این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی ایران، جلد ۵۶، شماره ۲، صفحات ۲۵۵-۲۷۵

عنوان فارسی تأثیر مکمل آلی روی و مس پایدار شده در شکمبه بر فراسنجه‌های تولید گاز، عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی بره های پرواری
چکیده فارسی مقاله هدف از انجام این آزمایش بررسی اثرات کیلات عناصر مس و روی ساخته شده بر پایه نانوفیبریل ایزوله پروتئین آب پنیر به همراه پلی­فنول پوست انار بر عملکرد تولیدی، شاخص­های خونی، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی خون بره­های پرواری و تخمیر شکمبه در شرایط درون­تنی و برون­تنی بود. برای این منظور ابتدا کیلات پایدار شده مس و روی در شکمبه با عصاره فنولی پوست انار ساخته شد. در مرحله بعد اثر مکمل ساخته شده بر تولید گاز شکمبه­ای بررسی گردید. سپس تعداد 18رأس بره نر نژاد کردی خراسان با میانگین وزن اولیه 27/2±60/30 کیلوگرم به­طور تصادفی با یکی از جیره­های آزمایشی شامل: 1) جیره پایه، 2)جیره پایه به علاوه مکمل مس و روی به شکل سولفات و 3) جیره پایه به علاوه مکمل کیلات پایدار شده مس و روی تغذیه شدند. دوره آزمایشی 84 روز بود. نتایج نشان داد که  مکمل کردن جیره با کیلات پایدار شده در شکمبه، پتانسیل تولید گاز و ثابت نرخ تولید گاز را افزایش داد (05/0>P). مصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه و وزن پایانی بره­ها با مصرف مکمل روی و مس بهبود یافت (05/0>P) ولی ضریب تبدیل غذایی تحت تأثیر سطح و نوع مکمل در جیره قرار نگرفت. استفاده از مکمل مس و روی سبب افزایش قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، ماده آلی و فیبر نامحلول در شوینده خنثی شد (05/0>P)، اما قابلیت هضم چربی، پروتئین­ خام و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی تحت تأثیر قرار نگرفت. افزودن مکمل‌های آلی و معدنی روی به جیره بره‌های پرواری بر غلظت پروتئین تام، آلبومین، آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز را افزایش داد (05/0>P)، اما تأثیر معنی‌داری بر غلظت گلوکز، تری­گلیسرید، کلسترول و فعالیت آلکالین فسفاتاز سرم نداشت. به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده از مکمل روی و مس صرف نظر از نوع منبع آن می‌تواند منجر به افزایش پتانسیل تولید گاز، بهبود عملکرد رشد در بره‌های پرواری و افزایش فعالیت آنزیم­های کبدی و آنتی­اکسیدانی مرتبط با این عناصر ­شود. از طرفی مکمل کیلات پایدار ساخته شده در این پژوهش در مقایسه با شکل معدنی اثرات بهتری داشته که نشان دهنده زیست فراهمی بالاتر آن می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تخمیر شکمبه،مکمل پایدار شده،مواد معدنی کم‌مصرف،نانوفیبریل پروتئینی،

عنوان انگلیسی Effect of Organic Supplementation of Zinc and Copper Stabilized in the Rumen on Gas Production, Performance, Nutrient Digestibility, and Antioxidant Enzyme Activities in Fattening Lambs
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this research was to investigate the effects of chelate made based on whey protein isolate nanofibrils and the inorganic form of copper and zinc elements on production performance, blood indices, antioxidant enzyme activity, and rumen fermentation of fattening lambs in vivo and in vitro. For this purpose, stabilized copper and zinc chelate was made in the rumen with the phenolic extract of pomegranate peel. In the next step, the effect of the supplements on ruminal gas production was investigated. Then, a total of 18 Kurdish male lambs of Khorasan with an average initial weight of 30.60 ± 2.27 kg were randomly assigned to one of the experimental diets including: 1) control diet, 2) control diet plus sulfate copper and zinc supplements, and 3) control diet plus stabilized copper and zinc chelate supplement. The trial period was 84 days. The results showed that supplementing the diet with stabilized chelate in the rumen increased the gas production potential and gas production rate constant (P<0.05). Daily feed consumption, average daily weight gain, and final weight of lambs increased with zinc and copper supplementation (P<0.05), but food conversion ratio was not affected by the level and type of supplementation in the diet. The use of zinc supplement increased the apparent digestibility of dry matter, organic matter, and neutral detergent insoluble fiber (P<0.05), but the digestibility of fat, crude protein, and acidic detergent insoluble fiber of the feed was influenced by feeding with surface and the type of zinc supplement was not placed. In this study, the addition of organic and mineral zinc and copper supplements to the diet of fattening lambs increased the concentration of total protein, albumin, superoxide dismutase, and glutathione peroxidase (P<0.05), but had no significant effect on the concentration of glucose, triglyceride, cholesterol, and serum alkaline phosphatase enzyme activity. In general, the results of this study showed that the use of zinc and copper supplements, regardless of the type of source, can lead to an increase in gas production potential, an improvement in growth performance in fattening lambs, and an increase in liver and antioxidant enzyme activity related to these elements. On the other hand, the stable chelate supplement made in this study had better effects compared to the mineral form, which indicates its higher bioavailability.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تخمیر شکمبه,مکمل پایدار شده,مواد معدنی کم‌مصرف,نانوفیبریل پروتئینی

نویسندگان مقاله یاسر فیض دار برآبادی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

سید احسان غیاثی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

رسول کدخدایی |
گروه نانوفناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد، مشهد، ایران

محسن مجتهدی |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران


نشانی اینترنتی https://ijas.ut.ac.ir/article_97802_b0a156eb2e3c49ad460d67c2b1f26f0e.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات