این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانش کشاورزی و تولید پایدار، جلد ۳۵، شماره ۲، صفحات ۳۱۷-۳۳۵

عنوان فارسی اثر تنش شوری، ترهالوز و قارچ Serendipita indica بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گوجه‌فرنگی
چکیده فارسی مقاله مقدمه و اهداف: همزیستی با میکروارگانیسم‌های مفید از جمله روش‌های بهبود رشد و افزایش مقاومت گیاهان در برابر تنش‌های غیرزیستی محسوب می‌شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر قارچ Serendipita indica و قند ترهالوز بر جوانه‌زنی، رشد و ویژگی‌های مورفوفیزیولوژیک گیاه گوجه‌فرنگی در شرایط تنش شوری انجام شد.
 
مواد و روش‌ها: در این پژوهش، اثر تلفیقی قارچ S. indica ، کلرید سدیم (شاهد، 50 و 100 میلی‌مولار) و ترهالوز (شاهد، 25 و 50 میلی‌مولار) بر جوانه‌زنی گیاه گوجه‌فرنگی و و نیز اثر تلفیقی قارچ اندوفیت S. indica ، کلرید سدیم (شاهد، 50 و 100 میلی‌مولار) و ترهالوز (شاهد، 25 و 50 میلی‌مولار) بر صفات مورفوفیزیولوژیک گیاه گوجه‌فرنگی در گلدان به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و در دو آزمایش جداگانه بررسی شده است. در آزمایش جوانه‌زنی، پس از ضدعفونی، بذرها به مدت 24 ساعت در سوسپانسیون اسپور قارچ S. indica  قرار داده شدند و سپس اعمال تیمار کلرید سدیم و ترهالوز روی گیاهان تلقیح شده انجام شد. تمامی تیمارها به علاوه شاهد در دمای 25 درجه ژرمیناتور و رطوبت نسبی 45 درصد گذاشته شدند و سچس جوانه‌زنی و صفات مرتبط با آن مورد ارزیابی قرار گرفتند. در آزمایش گلدانی پس از 48 ساعت از کشت بذور در ژرمیناتور تلقیح صورت گرفت. سپس بذرهای تلقیح شده به گلدان‌ منتقل شده و اعمال تنش شوری و تیمار ترهالوز انجام شد. پس از 60 روز برداشت گیاهان صورت گرفته و صفات مورفوفیزیولوژیک اندازه‌گیری شدند.
 
یافته‌ها: در آزمایش جوانه‌زنی، نتایج تجزیه واریانس داده‌ها نشان داد که اثرات اصلی و اثر متقابل تنش شوری،  قارچ اندوفیت S. indica  و ترهالوز برای تمام صفات مورد مطالعه معنی‌دار بود. نتایج مقایسه میانگین نشان داد تنش شوری باعث کاهش درصد جوانه‌زنی، طول ساقه‌چه و ریشه‌چه، وزن تر و خشک گیاهچه و میزان پتاسیم و افزایش سدیم و محتوای فنول گردید. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد ترهالوز و تلقیح با S. indica اثرات منفی تنش شوری را کاهش داده است. همچنین در آزمایش گلدانی نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تمام صفات مورد مطالعه تحت تاثیر شوری، قارچ S. indica ، ترهالوز و اثر متقابل آنها قرا گرفتند.  نتایج مقایسه میانگین نشان داد که تنش شوری با افزایش فعالیت آنزیم کاتالاز، نشت الکترولیت، پراکسید هیدروژن، غلظت سدیم و پرولین به طور قابل‌توجهی باعث کاهش زیست توده، محتوای نسبی آب، رنگدانه‌های فتوسنتزی و غلظت پتاسیم گردیده است. همچنین، تیمارهای S. indica و ترهالوز باعث افزایش زیست توده و افزایش محتوای پرولین، غلظت پتاسیم، فعالیت آنزیم کاتالاز و رنگدانه‌های فتوسنتزی تحت تنش شوری شدند.
 
نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که می‌توان سازگاری گیاه گوجه‌فرنگی به تنش شوری را با استفاده از S. indica و کاربرد ترهالوز افزایش داد که می‌تواند یک راهکار امیدوارکننده برای بهبود تحمل به تنش شوری باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی اکسیدان،تنش غیرزیستی،جوانه‌زنی،رنگیزه‌های فتوسنتزی،صفات مورفولوژیک،

عنوان انگلیسی Effect of Salinity Stress, Treahalose and Endophytic fungus Serendipita indica on some Physiological and Biochemical Traits of tomato
چکیده انگلیسی مقاله Background & Objective: Abiotic-stress tolerance and plant growth enhancement can be evoked in crops by the exploitation of beneficial microorganisms. The effect of inoculation with Serendipita indica and treahalose on germination, growth and morphophysiological characteristics of tomato plant under salinity stress was the goal of the present experiment.
 
Materials & Methods: In this research, the interaction effect of S. indica, NaCl (0, 50 and 100 mM) and trehalose (0, 25 and 50 mM) on germination of tomato, also the interaction effect of S. indica, NaCl and trehalose in pot were investigated on morphophysiological traits of tomato according to a factorial experiment based on completely randomize design (CRD) with 3 replications in two independent experiments. In germination experiment, after disinfection, seeds were placed in spore of S. indica  for 24 hours. Then, sodium chloride and trehalose treatments were applied to the inoculated plants. All treatments and control, were placed in a germinator at 25°C and 45% relative humidity, and germination and related traits were evaluated. In pot experiment, inoculation was performed 48 hours after sowing the seeds in the germinator. Then, the inoculated seeds were transferred to pots and salt stress and trehalose treatment were applied. After 60 days, the plants were harvested and morphophysiological traits were measured.
 
Results: In germination experiment the results of ANOVA showed that the main effects and interactions of salinity stress,  S. indica and Tre were significant for all studied traits. The results of the mean comparison showed that salinity stress signifcantly decreased germination percentage, radical length, hypocotyl length, seedling dry weight, seedling fresh weight and K with increasing Na and phenol content. Meanwhile, S. indica and Tre treatments promoted germination parameter. The results indicate that the negative effects of NaCl on tomato plants were alleviated after S. indica inoculation and trehalose. Also in pot experiment, the results of analysis of variance showed that all studied traits were affected by salinity, S. indica, trehalose, and their interaction. The results of the mean comparison indicated that salinity stress signifcantly decreased biomass, relative water content, photosynthetic pigments and K with increasing catalase, electrolyte leakage, hydrogen peroxide, Na and proline content. Meanwhile, S. indica and Tre treatments promoted biomass and enhanced proline, K, catalase and photosynthetic pigments content under salt stress.
 
Conclusion: This study is novel in showing the salt adaptation of tomato plants by use of S. indica and Tre, which can be a promising strategy for improving salt tolerance.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنتی اکسیدان,تنش غیرزیستی,جوانه‌زنی,رنگیزه‌های فتوسنتزی,صفات مورفولوژیک

نویسندگان مقاله رحیمه ترک دهنو |
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

زهرا موحدی |
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

مهدی قبولی |
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران


نشانی اینترنتی https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_20229_3222d933183d4bf13bdeebb85300af18.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات