این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تولید محصولات زراعی و باغی، جلد ۱۵، شماره ۳، صفحات ۶۳-۷۷

عنوان فارسی بررسی اثرات تنش شوری و قلیایی بر فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی و خصوصیات بیوشیمیایی در پایه های ولکامریانا و نارنج
چکیده فارسی مقاله
مرکبات اکثراً متعلق به جنس Citrus و خانواده Rutaceae هستند که از تجاری¬ترین میوه¬ها در جهان به شمار می¬آید. مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری با اقلیم خشک و نیمه خشک از مناطق اصلی تولید مرکبات هستند. تولید مرکبات تحت تأثیر تنش¬های زنده و غیرزنده از قبیل شوری و قلیایی محدود می¬شوند. کمبود آهن و شوری از مهم¬ترین محدودیت¬های تأثیرگذار بر رشد گیاه و بروز تنش¬هایی است که ممکن است همزمان در خاک¬های شور و قلیایی رخ دهد. یکی از روش¬های مقاومت نسبت به تنش¬های غیرزنده انتخاب پایه مناسب است. لذا جهت بررسی مقاومت دو پایه نارنج و ولکامریانا نسبت به شرایط تنش آزمایشی به¬صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز انجام گرفت. در این آزمایش اثر چهار غلظت 0، 30، 60 و 90 میلی مولار سدیم کلراید و دو سطح pH (6/5 و 8/2) بر برخی خصوصیات مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دو پایه نارنج و ولکامریانا بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش شدت تنش شوری و قلیایی میزان پراکسید هیدروژن، مالون دی آلدهید و ظرفیت آنتی اکسیدانی را به طور معنی داری در هر دو پایه نارنج و ولکامریانا افزایش داد اما میزان فنول در پایه نارنج افزایش و در پایه ولکامریانا در اغلب موارد کاهش یافت. بیشترین میزان مالون دی آلدهید (54/6 میلی مول بر گرم وزن تر) در پایه ولکامریانا با بالاترین غلظت شوری و 8/2 pH به دست آمد. در 8/2 pH و شوری 90 میلی مولار ظرفیت آنتی اکسیدانی در پایه نارنج 5/01 و در پایه ولکامریانا 3/26 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. افزایش غلظت شوری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی از قبیل پراکسیداز، کاتالاز و سوپراکسیداز دیسموتاز را به طور معنی داری در هر دو پایه نارنج و ولکامریانا  افزایش داد که این افزایش در 8/2 pH نسبت به 6/5 pH بیشتر بود. از میان همه تیمارها بیشترین فعالیت آنزیم کاتالاز (2/47 واحد در میلی گرم پروتئین)در پایه نارنج با 8/2 pH و شوری 90 میلی مولار و کمترین فعالیت کاتالاز (0/70واحد در میلی گرم پروتئین) در پایه ولکامریانا با 6/5 pH و شوری 30 میلی مولار به دست آمد. میزان افزایش فعالیت آنزیم سوپراکسیداز دیسموتاز در پایه نارنج 52/7 درصد و در پایه ولکامریانا 34/6 درصد نسبت به شاهد بود. به طور کلی نتایج نشان داد پایه نارنج با افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و میزان فنول تحمل بیشتری نسبت به پایه ولکامریانا در شرایط تنش شوری و قلیایی داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کلمات کلیدی، پراکسیداز، فاکتوریل، فنول، کاتالاز، مالون دی آلدهید.

عنوان انگلیسی Investigation of Salinity and Alkalinity Stress Effect on Some Antioxidant Enzymes Activities and Biochemical Characteristics in Volcameriana and Sour Orange Rootstocks
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract
Introduction: Citrus mostly belong to the Citrus genus and the Rutaceae family, which are among the most commercially important fruits in the world. Tropical and subtropical regions with arid and semi-arid climates are the main areas for citrus production. Citrus fruits are important and popular crops that contribute to the human diet. Despite these beneficial compounds, there are still factors that affect the quality and production of citrus fruits. Citrus production is affected by biotic and abiotic stresses such as salinity. Soil salinity is a major global issue that has negative effects on agricultural production. Iron deficiency and salinity are among the most important factors affecting plant growth and the occurrence of stresses that may occur in saline and alkaline soils. One of the methods of resistance to abiotic stresses is the selection of appropriate Rootstock. Therefore, the aim of this study was to evaluate the activity of some antioxidant enzymes and osmolytes in two rootstocks of sour orange and volcameriana in relation to combined salinity and alkalinity stress.
Materials and Methods: This experiment included investigating the tolerance of two citrus rootstocks, including Sour orange and Volkameriana, to salinity and alkaline soils. For this purpose, one-year-old seedlings of these rootstocks were obtained from a commercial nursery in Dezful in 2019 and transferred to the greenhouse of the Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, and then cultivated in 7-liter pots (containing a sand substrate). Hoagland nutrient solution was used to nourish and better establish the seedlings. After establishing the seedlings in the new conditions in June, they were subjected to salinity (sodium chloride) and alkali stress conditions. Salinity stress included concentrations of 0, 30, 60, and 90 mM sodium chloride. To prevent osmotic shock to the plants, the 90 mM salinity treatment was gradually applied in three steps. Alkaline stress was applied by increasing the pH of the nutrient solution from 6.5 to 8.2 using sodium carbonate. Salinity treatment was continued until the plants showed signs of stress. This experiment was a factorial experiment in a completely randomized design with 4 replications. At the end of the experiment, attributes such as phenol content, antioxidant capacity, hydrogen peroxide, malondialdehyde, and the activity of antioxidant enzymes such as peroxidase, catalase, ascorbate peroxidase, and superoxidase dismutase were measured.
Results and Discussion: The results showed that increasing the intensity of salinity and alkalinity stress significantly increased the amount of hydrogen peroxide, malondialdehyde and antioxidant capacity in both sour orange and Volkameriana rootstocks, but the amount of phenol increased in sour orange rootstock and decreased in Volkameriana 
rootstock in most cases. The highest amount of malondialdehyde (54.63 mmol/g FW) was obtained in Volkameriana rootstock in the presence of 120 mM NaCl and pH 8.2. At pH 8.2 and in the presence of 90 mM NaCl, the antioxidant capacity increased by 5.01% in sour orange rootstock and by 3.26% in Volkameriana rootstock, compared to the control. Increasing the salinity intensity significantly increased the activity of antioxidant enzymes such as peroxidase, catalase, and superoxide dismutase in both sour orange and Volkameriana rootstocks, which was higher at pH 8.2 than pH 6.5. Among all treatments, the highest catalase activity (2.47 units/mg protein) was obtained in the sour orange rootstock exposed to pH 2.8 and 90 mM NaCl and the lowest catalase activity (0.70 units/mg protein) was observed in the Volkameriana rootstock grown in the presence of pH 6.5 and 30 mM NaCl. The salt-induced increase in the activity of the superoxide dismutase enzyme was 52.69% in the sour orange rootstock and 34.60% in the Volkameriana rootstock. The activity of antioxidant enzymes increased with increasing salinity levels compared to the control. Under environmental stresses, which often induce oxidative stress, plants produce reactive oxygen species (ROS), which are harmful to plant growth due to their destructive effects on intracellular components and plant metabolism, leading to oxidative damage to cells. The amount of ROS is regulated by the activity of enzymes. During stress, the activity of peroxidase, catalase, and ascorbate peroxidase enzymes often increases. The activity of antioxidant enzymes can increase under saline and alkaline stress conditions and reduce the ROS.
Conclusion: In general, the results showed that the sour orange rootstock had greater tolerance to salt and alkali stress conditions than the Volkameriana rootstock, due mainly to possessing an increased antioxidant enzyme activity and phenol content.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Catalase, Enzyme, Phenol, Salinity Stress, Sour orange

نویسندگان مقاله عباس دانایی فر | A. Danaeifar
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

اسمعیل خالقی | E. Khaleghi
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

شهره زیودار | Sh. Zivdar
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.

خسرو مهدی خانلو | Kh. Mehdikhanlou
Department of Plant Production Engineering and Genetics, Faculty of Agriculture, Shahid Chamran University of Ahvaz, Ahvaz, Iran.
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.


نشانی اینترنتی http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3867-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات