این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی فرآوری کاه گندم با روش‌های مختلف و تاثیر استفاده از آن بر عملکرد بره‌های پرواری نژاد قزل
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: غذا و تغذیه بدون شک مهمترین موضوع بحث در دنیای امروز است. افزایش جمعیت و تلاش برای تامین نیازهای تغذیه­ای نسل آینده لزوما نیازمند تلاش و پیگیری در زمینه­ های مختلف کشاورزی، دامپروری و علوم وابسته است. نشخوارکنندگان کوچک می­توانند نقش مهمی را در تامین نیازهای فزاینده جمعیت رو به رشد جهان ایفا نمایند. مزیت نشخوارکنندگان کوچک فاصله نسل کوتاه، سرعت رشد سریع­تر و سازگاری و تحمل بیشتر نسبت به شرایط محیطی نسبت به نشخوارکنندگان بزرگ است. یکی از مهمترین مواد غذایی مورد استفاده در تغذیه نشخوارکنندگان، کاه غلات و به ویژه کاه گندم است. کاه غلات دارای سطوح بالایی از لیگنین و سیلیس است که هر دو نقش مهمی در کاهش قابلیت هضم و ارزش غذایی آن دارند. در ایران استفاده از کاه گندم در خوراک دام متداول است و در واقع کشاورزان به دلیل کمبود و گرانی علوفه هایی مانند یونجه یا سیلاژ ذرت تمایل بیشتری به استفاده از کاه دارند، هر چند از کارایی کم آن در تامین بخش علوفه ای جیره آگاه هستند. یکی از روش‌های افزایش قابلیت هضم منابع الیافی، تامین نیتروژن برای میکروب‌هایی است که الیاف را تجزیه می‌کنند. ارزش غذایی کاه غلات را می­توان با فرآوری و استفاده از اوره به عنوان منبع آمونیاک افزایش داد. فرآوری مرسوم کاه غلات با اوره روشی پرهزینه، دشوار و زمان­بر است. لذا استفاده از ماشین الات برای تسهیل این عملیات ضروری بنظر می­رسد. همچنین نشان داده شده­است که آهک میتواند قابلیت استفاده از منابع علوفه ای با کیفیت پایین را با افزایش دسترسی میکروارگانیسم­های شکمبه به مواد مغذی بهبود بخشد. بر اساس بررسی­های انجام گرفته، آزمایشات اندکی در خصوص استفاده همزمان از آهک و اوره در فرآوری مواد علوفه ای به ویژه کاه و تاثیر آن بر عملکرد حیوانات نشخوار کننده انجام شده­است. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی روشهای مختلف فرآوری کاه گندم و تأثیر آن بر قابلیت هضم، تجزیه پذیری الیاف شوینده خنثی، مصرف خوراک و عملکرد بره­های پرواری قزل انجام شد.
مواد و روش ها: این آزمایش بر روی 36 راس بره قزل با میانگین وزن 30 کیلوگرم و سن 3 ماه در قالب طرح آماری کاملا تصادفی انجام شد. هر تیمار مشتمل بر 9 تکرار بود که در 3 گروه سه تایی بر اساس وزن زنده تقسیم شدند. تیمارهای آزمایشی شامل گروه کنترل (تغذیه با جیره حاوی کاه گندم فرآوری نشده)، تغذیه با جیره حاوی کاه گندم فرآوری شده با 5 درصد اوره، تغذیه با جیره حاوی کاه گندم فرآوری شده با 5 درصد آهک و تغذیه با جیره حاوی کاه گندم فرآوری شده با 5 درصد اوره + 5 درصد آهک بودند. میزان ماده خشک مصرفی،  میانگین افزایش وزن هفتگی، ضریب تبدیل خوراک مصرفی، قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام و چربی خام، امتیاز مدفوع و احتمال بروز ناهنجاری و پارامترهای خونی شامل گلوکز، نیتروژن اوره ای خون و پروتئین کل خون در گروه‌های آزمایش تعیین شد. همچنین میزان الیاف شوینده خنثی هضم نشده (uNDF) کاه گندم خام و کاه فرآوری شده با روش استاندارد اندازه گیری شد.
یافته ها:  فرآوری کاه گندم با اوره و یا آهک منجر به کاهش مصرف خوراک شد آما فراوری با ترکیب اوره + آهک تاثیری بر کل خوراک مصرفی نداشت. روند تغییرات مصرف خوراک به گونه­ای بود که در ماه اول والبته پس از سپری شدن آداپتاسیون دو هفته­ای مصرف خوراک نوسانات زیادی بین گروه­های آزمایشی نشان داد که بخشی به ماهیت خوراک و فرآوری آن و بخشی به بیماری حیوانات آزمایشی مربوط بود اما در ماه دوم مصرف خوراک روند با ثبات­تری را داشته و گروه شاهد و آهک + اوره مصرف خوراک بیشتری نسبت به دو تیمار دیگر داشتند.  مصرف ماده خشک در دوره دوماهه در تیمارهای کاه فراوری شده با اوره و یا آهک کاهش معنی داری نسبت به دو گروه دیگر نشان داد. متناسب با نوسانات خوراک مصرفی، افزایش وزن حیوانات نیز روندی پر نوسان را در طول دو ماه آزمایش نشان داد. میزان کل افزایش وزن، اگرچه بین تیمارهای آزمایشی تفاوتی نداشت ولی گروه شاهد و فراوری با اوره + آهک بطور قابل توجهی افزایش وزن بیشتری نسبت به دو گروه دیگر داشتند. میزان ضریب تبدیل خوراک نیز تفاوتی بین گروه­های آزمایشی نشان نداد. جیره حاوی کاه فرآوری شده با آهک + اوره بالاترین قابلیت هضم مواد آلی، NDF و ADF را داشت. همچنین این جیره همراه با کاه فرآوری شده با اوره دارای بالاترین قابلیت هضم پروتئین خام و چربی بود. تیمارها تأثیر معنی داری بر گلوکز خون داشته و تیمارهای کاه فرآوری شده با اوره یا آهک گلوکز خون پایینتری در مقایسه با دو تیمار دیگر داشتند. پروتئین خون تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت اما نیتروژن اوره­ای خون در اواخر دوره پروار در تیمار کاه فراوری شده با اوره + آهک بالاتر از سایر تیمارها بود. در 20 روز اول دوره پرواربندی، امتیاز مدفوع در بره‌های تیمار شاهد بالاتر از سایر تیمارها بود، اگرچه بین بره‌های دریافت‌کننده کاه فراوری شده با اوره، آهک و ترکیب اوره + آهک تفاوتی مشاهده نشد. همچنین در 20 روز دوم و سوم آزمایش، نمره مدفوع بین تیمارها تفاوتی نداشت. فراوری کاه با ترکیب اوره و آهک به طور قابل توجهی مقدار فیبر شوینده خنثی هضم نشده (uNDF) را کاهش داد.
نتیجه ­گیری: فراوری کاه گندم با اوره + آهک منجر به بالاترین میزان قابلیت هضم خوراک و الیاف شوینده خنثی شد. با وجود این و علیرغم وزن بالاتر حیوانات و خوراک مصرفی بیشتر، عملکرد دام­های پرواری تفاوتی از نظر آماری نداشتند هر چند لازم است تحقیقات بیشتری در این زمینه انجام پذیرد.

 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کاه گندم، اوره، آهک، فرآوری، بره‌های پرواری

عنوان انگلیسی Effect of different methods of wheat straw processing on performance of fattening Ghezel lambs
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and objective: Food and nutrition are undoubtedly the most important topic of discussion in today's world. Increasing population and efforts to meet the nutritional needs of the next generation necessarily require effort and pursuit in various fields of agriculture, animal husbandry and related sciences. Small ruminants are especially important in rapidly improving the nutrition of the world's growing population. The advantage of small ruminants is short generation distance, faster growth rate, and greater adaptability and tolerance to environmental conditions than large ruminants. One of the most important food items used in ruminants nutrition is cereal straw. Cereal straw has high levels of lignin and silica, both of which play an important role in lowering its digestibility and nutritional value. In Iran, the use of ordinary straw in animal feed is common and in fact farmers are more inclined to use straw due to lack and high cost of forages such as alfalfa or corn silage, although they are aware of its low effectiveness in the production of livestock products. One of methods to increase the digestibility of wood products is to increase the nitrogen available to the microbes that break down the fibers. The nutritional value of cereal straw can be increased by processing and using urea as a source of ammonia. Conventional processing of grain straw with urea in the country is a costly, difficult, and time-consuming method. The use of a machine is essential to facilitate or eliminate some of these operations. Lime also has been shown can improve the usability of low quality forage sources by increasing availability of nutrient for rumen micro-organisms. Based on our knowledge, there is little experiments has been done regarding the simultaneous use of lime and urea in the processing of wheat straw and its effects on the performance of fattening lambs. Therefore, this study was conducted with the aim of investigating the processing of wheat straw by different methods and their effect on the digestibility, NDF degradability­­, dry matter intake and performance of Qezel fattening lambs.
Materials and methods: This experiment was performed on 36 fattening Ghezel lambs with an average weight of 30 kg and 3 months of age in a completely randomized statistical design. Experimental treatments include, control (feeding with diet containing unprocessed wheat straw), feeding with diet containing 5% urea processed wheat straw, feeding with diet containing 5% lime processed wheat straw and feeding with diet containing 5% urea + 5% lime processed wheat straw. Dry matter intake, weight gain, feed conversion ratio, DM, OM and CP digestibility, fecal score and blood parameters of experimental groups were determined. Also uNDF content of raw and processed wheat straw measured with standard method.
Results: Wheat straw processing with urea or lime led to a decrease in feed consumption, but processing with a combination of urea + lime did not affect the total feed intake. At the first month of fattening period – considering a two weeks adaptation - feed consumption showed large fluctuations among the experimental groups, which was partly related to the nature of the feed and kind of processing and partly related to the disease of some experimental animals. In the second month, feed consumption had a more stable trend, and the control and lime + urea groups had more feed consumption than the other two treatments. The consumption of feed dry matter showed a significant decrease in the two-month period in the treatments of straw which processed with urea or lime compared to the other two groups. In accordance with the fluctuations of the consumed feed, the weight gain of the lambs also showed a fluctuating trend during the two months of the experiment. The total weight gain was not different among the experimental treatments, however the control and urea + lime groups had considerable - however non-significant - more weight gain than the other two groups. The feed conversion rate did not show any difference between the experimental groups. Diet containing straw processed with lime + urea had the highest digestibility of organic matter, NDF and ADF. Also, this diet along with urea group had the highest digestibility of crude protein and fat. Blood glucose significantly affected by the treatments and urea and lime groups had lower blood glucose compared to the other treatments. Blood protein was not affected by the experimental treatments, but at the end of the fattening period blood urea nitrogen was higher in the urea + lime group than in other treatments. During the first 20 day of the fattening period, the fecal score in the lambs of the control treatment was higher than the other treatments, although no difference was seen between the lambs receiving straw treated with urea, lime and the combination of urea + lime. Also, during the second and third 20 days of experiment, the fecal score was not different among the treatments. Processing straw with a urea + lime significantly reduced the amount of undigested neutral detergent fiber (uNDF).
Conclusion: wheat straw processing with urea + lime led to the highest level of feed and NDF digestibility. Despite the higher weight of the lambs and more feed consumption, the performance of fattening animals did not differ statistically. It seems that more research should be done in this field.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Wheat straw, urea, lime, processing, fattening lamb

نویسندگان مقاله اسماعیل فتحی نژاد | esmail fathinezhad
University of Tabriz
دانشگاه تبریز

علی حسین خانی | Ali Hosseinkhani
University of Tabriz
دانشگاه تبریز

حمید محمدزاده | Hamid Mohammadzadeh
University of Tabriz
دانشگاه تبریز

حمید پایا | Hamid Paya
University of Tabriz
دانشگاه تبریز

صمد وجدی حکم آباد | Samad Vajdi Hokmabad
Sarab Branch
واحد سراب

کریم حسن پور | Karim Hasanpur
University of Tabriz
دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-994-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات