرت آسیاب شده نمونه برداری شد. تعداد دفعات خوراک‌دهی برای گاوهای دوشا در 2/51 درصد از گاوداری ها به صورت 3 وعده در روز بود. نتایج پژوهش نشان داد نشاسته خوراک کامل مخلوط در 59 درصد واحدها در محدوده شاخص‌های کلیدی عملکرد قرار داشت، نزدیک به 26 درصد بالاتر از محدوده و نزدیک به 15 درصد کمتر از KPI قرار داشتند. نتایج حاصل از آنالیز نمونه‌های مدفوع نشان داد نشاسته مدفوع 3/46 درصد از واحدها در محدوده شاخص‌های کلیدی عملکرد (5 - 3 درصد) قرار داشت. در این میان شاخص نسبی آرد ذرت به طور میانگین 35/412 (بیشتر از KPI) گزارش شد. نتایج به دست آمده از آنالیز شیر نشان داد که نسبت چربی به پروتئین شیر به طور میانگین 99/0 درصد (کمتر از KPI)است. همچنین درصد peNDF به طور میانگین 50/23 درصد (بیشتر از KPI) مشاهده شد. به طور کلی، مدیریت واحدهای گاوشیری استان همدان به خصوص در زمینه مدیریت تغذیه در مواردی مانند آنالیز خوراک های موجود و شیر تولیدی، روش خوراک دادن، مدیریت آخور نیازمند اصلاح اساسی است. پایش مداوم این واحدها به وسیله کارشناسان تغذیه و برگزاری دوره های آموزشی به اصلاح مدیریت کمک خواهد نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مدیریت‌تغذیه،الک‌پنسیلوانیا،الک‌غلات،پرسشنامه،peNDF،

عنوان انگلیسی Evaluation of nutritional management status of dairy farms in Hamadan province.
چکیده انگلیسی مقاله At first, a questionnaire was designed in three sections 1) Personal information of farmers, 2) facilities and capacity and 3) nutrition management. The information of 41 dairy farms in Hamedan province was collected at 2020 to 2021. After visiting each farm followed by the interview and completing the questionnaire, some samples of TMR were collected to measure the TMR particle size with a Penn state shaker box. Also, the milk in the bulk tank, the feces of lactating cow and ground corn grains were sampled. In 51.2% of farms they fed cows 3 times a day. The results of the research showed that the starch of the complete TMR was in the range of the key performance indicators in 59% of the farms, nearly 26% were above the range and nearly 15% were below the KPI. Results from feces analysis shows that in 46.3% of farms, amount of starch is in KPI range (3-5%). Relative index of corn flour was about 412.35 (more than KPI). The results obtained from the analysis of milk showed that the ratio of fat to protein of milk is 0.99% on average (less than KPI). ). Also peNDF was 23.5% more than the KPI in average. In general, the management of dairy farms in Hamadan province, especially in nutrition management (i.e., analysis of available feed and produced milk, feeding methods, and bunk management), requires fundamental reform. The continuous monitoring of these farms by nutrition experts and training courses will help improve their management.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله مدیریت‌تغذیه,الک‌پنسیلوانیا,الک‌غلات,پرسشنامه,peNDF

نویسندگان مقاله فاطمه فرزانه |
دانش آموخته دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

داریوش علیپور |
دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

حسن علی عربی |
استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

حشمت اله سعدی |
استاد گروه ترویج کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران


نشانی اینترنتی https://asj.areeo.ac.ir/article_133862_3560fa47b5eb2da48f97a5a93aa213ce.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات