این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی ایران، جلد ۵۶، شماره ۲، صفحات ۳۱۷-۳۳۲

عنوان فارسی تاثیر نانو اسید فولیک و اسید فولیک بر میزان مرگ و میر و غلظت هموسیستئین در جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر مکمل اسید فولیک نانو و اسید فولیک بر غلظت هموسیستئین سرم، میزان تلفات و برخی پارامترهای بیوشیمیایی خون در جوجه‌های گوشتی بود. تعداد 250 قطعه جوجه گوشتی نر از سویه راس 308 به مدت 42 روز در قالب طرح کاملاً تصادفی در قالب فاکتوریل 2×2 با پنج تیمار و پنج تکرار و ده قطعه جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارها شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره بدون اسید فولیک با مکمل اسید فولیک (4 میلی‌گرم در لیتر آب)، به شکل غیر نانو، 3) جیره بدون اسید فولیک با مکمل اسید فولیک (4 میلی‌گرم در لیتر آب) به شکل نانو،4) جیره شاهد با مکمل اسید فولیک (4 میلی‌گرم در لیتر آب) به شکل غیر نانو، 5) جیره شاهد با مکمل اسید فولیک (4 میلی‌گرم در لیتر آب) به شکل نانو. پس از شش هفته، نمونه‌های سرم جمع آوری و از نظر غلظت هموسیستئین مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین وزن جوجه‌های گوشتی در تیمار جیره شاهد به‌همراه اسید فولیک در آب (4 میلی‌گرم در لیتر) به‌شکل نانو و تیمار جیره شاهد به‌همراه اسید فولیک در آب (4 میلی‌گرم در لیتر) به‌شکل غیر نانو، در مقایسه با گروه شاهد در دوره‌های رشد و پایانی به‌طور معنی‌داری بیشتر بود، همچنین وزن تیمار جیره شاهد به‌همراه اسید فولیک در آب (4 میلی‌گرم در لیتر) به‌شکل نانو به نسبت خوراک دریافتی بیشتر بود. به‌طوری‌ که در دوره‌های رشد و پایانی، نانو اسید فولیک باعث کاهش معنی‌داری در ضریب تبدیل غذایی شد (p<0.05). همچنین نتایج نشان داد که اسید فولیک معمولی باعث کاهش معنی‌دار غلظت هموسیستئین سرم و کاهش مرگ‌و میر شد (p<0.05)، اما در تیمار نانو اسیدفولیک این کاهش معنی‌داری بیشتری داشت (p<0.05). اثر متقابل نانو اسید فولیک و اسید فولیک معمولی به طور معنی‌داری باعث کاهش غلظت هموسیستئین سرم نسبت به شاهد شد (p<0.05). اما در تیمار شاهد بیشترین غلظت هموسیستئین و بیشترین میزان مرگ و میر را داشت. همچنین نانو اسید فولیک و اسید فولیک معمولی باعث کاهش معنی‌داری غلظت آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز نسبت به تیمار شاهد شدند (p<0.05). اما بر غلظت آلکالین فسفاتاز اثر معنی‌داری نداشت. علاوه بر این، اسید فولیک و اسید فولیک نانو به طور معنی‌داری غلظت هورمون‌های تیروئید (T3 و T4) را نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند (p<0.05). بنابراین، نتیجه می‌گیریم که اسید فولیک نانو به عنوان اثر اصلی و جیره شاهد با مکمل اسید فولیک (4 میلی گرم در لیتر) به‌شکل نانو به‌عنوان اثر متقابل در کاهش غلظت هموسیستئین در گردش خون مؤثرتر از اسید فولیک معمولی و جیره شاهد است و ممکن است یک جایگزین امیدوارکننده برای بهینه‌سازی متابولیسم هموسیستئین و کاهش خطرات قلبی عروقی مرتبط با مرگ و میر (یازده قطعه جوجه) در جوجه‌های گوشتی باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسید فولیک،جوجه گوشتی،هموسیستئین،مرگ و میر،نانو اسید فولیک،

عنوان انگلیسی Effect of nano folic acid and folic acid on mortality rate and homocysteine concentration in broiler chickens
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to investigate and compare the effect of nano folic acid supplementation and folic acid in reducing serum homocysteine level, mortality rate and some blood biochemical parameters in broiler chickens. A total of 250 male broiler chickens of Ross 308 hybrid were implemented for 42 days as a completely randomized design in a 2x2 factorial format with five treatments and five replications and ten chickens in each replication. Treatments include: 1) control ration, 2) Folic acid-free diet with folic acid supplement (4 mg per liter of water) in non-nano form, 3) Folic acid-free diet with folic acid supplement (4 mg per liter of water) in nano form, 4) control diet with folic acid supplement (4 mg per liter of water) in non-nano form, 5) Control diet with folic acid supplement (4 mg per liter of water) were in nano form. After six weeks, serum samples were collected and analyzed for homocysteine concentration. The results showed that regular folic acid significantly decreased homocysteine concentration in serum and decreased mortality (P<0.05), but in nano folic acid treatment, this reduction was more than other treatments. The interaction effect of nano folic acid and regular folic acid supplements significantly reduced serum homocysteine levels compared to the control (P<0.05). But in the control treatment, it had the highest level of homocysteine concentration and the highest mortality. Also, nano folic acid and folic acid significantly decreased the activity of alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase compared to the control treatment (P<0.05). But it had no significant effect on the activity of alkaline phosphatase. In addition, folic acid and nano folic acid significantly increased the concentration of thyroid hormones (T3 and T4) compared to the control treatment (P<0.05). Therefore, we conclude that nano folic acid is more effective than normal folic acid in reducing the concentration of homocysteine in blood circulation and may be a promising alternative to optimize homocysteine metabolism and reduce cardiovascular risks associated with mortality in broilers.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسید فولیک,جوجه گوشتی,هموسیستئین,مرگ و میر,نانو اسید فولیک

نویسندگان مقاله ابراهیم شهرکی |
گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

محمد کاظمی فرد |
گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی وشیلات، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

منصور رضایی |
گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی وشیلات، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

زربخت انصاری پیرسرائی |
گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی وشیلات، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، ساری، ایران.

محمود بارانی |
مرکز تحقیقات قارچ شناسی و باکتریولوژی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی کرمان، کرمان، ایران


نشانی اینترنتی https://ijas.ut.ac.ir/article_99607_6a12a0b561b4303f128248cb46457d97.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات