این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
توسعه آبزی پروری، جلد ۱۹، شماره ۳، صفحات ۳۶-۴۸

عنوان فارسی اثر خوراکی ماکروجلبک قهوه‌ای (Dictyota dichoyoma) بر عملکرد رشد و بیان ژن‌های مرتبط با رشد (GH و IGF-۱) در کپور معمولی (Cyprinus carpio)
چکیده فارسی مقاله
       مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرات به­کارگیری ماکروجلبک قهوه­ای (Dictyota dichoyoma) بر عملکرد رشد و بیان ژن­های مرتبط با رشد (GH و IGF-1) در ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) پایه­ریزی گردید. بدین منظور آزمایش در قالب طرح کاملاًتصادفی شامل سطوح صفر (شاهد)، 25/0، 5/0 و 1 درصد ماکروجلبک قهوه‌ای با 4 تیمار و 3 تکرار و به مدت 8 هفته اجرا گردید، که در آن 120 عدد ماهی کپور با میانگین وزن 1 ± 22 گرم مورد استفاده قرارگرفت. در پایان دوره شاخص‌های رشد، میزان بقا و بیان ژن‌های مرتبط با رشد مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که استفاده از جیره حاوی مکمل ماکروجلبک قهوه‌ای موجب بهبود معنی‌دار وزن نهایی، افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد شد (p<0.05). بیشترین افزایش وزن در تیمارهای 5/0 درصد و 1 درصد ماکروجلبک مشاهده شد. همچنین ضریب تبدیل غذایی در تمام تیمارهای حاوی ماکروجلبک به‌طور معنی‌داری بهتر از گروه شاهد بود (p<0.05) و بهترین عملکرد مربوط به تیمارهای 5/0 درصد و 1 درصد بود. درصد بقا نیز با افزایش دوز ماکروجلبک بهبود یافت و تفاوت معنی‌داری با گروه شاهد نشان داد (p<0.05). در بررسی بیان ژن‌های رشد، سطوح مختلف ماکروجلبک تأثیر معنی‌داری بر افزایش بیان هورمون رشد (GH) و فاکتور رشد شبه انسولینی-1 (IGF-1) داشت (p<0.05).  در بیان IGF-1، گروه‌های دریافت‌کننده ماکروجلبک نسبت به شاهد تفاوت معنی‌داری نشان دادند (p<0.05اما بین خود این گروه‌ها تفاوتی مشاهده نگردید (p>0/05). همچنین، بیان ژن GH در تمام تیمارهای حاوی ماکروجلبک به‌طور معنی‌داری بالاتر از شاهد بود (p<0.05) و بیشترین میزان مربوط به تیمار 1% ماکروجلبک بود. یافته‌ها نشان داد که افزودن ماکروجلبک قهوه‌ای به‌ویژه در سطوح 5/0 درصد و 1 درصد به جیره غذایی ماهی کپور معمولی می‌تواند موجب بهبود عملکرد رشد، بازده تغذیه‌ای و بقا شود. همچنین، این مکمل با افزایش بیان ژن‌های مرتبط با رشد، احتمالاً از طریق تحریک مسیرهای رشد، اثرات مثبت خود را اعمال می‌کند.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله جلبک قهوه‌ای، رشد، بیان ژن، ماهی کپور

عنوان انگلیسی Dietary effect of brown macroalga (Dictyota dichotoma) on growth performance and related gene expression (GH and IGF-1) in common carp (Cyprinus carpio)
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: The present study was conducted to investigate the effects of dietary inclusion of the brown macroalga Dictyota dichotoma on growth performance and the expression of growth-related genes (GH and IGF-1) in common carp (Cyprinus carpio). Given the limited scientific evidence regarding the effects of D. dichotoma on fish growth and molecular physiology, this research was designed to explore its potential as a functional feed additive to enhance aquaculture performance.

Materials and Methods: A total of 120 juvenile common carp (average weight 22 ± 1 g) were randomly assigned to four dietary treatments: a control (0%) and three diets supplemented with D. dichotoma powder at 0.25%, 0.5%, and 1%. The macroalga was collected from the Mediterranean Sea (Iskenderun Bay, Turkey), shade-dried, ground, and incorporated into a commercial basal diet. Fish were fed twice daily at 3% of body weight for 8 weeks under controlled rearing conditions. Growth indices were measured at the beginning and end of the trial. Additionally, at the end of the 8-week feeding trial, expression levels of GH and IGF-1 were analyzed using quantitative real-time PCR on liver and brain tissues, respectively.

Results and Discussion: The dietary inclusion of D. dichotoma significantly improved final weight, weight gain, specific growth rate (SGR) and feed conversion ratio (FCR) compared to the control group (p<0.05). The highest weight gain was observed in the 0.5% and 1% treatments, but there were no significant differences in final weight and SGR among the macroalga-treated groups (p>0.05). Additionally, FCR was significantly better in all macroalga-containing treatments than in the control group (p<0.05), with the best performance observed in the 0.5% and 1% treatments. Survival rate also improved with increasing macroalga dosage and showed a significant difference compared to the control (p≤0.05). Molecular analyses revealed that GH and IGF-1 expression levels were significantly elevated in all treatment groups (p<0.05). GH expression peaked in the 1% group, while IGF-1 was upregulated in all algae-fed groups without significant differences among them (p>0.05). These findings suggest that D. dichotoma may exert its growth-promoting effects through stimulation of the GH–IGF-1 axis.

Conclusion: These findings suggest that the dietary inclusion of brown macroalga, particularly at 0.5% and 1%, can enhance growth performance, feed efficiency, and survival in common carp. Additionally, the supplement may exert its beneficial effects by stimulating growth pathways through the upregulation of growth-related genes.


کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Brown algae, Growth, Gene expression, Common carp

نویسندگان مقاله رقیه صفری1 | Roghieh Safari1
1-Department of Fisheries, Faculty of Fisheries and Environmental Sciences, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
1-گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران

سید حسین حسینی فر1 | Seyed hossein Hoseinifar1


علی شعبانی1 | Ali Shabani1


حامد غفاری | Hamed Ghafari
Department of Animal Science, Chaharmahal and Bakhtiari Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Shahrekord, Iran
گروه علوم جانوری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرکرد، شهرکرد، ایران

مهدی رییسی | Mehdi Raeisi
Department of Animal Science and Aquaculture, Faculty of Agriculture, Dalhousie University, Nova Scotia, Canada
گروه علوم جانوری و آبزی پروری، دانشگاه دالهوس، نوا سوتیا، کانادا

سیدرضا خالقی1 | Reza Khaleghi1


هین وان دان | Hein Van Doan
Department of Animal and Aquatic Sciences, Faculty of Agriculture, Chiang Mai University, Chiang Mai, Thailand
گروه شیلات، دانشگاه چیانگ مای، چیانگ مای، تایلند

متین یاشیزی | Metin Yazici
Department of Animal Sciences, skenderun Technical University, Faculty of Marine Sciences and Technology, Iskenderun, Hatay, Turkey
گروه علوم جانوری، دانشگاه اسکندرون، حایات، ترکیه

مینا رهبر1 | Mina Rahbar1


مهدی نوری | Mehdi Nnoori
Department of Fisheries, Faculty of Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran
گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران


نشانی اینترنتی http://aqudev.liau.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات