این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۵، شماره ۲، صفحات ۱۷۳-۱۸۶

عنوان فارسی اثر مقدار بذر مصرفی بر عملکرد و مهار علف‌های ارقام‌ مختلف برنج هرز در شرایط خشکه‌کاری
چکیده فارسی مقاله مقدمه و اهداف: رقابت علف­های­هرز به عنوان مهمترین عامل کاهش عملکرد در شرایط خشکه­کاری برنج به شمار می­آید. در مدیریت تلفیقی علف­های هرز، استفاده از ارقام و مقادیر بذر مصرفی در کنار کاربرد علف­کش­ها می­تواند در کاهش زیست توده علف­های­هرز در شرایط خشکه­کاری کمک نماید.   مواد و روش‌ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1401 در منطقه میان آب شوش انجام گرفت. فاکتور اول شامل چهار مقدار بذر مصرفی (90، 120، 150 و 180 کیلوگرم در هکتار)، فاکتور دوم شامل سه رقم برنج (عنبربو، شیرودی و ضیغمی) و تیمار علف­کش (کاربرد علف­کش بیس پریباک سدیم و عدم کاربرد علف­کش) بود.   یافته‌ها: نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش مقادیر بذر مصرفی، زیست توده کل علف­های­هرزکاهش یافت و در شرایط کاربرد علف­کش و در مقادیر بذر مصرفی 180 کیلوگرم در هکتار کمترین زیست توده علف­های­هرز (56 گرم در مترمربع) به دست آمد و در شرایط 90 کیلوگرم بذر مصرفی و عدم کاربرد علف­کش بیشترین زیست توده علف­های­هرز به دست آمد (296 گرم در مترمربع). همچنین زیست توده کل علف­های­هرز در رقم شیرودی نسبت به دورقم ضیغمی و عنبربو کمتر بود. نتایج عملکرد دانه نیز نشان داد که در شرایط کاربرد علف­کش در رقم شیرودی بیشترین عملکرد دانه (4351 کیلوگرم در هکتار) و کمترین در رقم عنبربو در شرایط عدم کاربرد علف­کش (755 کیلوگرم در هکتار) مشاهده گردید. عملکرد دانه رقم شیرودی در تیمار بذر مصرفی 180 و 150 کیلوگرم در هکتار نسبت به سایر ارقام دارای بیشترین مقدار بود (3658 و 3440 کیلوگرم در هکتار).   نتیجه‌گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در برنامه مدیریت تلفیقی علف­های­هرز، استفاده از رقم شیرودی و مقدار بذر مصرفی 150 کیلوگرم در هکتار برای رسیدن به عملکرد مطلوب و کاهش زیست توده علف­های­هرز وکاهش هزینه­های تولید در شرایط خشکه­کاری پیشنهاد می­گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رقابت،علف‌کش،عملکرد دانه،مدیریت تلفیقی علف‌های‌هرز،زیست توده،

عنوان انگلیسی Effects of Seed Rate on Yield and Weed Control of Different Rice Cultivars in Direct-Seeded Conditions
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objectives: Weed competition is considered as the most important factor in yield reduction in direct-seeded rice. In integrated weed management, the use of high seed rate and cultivars, in addition to herbicide application, can help to reduce weed biomass in direct-seeded rice.   Material and Methods: An experiment was conducted using a factorial design based on a randomized complete block design (RCBD) with three replications in 2021 in Shosh (Mianab district). The first factor included four seed rates (90, 120, 150, and 180 kg/ha), the second factor comprised three rice cultivars (Anberbo, Sherodi, and Zighami), and the third factor was herbicide treatment (application of Bispyribac-sodium herbicide and no herbicide application).   Results: The study results indicated that increasing the seed rate led to a decrease in the total biomass of weeds. Under conditions of herbicide application and a seed rate of 180 kg/ha, the lowest weed biomass was recorded (56 g/m2). Conversely, with a seed rate of 90 kg/ha and no herbicide application, the highest biomass was observed (296 g/m2). The total biomass of weeds was also lower in Sherodi than in zighami and Anberbo. The grain yield results also indicated that the Sherodi cultivar had the highest grain yield (4351 kg/ha) under herbicide application, while the Anbarbo cultivar had the lowest grain yield (755 kg/ha) under no herbicide conditions. The grain yield of the Sherodi cultivar in the seed rate treatments of 150 and 180 kg/ha was the highest compared to the other cultivars, with yields of 3658 and 3440 kg/ha, respectively.   Conclusion: The findings of this study indicate that the integrated weed management program would benefit from using the Sherodi cultivar and seed rate of 150 kg/ha. It is suggested to achieve optimal yield and reduce weed biomass and reduce production costs in in Direct seeded rice.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله رقابت,علف‌کش,عملکرد دانه,مدیریت تلفیقی علف‌های‌هرز,زیست توده

نویسندگان مقاله امیرعلی کاوند |
دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم علف‌های هرز، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، باوی، ملاثانی، ایران.

احمد زارع |
دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

امین لطفی جلال آبادی |
دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_20223_daa0b3f5c30f3aee394f3eb289de2e9c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات