این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی، جلد ۳۸، شماره ۱۴۶، صفحات ۱۱۱-۱۲۴

عنوان فارسی تأثیر سطوح مختلف جایگزینی یونجه با علوفه ماشک دیم بر عملکرد بره‌های نر پرواری نژاد کردی
چکیده فارسی مقاله هدف از این مطالعه بررسی اثر سطوح مختلف جایگزینی یونجه با علوفه ماشک دیم بر عملکرد پرواری، فراسنجه‌های خونی، قابلیت هضم ظاهری و ارزیابی اقتصادی جیره‌های آزمایشی بره‌های نر کردی بود. برای این منظور، آزمایشی روی 30 راس بره با میانگین وزن بدن 4/7±1/41 کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تیمار و 10 تکرار در 30 جایگاه انفرادی و طی یک دوره پروار 80 روزه انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل جیره بدون ماشک علوفه‌ای (شاهد)، حاوی 15% و 30% ماشک علوفه‌ای بودند. مقدار خوراک مصرفی روزانه، عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی، برخی فراسنجه‌های خونی و بهره‌وری اقتصادی جیره‌ها اندازه‌گیری شد. کمترین میزان ماده خشک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی مربوط به جیره حاوی 30% ماشک علوفه‌ای بود (P≤0.01). براساس آنالیز خون بره‌ها بعد از 2 ساعت خوراک‌دهی، بیشترین مقدار گلوکز، تری گلیسیرید و نیتروژن اوره‌ای خون (میلی‌گرم در دسی‌لیتر) در بره‌های مصرف کننده جیره‌های حاوی 15% و 30% ماشک علوفه‌ای بود (P≤0.05). همچنین نتایج نشان داد که بیشترین قابلیت هضم ماده خشک مصرفی، ماده آلی، پروتئین خام، چربی خام، ADF و NDF مربوط به جیره شاهد و کمترین آن برای جیره حاوی 30% ماشک علوفه‌ای بود (P≤0.01). در مورد ارزیابی اقتصادی جیره‌ها، بیشترین قیمت هر کیلوگرم خوراک برای جیره شاهد و بالاترین سود ناخالص هر کیلوگرم وزن زنده برای جیره حاوی 30% ماشک علوفه‌ای محاسبه شد. براساس نتایج حاصل، می‌توان از ماشک علوفه‌ای تا سطح 30 درصد به‌عنوان جایگزین علوفه یونجه در خوراک بره‌های نژاد کردی استفاده کرد و نتایج مناسبی در ارتباط با عملکرد پروار بدست آورد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ماشک علوفه‌ای،عملکرد پرواری،فاکتورهای خونی،بره کردی،

عنوان انگلیسی The effect of different levels of alfalfa substitution with dry mash forage on the performance of fattening male lambs of Kurdish breed
چکیده انگلیسی مقاله The aim was to investigate the effect of different levels of alfalfa substitution with dry-fed forage on fattening performance, blood parameters, apparent digestibility, and economic evaluation of experimental rations for male Kurdish lambs. an experiment was conducted on 30 lambs with an average body weight of 41.1 ± 7.4 kg in the form of a completely randomized design with three treatments and 10 replications in 30 individual places and during a fattening period of 80 days. The experimental treatments included the diet without fodder (control), containing 15% and 30% of fodder. Daily feed intake, growth performance, food conversion ratio, some blood parameters and economic efficiency of the rations were measured. The lowest amount of dry matter consumption and food conversion ratio was related to the diet containing 30% fodder vetch. Based on the blood analysis of the lambs after 2 hours of feeding, the highest amount of glucose, triglyceride and blood urea nitrogen was found in the lambs consuming diets containing 15% and 30% fodder vetch. Also, the results showed that the highest digestibility of DM, organic matter, crude protein, crude fat, ADF and NDF was related to the control diet and the lowest was for the diet containing 30% fodder vetch. Regarding the economic evaluation of the rations, the highest price per kilogram of feed was calculated for the control ration and the highest gross profit per kilogram of live weight was calculated for the ration containing 30% fodder vetch.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ماشک علوفه‌ای,عملکرد پرواری,فاکتورهای خونی,بره کردی

نویسندگان مقاله شاهو مجیدآبادی |
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.

تیمور تنها |
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 19395-4697، تهران، ایران.

ربیع رهبر |
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 19395-4697، تهران، ایران.

رضا طاهرخانی |
گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ص. پ. 19395-4697، تهران، ایران.


نشانی اینترنتی https://asj.areeo.ac.ir/article_133869_b32ca60940a75c318ba9dfb359a781d6.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات