این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
دانش کشاورزی و تولید پایدار
، جلد ۳۵، شماره ۲، صفحات ۲۶۹-۲۹۳
عنوان فارسی
ارزیابی تنوع ژنتیکی تودههای بومی کدوی آجیلی (Cucurbita pepo) با استفاده از برخی صفات کمی و کیفی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و
اهداف:
هدف از این پژوهش شناسایی و معرفی جمعیتهای کدو با تنوع بالا بهمنظور پایهریزی برنامههای اصلاح گونه مورد مطالعه است که اطلاعات ارزشمندی در مورد ارقام به تولیدکنندگان جهت ایجاد ارقام جدید و بهبود ارقام موجود ارائه شود. این مطالعه با ارزیابی طیف وسیعی از ویژگیهای زراعی-مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی، به دنبال کشف منابع ژنتیکی ارزشمند بومی است که میتوانند برای افزایش ویژگیهای زراعی مطلوب، مانند پتانسیل عملکرد، تحمل به تنشهای زیستی و غیرزیستی و کیفیت میوه، در گونههای کشتشده کدو مورد استفاده قرار گیرند.
مواد وروشها:
پژوهشی، بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی تودههای بومی کدوی آجیلی ایرانی 25 توده کدو مورد بررسی قرار گرفت. این آزمایش در سه تکرار و بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی در شهرستان اشنویه اجرا شد. صفات کمی و کیفی مهم شامل: عادت رشدی، وجود شاخه، اندازه پهنکبرگ، شکل میوه، لکه سطح میوه،طول دمگل، رنگ گوشت میوه، اندازه طول و عرض دانه، شکل بذر، وزن هزار دانه و نسبت مغز به پوسته اندازهگیری و یادداشت شد.
یافتهها:
بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه ارقام از نظر عملکرد و اجزای عملکرد میوه و دانه کدو اختلاف بالایی را از خود نشان دادند. در این بررسی بیشترین وزن میوه، عملکرد میوه در بوته، تعداد دانه در میوه و عملکرد دانه در رقم قره ضیاءالدین به دست آمد، درحالیکه بیشترین طول بذر در رقم همدانی و بیشترین عرض میوه و وزن هزار دانه در توده بال گاباغی حاصل شد. بیشترین نسبت مغز به پوسته نیز مربوط به رقم مشهدی 10 بود. در این مطالعه عملکرد میوه با وزن میوه و تعداد میوه همبستگی معنیدار و مثبت داشت. بیشترین طول دانه در رقم قلمی 30 و کمترین در مشهدی 22 یافت شد. بیشترین عرض دانه بالقاباغی و کمترین مشهدی 40 و 22 بودند. بیشترین وزن هزار دانه به رقم بالقاباغی (333.6 گرم) و کمترین به مشهدی 40 (111.2 گرم) تعلق داشت. بیشترین نسبت مغز به پوست در مشهدی 10 مشاهده شد. صفات عملکرد دانه، میوه و تعداد دانه همبستگی مثبت و معنیداری با یکدیگر داشتند. همچنین تفاوتهای روشنی در عادت رشدی، وجود شاخه و درجه شاخهدهی و فرم برش برگ در بین ارقام مشاهده شد.
نتیجهگیری :
بهطورکلی می توان ادعا کرد که براساس نیاز پژوهشگران و مصرف کنندگان تنوع قابل ملاحظه و قابل قبولی در تودههای کدو در کشور وجود دارد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
خصوصیات کیفی، عملکرد،شکل میوه،همبستگی تجزیه خوشهای،
عنوان انگلیسی
Evaluation of Genetic Diversity of Cucurbita pepo L. landraces by some Qualitative and Quantitative Characteristics
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective:
The present research aims to systematically evaluate and identify Iranian landraces of Cucurbita spp. that exhibit substantial genetic and phenotypic diversity, with the ultimate goal of selecting superior genotypes as potential candidates for future breeding programs. By assessing a broad range of agro-morphological, physiological, and possibly molecular traits, this study seeks to uncover valuable genetic resources that can be utilized to enhance desirable agronomic characteristics, such as yield potential, biotic and abiotic stress tolerance, and fruit quality, within cultivated
Cucurbita varieties.
Materials and Methods
: The experiment was carried out in three repetitions based on RCBD in Oshnavieh City, Western Azerbaijan province, Iran. Some critical qualitative and quantitative traits of the collected cucurbit genotypes, based on the relevant descriptor, include Growth habit, branch presence, fruit shape, fruit surface spot, Peduncle length, ripe fruit, seed length, width, seed shape, 1000 seed weight, and kernel to shell ratio, which were measured and recorded.
Results
: Based on the results, the landraces showed a high difference in yield and yield components of fruit and seed. In this study, the highest fruit weight, fruit yield per plant, number of seeds per fruit, and seed yield were obtained in the Qarahziyaaddin landraces. In contrast, the highest seed length was obtained in the Hamadani landraces, and the highest fruit width and thousand-seed weight were obtained in the Bal Qabaghi cultivar. The highest flesh-to-shell ratio was related to the Mashhad 10 landrace. In this study, fruit yield significantly correlated with fruit weight and fruit number. The highest kernel-to-shell ratio was also associated with the Mashhadhi 10 cultivar. In this research, fruit production exhibited a substantial and positive association with fruit weight and fruit quantity. The longest grain length was discovered in the Ghalami 30 cultivar, and the shortest in Mashhadhi 22. The maximum grain width was reported in Balgabaghi, and the weakest in Mashhadhi 40 and 22. The most significant thousand-grain weight was observed in Balgabaghi (333.6 g), and the lowest in Mashhadhi 40 (111.2 g). The most excellent kernel-to-shell ratio was reported in Mashhadhi 10. The features of grain production, fruit, and quantity of grains demonstrated a favorable and substantial association with each other. Also, noticeable variations were noticed in growth habit, presence of branches and degree of branching, and leaf cutting shape among the cultivars.
Conclusion:
In general, based on the needs of researchers and consumers, there is a considerable and acceptable variety of cucurbit genotypes in Iran.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
خصوصیات کیفی, عملکرد,شکل میوه,همبستگی تجزیه خوشهای
نویسندگان مقاله
ابراهیم احمدی |
علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
فرزاد رسولی |
علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
مشهید هناره |
بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران
عبدالرحیم عبدالهی |
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
رعنا پناهی تجرق |
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
احمد جعفری |
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه
نشانی اینترنتی
https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_20226_77ed5d8c2b6844aa65bf70ffb9b39054.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات