این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی ارزش غذایی سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی در تغذیه دام با استفاده از روش‌های آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: درکشورهای در حال توسعه بویژه با شرایط آب‌وهوایی خشک، با مشکل کمبود خوراک دام مواجه هستیم، بنابراین استفاده از محصولات فرعی کشاورزی که اغلب به‌صورت فرآوری شده در تغذیه نشخوارکنندگان به‌صورت جایگزین یا بخشی از جیره غذایی می‌تواند استفاده شود علاوه بر تامین بخشی از خوراک مورد نظر، هزینه‌های مربوط به خوراک دام را نیز کاهش میدهد. استفاده مجدد از ضایعات و پسماند کشاورزی در تغذیه دام یکی از روش‌های مدیریت ضایعات و پسماندهای کشاورزی می‌باشد که خطرات آلودگی محیط زیست را نیز کاهش می‌دهد. شاخ و برگ حاصل از هرس بوته گوجه فرنگی در گلخانه‌های پرورش و تولید این محصول ارزشمند یکی ضایعات کشاورزی عمده می‌باشد که با توجه به حجم بالای تولید آن می‌تواند تغذیه آن بعنوان بخشی خوراک دام مورد توجه قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی ارزش غذایی سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی در شرایط آزمایشگاهی به‌عنوان جایگزین بخشی از علوفه در خوراک دام و هم چنین تعیین اثر افزودنی‌های باکتریایی بر کیفیت سیلاژ مذکور بود.
مواد و روش‌ها: بوته‌های هرس شده گوجه‌فرنگی و باقی مانده در سطح مزارع گلخانه‌ای که جزء پسماند محصولات کشاورزی می‌باشند از گلخانه‌های صنعتی منطقه آذربایجان شرقی جمع‌آوری و به قطعات 3 تا 5 سانتی متری خرد شده و عمل سیلو کردن در مینی‌سیو انجام گرفت. افزودنی‌های میکروبی مد نظر و مقادیر مورداستفاده در این آزمایش شامل 1- افزودنی باکتریایی با نام تجاری SiloLact، محصول شرکت پردیس رشد مهرگان کشور‌ ایران؛ حاوی باکتری‌های لاکتوباسیلوس پلانتاریوم، باسیلوس اسیدوفیلوس، و دکستروز مونوهیدرات (به ازای هر گرم علوفه 106 واحد تشکیل دهنده‌ی کلنی اضافه شد)، 2- سایلولاکت آنزیمی با نام تجاری enzymatic-SiloLact محصول شرکت پردیس رشد مهرگان کشور‌ ایران‌؛ حاوی باکتری‌های لاکتوباسیلوس پلانتاریوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، آنزیم سلولاز، زایلاز و دکستروز مونو‌هیدرات (به ازای هر گرم علوفه 106 واحد تشکیل دهنده‌ی کلنی اضافه شد) و 3- افزودنی سیلووان حاوی لاکتوباسیلوس بوکنری، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، انتروکوکوس فاسیوم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و پدیوکوکوس اسیدی لاکتیسی به میزان 1010 CFU/g به همراه مولتی آنزیم بود که بر اساس مقادیر توصیه شده توسط کارخانه سازنده با آب مخلوط شده و به‌صورت اسپری بر روی علوفه‌های خرد شده اضافه شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی بدون افزودنی 2- سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی به همراه افزودنی سیلولاکت آنزیمی 3- سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی به همراه افزودنی سیلولاکت غیر آنزیمی می‌باشد 4- سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی به همراه افزودنی سیلووان. لازم به توضیح است در تهیه سیلاژ برای هر تیمار سه تکرار در نظر گرفته شد. ترکیبات شیمیایی اندازه‌گیری شده شامل ماده خشک، پروتئین خام، خاکستر، چربی خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی،pH  و پارامترهای تخمیر شامل اسیدهای چرب فرار، اسیدلاکتیک، نیتروژن آمونیاکی، کربوهیدرات‌های محلول و همچنین اندازه‌گیری تولید گاز و قابلیت هضم به روش آزمایشگاهی هولدن بودند. این تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام شد و داده‌های حاصل با نرم‌افزار SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: نتایج به‌دست آمده در بررسی‌های سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی نشان داد که افزودنی میکروبی سایلووان و سایلولاکت غیرآنزیمی تأثیر معنی‌داری در میزان pH سیلاژ نسبت به تیمار شاهد داشتند. بوته‌های گوجه فرنگی سیلو شده با افزودنی سایلووان میزان ماده خشک و پروتئین خام بیشتری نسبت به تیمار شاهد داشتند. افزودنی‌های سایلولاکت آنزیمی و سایلووان الیاف نامحلول در شوینده اسیدی سیلاژ را نسبت به تیمار شاهد کاهش داد. میزان کل اسیدهای چرب فرار و اسید لاکتیک در تیمارهای سیلو شده با افزودنی باکتریایی نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت ولی تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد. با بررسی انرژی قابل متابولیسم، انرژی ویژه شیردهی، ماده آلی قابل هضم و اسیدهای چرب زنجیر کوتاه سیلاژ بوته گوجه فرنگی بدون فرآوری و فرآوری شده با افزودنی مشخص شد که فرآوری تأثیری بر انرژی قابل متابولیسم نداشته ولی انرژی ویژه شیردهی، ماده آلی قابل هضم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر را بطور معنی داری تحت تأثیر قرار داده است. افوزدنی میکروبی سیلولاکت آنزیمی و سیلووان باعث کاهش میزان نیتروژن آمونیاکی سیلاژ نسبت به تیمار شاهد شد. بیشترین حجم گاز تولیدی مربوط به تیمارهای سیلو شده با افزودنی سیلو لاکت آنزیمی و سیلووان بود و در ساعات نهایی آزمایش تفاوت معنی‌داری با تیمار شاهد داشتند (05/0>P). قابلیت هضم آزمایشگاهی که توسط روش هولدن مورد بررسی قرار گرفته نیز نشان داد اعمال فرآوری و افزودنی میکروبی ناپدید شدن ماده خشک شکمبهای و کل دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار داده است. همچنین ناپدید شدن پروتئین خام شکمبه نیز بطور معنی داری تحت تأثیر قرار گرفته است ولی ناپدید شدن پروتئین خام در کل دستگاه گوارش تحت تأثیر قرار نگرفته است.
نتیجه‌گیری: با بررسی نتایج مشخص شد افزودنی‌های باکتریایی تأثیری در میزان قابلیت هضم سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی نداشتند. با توجه به تولید حجم بالای ضایعات بوته گوجه‌فرنگی از این محصول فرعی می‌توان در تغذیه دام استفاده نمود ولی باید در نظر گرفت که باتوجه به میزان کم کربوهیدرات محلول این محصول فرعی بهتر است جهت افزایش کیفیت سیلاژ افزودن سایر ضایعات کشاورزی که دارای مواد قندی بالایی است مورد بررسی قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سیلاژ بوته گوجه‌فرنگی، افزودنی باکتریایی، تولید گاز، قابلیت هضم

عنوان انگلیسی Determination of nutritional value of tomato shoot silage in ruminant nutrition by in vitro techniques
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objective: In developing countries, especially with dry weather conditions, we are facing the problem of lack of animal feed, so the use of agricultural by-products, which are often processed for feeding in ruminants, can be used as an alternative or part of the diet. It also reduces animal feed costs. The reuse of agricultural waste in ruminant nutrition is one of the methods of managing agricultural waste, which also reduces the risks of environmental pollution. Tomato shoot obtained from tomato plant pruning in the greenhouses for growing and producing this valuable product is one of the major agricultural wastes, which due to its high volume of production can be considered as a part of ruminant feed. The aim of this study was to investigate the nutrient value of tomato shoot silage by in vitro techniqes as a substitute for a part of hay in ruminant feeding and also to determine the effect of bacterial additives on the quality of silage.
Material and Methods: Pruned tomato shoot in a greenhouse, which are part of agricultural waste, were collected from the industrial greenhouses of East Azerbaijan region and cut into 3 to 5 cm pieces and ensiled in a mini-silo. Microbial additives and amounts used in this experiment include 1- Bacterial additive with SiloLact brand, product of Fardis Roshd Mehrgan Company of Iran; containing Lactobacillus plantarium, Bacillus acidophilus, and dextrose monohydrate bacteria (106 colony-forming units were added per gram of fodder), 2- Enzymatic additive with the brand name enzymatic-SiloLact, produced by Fardis Roshd Mehrgan Company of Iran; Contains Lactobacillus plantarium, Lactobacillus acidophilus, cellulase enzyme, xylase and dextrose monohydrate (106 colony-forming units were added per gram of fodder) and 3- SilOne additive containing Lactobacillus buccaneri, Lactobacillus plantarum, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus and Pediococcus acidi lactici, it was at the rate of 1010 CFU/g along with multi-enzyme, which was mixed with water based on the amounts recommended by the manufacturer and added as a spray on chopped fodder. The experimental treatments include: 1- Pruned tomato shoot silage without additive 2- Pruned tomato shoot silage with enzymatic-siloLact additive 3- Pruned tomato shoot silage with non-enzymatic-SiloLact‌ additive 4- Pruned tomato shoot silage with SilOne additive. It is necessary to explain that in the preparation of silage, three repetitions were considered for each treatment. Chemical compounds measured include dry matter, crude protein, ash, crude fat, neutral detergent fibers, acid detergent fiber and fermentation parameters including pH, volatile fatty acids, lactic acid, ammonia nitrogen, soluble carbohydrates, as well as measuring gas production and Digestibility was measured by in vitro Holden's method. This research was conducted in the form of a completely randomized design and the resulting data were analyzed with SAS software.
Results: The results obtained in the investigation of Pruned tomato shoot silage showed that the microbial additive SilOne and enzymatic-SiloLact had a significant effect on the pH of the silage compared to the control treatment. The Pruned tomato shoot ensiled with SilOne additive had more dry matter and crude protein than the control treatment. Additives of enzymatic-SiloLact and silovan reduced ADF compared to the control treatment. The amount of total volatile fatty acids and lactic acid increased in silage treatments with bacterial additive compared to the control treatment, but no significant difference was observed. Microbial addition of enzymatic-SiloLact and SilOne decreased the amount of ammonia nitrogen in silage compared to the control treatment. The highest volume of gas production was related to the treatments ensiled with enzymatic-SiloLact and SilOne at the final hours of the incubation, there was a significant difference (P<0.05). By examining metabolizable energy, net-Energy for lactation, digestible organic matter and short chain fatty acids of untreated and treated tomato shoot silage, it was found that processing by microbial additives had no effect on metabolizable energy, but net-Energy for lactation, digestible organic matter and Short chain fatty acids significantly affected (P<0.05). Microbial fermentation of enzymatic silolact and silovan reduced the amount of silage ammonia nitrogen compared to the control treatment. The highest volume of gas production was related to the treatments ensiled with enzyme silo lact and sylvan and in the final hours of the experiment, there was a significant difference with the control treatment (P<0.05). in-vitro digestibility, which was investigated by Holden's techniqe, also showed that microbial processing and additives have affected the disappearance of dry matter in the rumen and the total tract digestive system. Also, the disappearance of crude protein in the rumen was significantly affected, but the disappearance of crude protein in the total trct of digestive system was not affected.
Conclusion: At the end, it was found that bacterial additives had no effect on the digestibility of tomato plant silage. Due to the high production of tomato plant waste, this by-product can be used in ruminant feed, but it should be considered that due to the low level of soluble carbohydrates in the Pruned tomato shoot, to improve the quality of the silage, adding a other by-product that has high soluble carbohydret content should be examin.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Bacterial additive, Digestibility, Gas production, Inoculant, Pruned tomato shoot silage

نویسندگان مقاله پریسا فرجی | parisa faraji
university of tabriz
دانشگاه تبریز

حمید پایا | hamid Paya
university of tabriz
دانشگاه تبریز

اکبر تقی زاده | Akbar Taghziadeh
university of tabriz
دانشگاه تبریز

حمید محمدزاده | hamid mohammadzadeh
university of tabriz
دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1230-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات