این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجالۀ میکس در جیرۀ میش‌های شیرده بر عملکرد، قابلیت هضم مواد مغذی، رفتارهای تغذیه ای و فراسنجه های خونی ‌
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه و هدف: با توجه به اینکه منبع اصلی تأمین‌کننده پروتئین جیره دام‌ها کنجالۀ سویا بوده که محصولی وارداتی می‌باشد، استفاده از منابع جانبی کشاورزی و صنعتی یا مخلوطی از آن‌ها با ارزش مشابه با کنجالۀ سویا که در هر اقلیم کشت می‌شوند امری ضروری به‌نظر می‌رسد. از طرفی بیش‌از نیمی از پروتئین کنجالۀ سویا در شکمبه هضم  و تبدیل به پروتئین میکروبی می‌شود که ناخوشایند است؛ پس باید به دنبال منبعی متعادل از لحاظ پروتئین قابل هضم و عبوری که به بهبود رشد و عملکرد دام کمک کند، بود. کنجالۀ میکس مخلوطی از پودر گوشت بدون خون، ضایعات پنبه، سبوس شالی، سبوس گندم، کنجالۀ ذرت، پودر پسته و گلوتن مایع است که می‌توان از آن به عنوان منبع پروتئین استفاده کرد. کنجالۀ میکس از محصولات گیاهی و حیوانی ساخته شده که پروتئین عبوری و پروتئین غیرقابل تجزیه را همزمان در اختیار دام می‌گذارد و به‌نظر می‌رسد علاوه بر کمک و بهبود در رشد و عملکرد حیوان، سبب کاهش قیمت جیره و آلودگی‌های زیست محیطی نیز می‌شود. با توجه به اینکه در کشور اطلاعات زیادی در رابطه با تأثیر کنجالۀ میکس در تغذیه نشخوارکنندگان وجود ندارد، این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف کنجاله میکس در جیره میش‌های شیرده بر عملکرد، قابلیت هضم، رفتار نشخوار و فراسنجه‌های خونی صورت گرفت. 
مواد و روش‌ها: به‌منظور انجام این آزمایش از تعداد 32 رأس میش شیری سه شکم زایش نژاد آتابای با میانگین وزنی 8/2±41 کیلوگرم در 4 تیمار و 8  تکرار در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارها شامل: تیمار شاهد (جیرۀ بدون افزودن کنجالۀ میکس)، تیمار دوم (جیرۀ حاوی 33 درصد جایگزینی کنجالۀ سویا با کنجالۀ میکس)، تیمار سوم (جیرۀ حاوی 67 درصد جایگزینی کنجالۀ سویا با کنجالۀ میکس) و تیمار چهارم (جیرۀ حاوی 100 درصد جایگزینی کنجالۀ سویا با کنجالۀ میکس) بودند. طول دورۀ آزمایش 56 روز بود. خوراک روزانه به‌صورت کاملاً مخلوط به  مصرف دام‌ها می‌رسید و باقیمانده خوراک برای هر دام در هر روز توزین و ثبت میشد. برای محاسبه تغییرات وزن، وزنکشی دامها به‌صورت هفتگی، صورت گرفت. برای نمونه‌های مربوط به قابلیت هضم، ابتدا نمونه‌های خوراک، باقی‌مانده و مدفوع جمعآوری شده هر دام در روز 51 تا 55 به مدت پنج روز جمعآوری گردید و سپس نمونهها با یکدیگر مخلوط و یک نمونه 100 گرمی از هر کدام برای هر دام برداشته و در آون در دمای 94 درجه سانتی‌گراد برای مدت 48 ساعت خشک گردیدند. ترکیب شیمیایی نمونه‌های خوراک، باقی‌مانده و مدفوع برای الیاف نامحلول در شوینده خنثی با روش ون‌سوست، تعیین شدند. همچنین پروتئین خام توسط دستگاه میکرو کجلدال، چربی خام توسط دستگاه سوکسله و خاکستر خام بوسیلۀ کوره الکتریکی مورد تجزیه قرار گرفتند. رفتار مصرف خوراک طی روزهای 55 و 56 آزمایش به‌صورت ثبت فعالیت 24 ساعته اندازه‌گیری شد. در روز آخر آزمایش، پیش‌از تغذیۀ صبح، از سیاهرگ گردنی دام‌ها (وداج) نمونه خون گرفته‌شد. جهت اندازه‌گیری متابولیت‌های خون شامل گلوکز، تری‌گلیسرید، کلسترول، اوره، پروتئین کل، آلبومین و گلوبولین، از کیتهای شیمیایی شرکت پارس آزمون و دستگاه اتوآنالایزر استفاده شد.
یافته‌ها: افزایش سطوح کنجالۀ میکس بر وزن انتهای دوره، افزایش وزن کل، افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی میش ها تأثیر معنی‌داری ایجاد نکرد اما با جایگزینی کامل کنجالۀ میکس، مصرف ماده خشک افزایش داشت (0141/0= P). اختلاف معنی‌داری در مقادیر ماده آلی، عصاره اتری و الیاف نامحلول در شوینده خنثی دیده نشد درحالی‌که قابلیت هضم ماده خشک و پروتئین خام با جایگزینی کامل کنجالۀ میکس با افزایش معنی‌داری همراه بود. با افزایش سطح کنجالۀ میکس، فعالیت‌های خوردن، نشخوار و جویدن با افزایش معنی‌داری و استراحت فک با کاهش معنی‌داری همراه بودند اما در فعالیت‌های آب خوردن، رفتارهای نامتعارف، ایستادن و دراز کشیدن تغییر معنی‌دار یافت نشد. در سطوح مختلف جایگزینی، اختلاف معنی‌داری در مقادیر گلوکز، کلسترول، تری‌گلیسرید، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و نسبت آلبومین به گلوبولین مشاهده نشد. با جایگزینی کامل، مقدار اوره خون در تیمار100 درصد کنجالۀ میکس با افزایش معنی‌داری همراه بود (0011/0=P).
نتیجه‌گیری: به‌طور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که جایگزینی کامل کنجالۀ سویا با کنجالۀ میکس امکان‌پذیر بوده و هیچ تأثیر منفی بر عملکرد و سلامت میش‌های آتابای نداشته‌است.

 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رفتار نشخوار، عملکرد، فراسنجه‌ خونی، کنجالۀ میکس، میش‌های آتابای

عنوان انگلیسی The effect of using different levels of mixed meal in lactating ewes diet on Performance, digestibility of nutrients, feeding behaviors and blood parameters
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract
Introduction and Objective: Considering that the main source of protein for animal feed is soybean meal, which is an imported product, it seems necessary to use agricultural and industrial side sources or a mixture of them with the same value as soybean meal, which are cultivated in any climate. On the other hand, more than half of the soybean meal protein is digested in the rumen and turns into microbial protein, which is unpleasant; so, one should look for a balanced source of digestible and passable protein that helps improve the growth and performance of livestock. Mixed meal is a mixture of bloodless meat powder, cotton scraps, rice bran, wheat bran, corn flour, pistachio powder and liquid gluten, which can be used as a protein source. Mixed meal is made from plant and animal products that provide the animal with passable protein and non-degradable protein at the same time, and it seems that in addition to helping and improving the growth and performance of the animal, it also reduces the price of feed and environmental pollution. Considering that there is not much information in the country about the effect of mixed meal in the nutrition of ruminants, this study was conducted to investigate the effect of using different levels of mixed meal in the diet of lactating ewes on performance, digestibility, rumination behavior and blood parameters.
Materials and Methods: In order to perform this experiment, a number of 32 dairy ewes of the Atabai breed with an average weight of 41±2.8 kg were used in 4 treatments and 8 replications in a completely randomized design. The treatments include: the control treatment (diet without adding mixed meal), the second treatment (diet containing 33% replacement of soybean meal with mixed meal), the third treatment (diet containing 67% replacement of soybean meal with mixed meal) and the fourth treatment (diet containing 100% replacing soybean meal with mixed meal). The length of the test period was 56 days. The daily feed was completely mixed and the remaining feed for each animal was weighed and recorded every day. To calculate weight changes, ewes were weighed weekly. For the samples related to digestibility, first the samples of feed, residue and feces collected from each animal on day 51 to 55 were collected for five days, and then the samples were mixed together and a 100 gram sample of each was collected for each animal. They were removed and dried in an oven at a temperature of 94 degrees Celsius for 48 hours. The chemical composition of feed, residue and feces samples were determined for insoluble fibers in neutral detergent by the Van soest method. Also, crude protein, crude fat and crude ash by AOAC. Feed consumption behavior was measured during the 55th and 56th days of the experiment as a 24-hour activity record. On the last day of the experiment, before morning feeding, a blood sample was taken from the jugular vein of the animals. In order to measure blood metabolites including glucose, triglyceride, cholesterol, urea, total protein, albumin and globulin, Pars Azmoun chemical kits and autoanalyzer were used.
Results: Increasing levels of mixed meal did not have a significant effect on the weight at the end of the period, total weight gain, daily weight gain and feed conversion ratio of ewes, but with the complete replacement of mixed meal, the consumption of dry matter increased (P=0.0141). There was no significant difference in the amounts of organic matter, ether extract and insoluble fibers in neutral detergent, while the digestibility of dry matter and crude protein was associated with a significant increase with the complete replacement of mixed meal. With the increase in the level of mixed meal, eating, ruminating and chewing activities increased significantly and jaw rest decreased significantly, but no significant change was found in the activities of drinking water, unusual behaviors, standing and lying down. At different replacement levels, no significant difference was observed in the amounts of glucose, cholesterol, triglycerides, total protein, albumin, globulin, and the ratio of albumin to globulin. With complete replacement, the amount of blood urea in the treatment of 100% mixed meal was associated with a significant increase (P=0.0011).
Conclusion: In general, the results of this research showed that the complete replacement of soybean meal with mixed meal was possible and had no negative effect on the performance and health of Atabai ewes.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Atabai ewes, Blood Parameters, Feeding Behaviors, Mixed meal, Performance

نویسندگان مقاله محمد اسدی | Mohammad Asadi
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم دامی

عبدالحکیم توغدری | Abdolhakim Toghdory
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم دامی

تقی قورچی | Taghi Ghoorchi
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم دامی

ایدا تیموری | Ayda Teymuori
Dept. Animal and Poultry Nutrition, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resoureces
گرگان، میدان بسیج، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشکده علوم دامی


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-757-9&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات