این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۵، شماره ۲، صفحات ۲۳-۴۱

عنوان فارسی اثر تلقیح بذر با سویه های مختلف باکتری محرک رشد گیاه بر کمیت و کیفیت عملکرد عدس (Lens Culinaris L.) در شرایط دیم
چکیده فارسی مقاله مقدمه و اهداف: با افزایش جمعیت جهان و افزایش تقاضا برای محصولات کشاورزی، به کارگیری روش­های پایدار و سازگار با محیط زیست برای افزایش تولید گیاهان زراعی نیاز است. بنابراین اثر سویه­های مختلف باکتری محرک رشد بر کمیت و کیفیت عملکرد عدس در شرایط دیم بررسی شد.
 
مواد و روش­ها: براساس یافته­های قبلی، از کلکسیون باکتری­های محرک رشد گیاه غرب ایران، 10 سویه انتخاب شدند. سپس از بین آن­ها، شش سویه برتر  (Bacillus megaterium, Pseudomonas putida, Bacillus cereus, Bacillus sp., Bacillus licheniformis, Achromobacter sp.) در آزمایش مقدماتی گلخانه­ای انتخاب شد و اثر آن­ها بر کمیت و کیفیت عملکرد و برخی خصوصیات رشدی سه رقم عدس (محلی کردی، بیله سوار و کیمیا) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک­های کامل تصادفی انجام شد
 
یافته­ها:نتایج نشان داد، رقم­های کیمیا و محلی کردی به ترتیب با 1750 و 1290 کیلوگرم در هکتار بیش­ترین و کم­ترین عملکرد دانه را داشتند. درصد پروتئین دانه رقم محلی کردی (60/19 درصد) به طور معنی­داری از رقم­های اصلاح شده کیمیا و بیله­سوار بیش­تر بود. باکتری­های محرک رشد گیاه سبب افزایش معنی­دار عملکرد دانه و زیست­توده و درصد پروتئین دانه شدند. بیش­ترین عملکرد دانه و زیست­توده به ترتیب در تیمار با سویه­های Bacillus licheniformis و Pseudomonas putida  با 1640 و 4600 کیلوگرم در هکتار به دست آمد.
 
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج به دست آمده، اعمال تیمار باکتری محرک رشد گیاه می­تواند یکی از راه­کارهای موثر و دوستدار محیط زیست جهت افزایش کمیت و کیفیت عملکرد دانه عدس در کشت دیم مناطق خشک و نیمه خشک باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارتفاع بوته،پروتئین،تعداد دانه در بوته،درجه-روز-رشد،وزن دانه،

عنوان انگلیسی The Impact of Seed Inoculation with Different Strains of Plant Growth-Promoting Bacteria on the Quantity and Quality of Lens Culinaris L. Yield in Rainfed Condition
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objectives: With the increase in the world's population and demand for agricultural products, there is a need for sustainable and environmentally friendly methods to increase crop production. Therefore, this research investigated the effect of plant growth-promoting bacteria (PGPR) on lentil in rainfed condition.
 
Materials & Methods: According to results, ten strains of PGPR were chosen from the Western collection in Iran. Out of those ten, the top six strains (Bacillus megaterium, Pseudomonas putida, Bacillus cereus, Bacillus sp., Bacillus licheniformis, Achromobacter sp.) were tested in a preliminary greenhouse experiment. Their impact on the yield quality and quantity, as well as the growth characteristics of three lentil cultivars (Local kordish, Bileh-Sawar, and Kimia), was then investigated in a rainfed environment in Kermanshah using a factorial experiment based on RCBD.
 
Results: The results showed that the Kimia and Local kordish cultivars had the highest and lowest seed yield, with 1750 and 1290 kg.ha-1, respectively. The Kurdish local variety's grain protein percentage (19.60%) was significantly higher than the breaded cultivars of Kimia and Bileh-Sawar. PGPRs caused a significant increase in grain and biomass yield and seed protein percentage. The highest grain and biomass yield were obtained in the treatment with Bacillus licheniformis and Pseudomonas putida strains with 1640 and 4600 kg.ha-1, respectively.
 
Conclusion: Based on the results, it appears that treating lentil crop with PGPRs could be an effective and eco-friendly solution to enhance both the quantity and quality of grain yield in rainfed cultivation within arid and semi-arid regions.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ارتفاع بوته,پروتئین,تعداد دانه در بوته,درجه-روز-رشد,وزن دانه

نویسندگان مقاله زمان مرادی |
دانش آموخته فوق لیسانس آگروتکنولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

محسن سعیدی |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

روح الله شریفی |
گروه مهندسی گیاهپزشکی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

فرزاد مندنی |
گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_20119_83cdb110a1280a978c1d328ddfacb56c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات