این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۵، شماره ۲، صفحات ۱۸۷-۲۰۲

عنوان فارسی تاثیر روش استفاده از باکتری‌های محرک رشد گیاه بر رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی کاهوی فرانسوی در شرایط آبکشت
چکیده فارسی مقاله مقدمه و اهداف:  امروزه برای دست‌یابی به تولید حداکثر محصول، استفاده از پتانسیل میکروبی خاک بویژه باکتری‎های محرک رشد گیاه اجتناب‌ناپذیر است، باکتری‌های محرک رشد با ارتقای کارایی جذب عناصر غذایی، تقویت سیستم ریشه‌ای و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی، می‌توانند به بهبود رشد و کیفیت محصول کمک کنند. هدف از آزمایش حاضر بررسی کاربرد چند باکتری محرک رشد گیاه و نحوه کاربرد آنها بر رشد، عملکرد و جذب عناصر غذایی در کاهو در آبکشت بود.  مواد و روش ها: بدین منظور برای بررسی تاثیر باکتری‌های محرک رشد گیاه با نصف غلظت محلول غذایی هوگلند بر خصوصیات رشدی و جذب عناصر غذایی کاهوی فرانسوی در شرایط هیدروپونیک، آزمایشی گلدانی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول کاربرد‌ باکتری‌های محرک رشد گیاه شامل (Pseudomonas sp. C16-2O، Enterobacter cloacae S16-3 وEnsifer sp. 3MDP-1) و فاکتور دوم نحوه استفاده از باکتری‌های فوق (به‌صورت محلول‌پاشی برگی، اضافه کردن به بستر کاشت و استفاده هم‌زمان از دو روش) بود.   یافته‌ها: استفاده از باکتری 3MDP-1 به صورت اضافه کردن در بستر به همراه برگ‌پاشی، منجر به بیشترین  وزن تر بوته (05/169 گرم)و بیشترین تعداد  برگ (66/27) شد. روش استفاده باکتری‌های محرک رشد گیاه چه به صورت استفاده همزمان، یا کاربرد برگ‌پاشی نتیجه بهتری بر سطح برگ (به ترتیب 15/2852 و 2/2781 سانتی­مترمربع) نسبت به روش اضافه کردن در بسترداشت. کاربرد همزمان باکتری C16-2O، در قسمت هوایی و ریشه بیشترین تاثیر را بر وزن تر (96/25 گرم) و خشک (46/3 گرم) ریشه نشان داد. تیمار اضافه کردن در بستر به همراه برگ‌پاشی باکتری C16-2O، منجر به تولید بیشترین کلروفیل کل برگ کاهو (8/35) و خاصیت آنتی اکسیدانی برگ کاهو (16/0 میکروگرم بر میلی­گرم) گردید، در حالیکه همه صفات در شاهد کمتر از تیمار با باکتری‌ها بود.  نتیجه‌گیری: نتایج این آزمایش علاوه بر اثبات اثرات محرک رشدی باکتریها در گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد بدون تلقیح، نشان داد که استفاده همزمان باکتریها به صورت برگ‌پاشی و کاربرد در بستر (تلقیح ریشه) اثرات مثبت باکتریها را تشدید می‌نماید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برگ ‌پاشی،کود زیستی،کاهو،کلروفیل،هیدروپونیک،

عنوان انگلیسی Effect of Application Type of Plant Growth Promoting Bacteria on Growth, Yield and Nutrient Uptake of French lettuce under Hydroponic Culture
چکیده انگلیسی مقاله   Abstract Background and Objectives: Nowadays, in order to achieve the maximum production, it is inevitable to use the soil microbial potential especially plant growth promoting bacteria (PGPB), Plant growth-promoting bacteria can enhance nutrient uptake efficiency, strengthen the root system, and increase the plant's resistance to environmental stresses, thereby contributing to improved growth and product quality. The aim of the present experiment was to investigate the use of several plant growth-promoting bacteria and their application method effects on growth, yield, and nutrient absorption in lettuce in hydroponic system.   Material and Methods: For this purpose, to investigate the effect of PGPB with half the concentration of Hoagland's nutrient solution on the growth characteristics and nutrient uptake of French lettuce under hydroponic conditions, a factorial experiment was carried out in the form of a randomized complete block design with three replications. The first factor was using PGPB including (Pseudomonas sp. C16-2O, Enterobacter cloacae S16-3, Ensifer sp. 3MDP-1) and the second factor was type of inoculation and how to use these bacteria; in the form of foliar spraying, adding to the planting bed (root inoculation) and using them simultaneously.   Results: The results showed that the use of Ensifer sp. 3MDP-1 bacteria in the form of addition to the substrate along with foliar spraying had the highest plant fresh weight (169.05 g) and the highest number of leaves (27.66). Foliar spraying of bacteria along with adding to the bed and also using as a foliar spray had a better result on the leaf surface area (respectively 2852.15 and 2781.2 cm2) than the method of adding to the bed. The simultaneous application of Pseudomonas sp. C16-2O bacterium, at the aerial and root parts, it showed the greatest effect on the lettuce root fresh (25.96 g) and dry weight (3.46 g). The treatment of adding Pseudomonas sp. C16-2O bacterium to the substrate with leaf spraying resulted in the production of total chlorophyll of lettuce leaves (35.8) and antioxidant property of lettuce leaves (0.16 μg/mg), while all traits in the control was less than inoculated treatments.   Conclusion: The results of this experiment, in addition to proving the growth-stimulating effects of bacteria in inoculated plants compared to the control without inoculation, showed that the simultaneous use of bacteria in the form of leaf spraying and application in the substrate (root inoculation) intensifies the positive effects of bacteria.       
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله برگ ‌پاشی,کود زیستی,کاهو,کلروفیل,هیدروپونیک

نویسندگان مقاله اصغر اکبرزاده |
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم ومهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

صاحبعلی بلندنظر |
گروه علوم ومهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

محمدرضا ساریخانی |
گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

زهرا رنجوری |
دانشجوی کارشناسی ارشد علوم ومهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_20254_986d809171e0fa5c6ba61da2da7969a2.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات