این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثر افزودن عصاره آویشن، پونه کوهی و پروبیوتیک بر کیفیت گوشت و استخوان درشت‌نی در جوجه‌های گوشتی پس از یک دوره محدودیت غذایی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: استفاده از محدودیت غذایی در صنعت پرورش جوجه گوشتی، یک روش برای کنترل مشکلات ناشی از رشد سریع در جوجه‌ها به شمار می‌رود. بعد از اتمام دوره محدودیت غذایی، استفاده از محرک‌های رشد می‌تواند گزینه مناسبی برای جبران اثرات محدودیت باشد. با توجه به افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی در دهه‌های اخیر، استفاده از آنتی‌بیوتیک به عنوان محرک رشد، محدود شده است. بنابراین، به نظر می‌رسد که استفاده از عصاره گیاهانی مانند آویشن و پونه کوهی به‌دلیل خواص ضد باکتریایی، ضد قارچی، ضد کوکسیدیالی، ضد التهابی و تعدیل کنندگی فلور میکروبی دستگاه گوارش، یک جایگزین مناسب و کم عارضه برای آنتی‌بیوتیک‌ها باشند. استفاده از افزودنی‌های گیاهی و محرک رشد، یک راهکار برای تقویت پدیده رشد جبرانی در جوجه‌های گوشتی است. کیفیت گوشت و استخوان در جوجه‌های گوشتی جزء صفات اقتصادی هستند. هدف این مطالعه، بررسی اثرات  استفاده از عصاره آویشن، پونه کوهی، ترکیب آویشن-پونه کوهی و پروبیوتیک بعد از اعمال محدودیت غذایی برکیفیت گوشت و وضعیت استخوان درشت‌نی در جوجه­های گوشتی بود.
مواد و روش‌ها: برای اجرای مطالعه حاضر، 480 قطعه جوجه گوشتی جنس نر یک روزه سویه تجاری راس-308 استفاده شد. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به روش فاکتوریل (2×5) به اجرا در آمد. تیمارهای این پژوهش شامل دو روش تغذیه‌ای (آزاد و محدودیت غذایی) وپنج نوع افزودنی شامل گروه اول (بدون افزودنی) ،گروه دوم (عصاره آویشن به میزان 300 گرم در تن جیره غذایی)، گروه سوم (عصاره پونه کوهی به میزان 300 گرم در تن جیره غذایی)، گروه چهارم ( نسبت وزنی مساوی عصاره آویشن + پونه کوهی به میزان 300 گرم در تن جیره غذایی) و گروه پنجم ( مکمل پروبیوتیک مخلوط در دان طیور از نوع پروتکسین حاوی به میزان 250 گرم در تن جیره غذایی) بود. ابتدا، جوجه­های گوشتی به دو گروه آزمایشی مجزا تقسیم شدند که گروه اول به عنوان گروه شاهد و بدون اعمال محدودیت به صورت آزاد تغذیه شدند ولی در گروه دوم از سن 8 الی 14 روزگی به مدت 7 روز محدودیت کمّی (25 درصد کمتر از گروه شاهد) در خوراک مصرفی اعمال شد. پس از اتمام دوره محدودیت، افزودنی‌های گیاهی و پروبیوتیک به جیره هر دو گروه مذکور افزوده شد. از شاخص‌های مورد ارزیابی می‌توان به اسیدیته، ظرفیت نگهداری آب، پایداری اکسیداتیو، شاخص پراکسید و رنگ برای سنجش کیفیت گوشت اشاره کرد. همچنین برای ارزیابی حسی گوشت، قسمت راست سینه از هر تکرار بعد از آماده‌سازی، در دمای 170 درجه سانتیگراد در یک آون برقی به مدت 45-40 دقیقه بسته به وزن نمونه­ها پخته شدند. صفات ارزیابی شده در آزمایش شامل بو، طعم، تردی، آبداری و مقبولیت کلی بودند. برای تعیین محتوای خاکستر، کلسیم و فسفر استخوان درشت‌نی در تیمارهای مختلف، در انتهای دوره، با انتخاب 2 قطعه از هر تکرار، درشت­نی چپ آن­ها جدا سازی و به روش قرار دادن در اتوکلاو چربی­زدایی شد. در گام بعدی و پس از آماده‌سازی نمونه‌ها، درصد خاکستر، کلسیم و فسفر به روش جذب اتمی تعیین شد. آنالیز آماری داده­ها با استفاده از رویه GLM در نرم افزار SAS 9.1 انجام شد.
یافته‌ها: براساس نتایج، میزان اسیدیته و ضریب قرمزی گوشت (a*) در گروه محدودیت غذایی بیشتر از تغذیه آزاد و شاخص TBA در روش تغذیه آزاد بیشتر از گروه دارای محدودیت بود (05/0P≤). ظرفیت نگهداری آب لاشه در تیمار بدون افزودنی کمتر از تیمارهای دریافت‌کننده افزودنی­ها بود (05/0P≤). همچنین میزان اسیدیته لاشه در گروه پروبیوتیک کمترین و در گروه بدون افزودنی بیشترین بود (05/0P≤). شاخص پراکسید در تیمار بدون افزودنی بالاتر از سایرین بود (05/0P≤). ترکیب آویشن و پونه کوهی به صورت معنی‌داری، روشنایی گوشت سینه را در مقایسه با دیگر افزودنی‌ها افزایش داد. مقبولیت کلی گوشت در تیمار حاوی آویشن، ترکیب آویشن-پونه کوهی و پروبیوتیک دارای امتیاز بیشتری نسبت به تیمار بدون افزودنی بود (05/0P≤). استفاده از افزودنی در مرحله بعد از اتمام محدودیت، اثرات معنی­داری بر بو، آبداری، طعم، تردی و مقبولیت کلی گوشت سینه داشت، به طوریکه از نظر بو، افزودنی پونه امتیاز کمتری نسبت به سایرین داشت (05/0P≤). همچنین امتیاز آبداری، طعم و تردی افزودنی پونه و تیمار بدون افزودنی کمتر از سایر تیمارها بودند (05/0P≤). تعیین محتوای استخوان درشت‌نی نشان داد که نوع افزودنی، اثرات آماری معنی­داری بر خاکستر و درصد کلسیم داشت (05/0P≤)، به­طوریکه درصد خاکستر در گروه بدون افزودنی کمتر از بقیه تیمارها به‌ جز تیمار پونه بود. درصد کلسیم در تیمارهای بدون افزودنی کمتر  و در تیمار دریافت کننده پروبیوتیک بیشتر از بقیه بود (05/0P≤).
نتیجه‌گیری: نتایج بدست آمده نشان دادند که استفاده از افزودنی‌های گیاهی (آویشن و پونه کوهی) و پروبیوتیک پس از اعمال محدودیت غذایی در هفته دوم، اثرات مطلوبی بر روی پارامترهای مختلف کیفیت گوشت و همچنین استحکام استخوان درشت‌نی جوجه‌های گوشتی دارند. استفاده از ترکیب آویشن+پونه‌کوهی در مقایسه با مصرف جداگانه آنها، تاثیر بهتری بر خواص حسی گوشت جوجه‌های گوشتی از جمله بر بو، آبداری، طعم و تردی داشت. از آنجایی که صفاتی مانند کیفیت استخوان درشت نی، بر سلامتی، رفاه و تولید جوجه‌های گوشتی و همچنین کیفیت حسی و شیمیایی گوشت تولیده شده، بر روی بازارپسندی و رضایت مشتریان موثر هستند، لذا استفاده از نتایج مطالعاتی مانند تحقیق حاضر، می‌تواند به بهبود موارد ذکر شده کمک کند. با این حال، شناسایی افزودنی‌های مناسب، ترکیب آنها و میزان استفاده از آنها نیاز به مطالعات بیشتری دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله افزودنی‌های گیاهی، رشد جبرانی، ظرفیت نگهداری آب، مقبولیت گوشت

عنوان انگلیسی The effect of adding extract of thyme, oregano and probiotic on meat quality and tibia bone in broilers after a feed restriction period
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objective: Feed restriction is a method to control problems caused by rapid growth in the broiler industry. After the feed restriction period, the use of growth promoters can be a suitable option to compensate for the effects of the restriction. Due to the increase of antibiotic resistance in recent decades, the use of antibiotics as growth promoters has been limited. Therefore, it seems that the use of plant extracts such as thyme and oregano are a suitable and low-complication alternative to antibiotics due to their antibacterial, antifungal, anti-coccidial, anti-inflammatory and microbial flora modulation properties. The use of herbal additives and growth promoters is a strategy to strengthen the compensatory growth phenomenon in broilers. Meat and bone quality in broiler chickens are economic traits. This study aimed to investigate the effects of using thyme, oregano, thyme-oregano and probiotic on meat quality and tibia bone status in broiler chickens after a feed restriction period.
Material and Methods: To perform the current study, a total of 480 one-day-old Ross-308 male broiler chickens were used. This experiment was conducted as a factorial experiment (2×5) in a completely randomized design including two feeding methods (full feed and restricted) and four types of additives (thyme extract, 300 g/ton of basal diet; oregano extract, 300 g/ton of basal diet; equal weight ratio of thyme+oregano extract, 300 g/ton of basal diet; probiotic protoxin, 250 g/ton of basal diet) along with control diets (without additives). In the first step, chickens were divided into two separate experimental groups, the first group was fed freely as a control group, but in the second group, from the age of 8 to 14 days, the quantitative restriction was applied for 7 days (25% less than the control group). After the end of the restriction period, herbal additives and probiotic were added to the diet of both mentioned groups. The factors of acidity, water holding capacity, oxidative stability, peroxide index and color were used to measure meat quality. Also, for sensory evaluation of the meat, the right side of the breast from each repetition after preparation was cooked at 170 ċ in an electric oven for 40-45 minutes depending on the weight of the samples. The evaluated traits in the experiment included smell, taste, crispness, juiciness and general acceptability. To determine the ash, calcium and phosphorus content of the tibia bone in different treatments, at the end of the period, by selecting two samples from each replicate, their left tibia bone was separated and defatted by an autoclave. In the next step and after preparing the samples, the percentage of ash, calcium and phosphorus was determined by atomic absorption method. Statistical analysis of data was done using the GLM procedure in SAS 9.1 software.
Results: Based on the results, acidity and meat redness (a*) in the feed restricted group were higher than in free feeding chickens and the TBA index in the free feeding method was higher than restricted group (P≤0.05). The water holding capacity of the carcass in the treatment without additive was lower than the treatments that received the additive (P≤0.05). Also, carcass acidity was the lowest in the probiotic receiving group and the highest in the group without additives (P≤0.05). The peroxide index in the treatment without additives was higher than the others (P≤0.05). The combination of thyme and oregano significantly increased the lightness of the breast meat compared to other additives. The overall acceptability of meat in the treatment containing thyme, the combination of thyme-oregano and probiotic had a higher score than the treatment without additives (P≤0.05). The use of the additive after the restriction period had significant effects on the smell, juiciness, taste, crispiness and overall acceptability of the breast meat, so that in terms of smell, the oregano had a lower score than the others (P≤0.05). Also, the juiciness, taste and crispness scores of the oregano and the treatment without the additive were lower than the other treatments (P≤0.05). Determining tibia bone content showed that the type of additive had statistically significant effects on ash and calcium percentage (P≤0.05), so that the ash percentage in the group without additive was lower than the other treatments except for the oregano treatment. The percentage of calcium was lower in the treatments without additives and higher in the probiotic receiving treatment (P≤0.05).
Conclusion: The obtained results showed that the use of herbal additives (thyme and oregano) and probiotic after a feed restriction period in the second week have favorable effects on various parameters of meat quality and also the strength of tibia bone in boilers.  The combination of thyme and oregano, compared to their separate use, had a better effect on the sensory properties of the meat from broiler chickens, including aroma, juiciness, flavor, and tenderness. Since traits such as the quality of the tibia bone influence the health, welfare, and production of broiler chickens, as well as the sensory and chemical quality of the produced meat, which in turn affect marketability and customer satisfaction, using the findings from studies such as the present research can help improve these aspect. However, more studies are needed to identify appropriate additives, combining them and the extent of their use.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Compensatory growth, Growth promoters, Herbal additives, Meat acceptability, Water holding capacity

نویسندگان مقاله محمود صحرائی | Mahmood Sahraei
Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ardabil, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.

هوشنگ لطف الهیان | Houshang loutfullahian
Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

سیدعبداله حسینی | seyed abdullah Hossieni
Animal Science Research Institute of Iran, Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO), Karaj, Iran.
موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

رضا خلخالی ایوریق | Reza khakhali - Evrig
Ardabil Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Ardabil, Iran.
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل(مغان)،سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل، ایران.


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-467-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه طیور
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات