این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
پژوهش در نشخوارکنندگان
، جلد ۱۳، شماره ۲، صفحات ۹۹-۱۱۶
عنوان فارسی
تأثیر اختهکردن بر عملکرد رشد، ویژگیهای کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب بافتهای عضلانی و چربی بزغالههای مرخز
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: اختهکردن یکی از روشهای مدیریتی معمول برای کاهش رفتار پرخاشگرانه، فعالیت جنسی و تسهیل مدیریت و کنترل دام است. پژوهشهای متعددی در زمینۀ مقایسۀ بازدۀ تولید و ویژگیهای لاشه بین گاوهای گوشتی و گوسفندهای اختهنشده و اختهشده بهانجام رسیده است. نتایج کلی بر کاهش بازدۀ رشد و تولید لاشههایی با محتوای چربی بالاتر –که افزایش نسبت اسیدهای چرب اشباع را در پی دارد- بر اثر اختهکردن دام توافق دارند. با این وجود، تأثیر اختهکردن بزها بر ویژگیهای مذکور کمتر مورد بررسی قرار گرفته است و این در حالی است که بزها بهصورت ژنتیکی و در مقایسه با دیگر گونههای نشخوارکننده چربی کمتری را درون عضلات خود انباشته کرده و دارای ترکیب اسید چرب مطلوبتری در بافت چربی عضلانی هستند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ویژگیهای کیفی لاشه و گوشت بز نژاد مرخز و بررسی اثرات اختهکردن بر عملکرد، ویژگیهای کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب عضلۀ triceps brachii و بافت چربی بطنی این نژاد بهانجام رسید.
مواد و روشها: با هدف بررسی اثرات اختهکردن بر عملکرد رشد، ویژگیهای کیفی گوشت و ترکیب اسیدهای چرب در عضلۀ triceps brachii و بافت چربی بطنی، از 16 رأس بزغاله نر مرخز (6/2±1/13 کیلوگرم وزن زنده، با سن آغازین سه ماهگی) در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی با دو تیمار و هشت تکرار استفاده شد. بزغالههای تیمار مربوطه یک هفته پیش از آغاز دورۀ آزمایش با استفاده از حلقههای لاستیکی اخته شدند. طی دورۀ 119 روزۀ تغذیه با جیرۀ آزمایشی (تنظیمشده برای تأمین احتیاجات نشخوارکنندگان کوچک در انجمن ملی تحقیقات) عملکرد رشد بزغالهها بهصورت انفرادی اندازهگیری شد. در ادامه، تمامی بزغالهها کشتار شده و مقدار نمونۀ کافی از عضلۀ triceps brachii و بافت چربی بطنی از هر لاشه برداشت و تا زمان ارزیابی ویژگیهای کیفی، شامل فشار برشی، افت پخت، رنگ، ترکیب تقریبی و ترکیب اسیدهای چرب، در دمای 20- درجۀ سلسیوس نگهداری شدند. مقدار 24pH، درصد ضایعات خونآبه و ظرفیت نگهداری آب در روز پس از کشتار تعیین گردید.
یافتهها: عملکرد رشد بزغالهها، شامل میانگین مصرف خوراک روزانه، میانگین افزایش وزن روزانه، بازدۀ خوراک و درصد وزن بدن خالی در پاسخ به اختهکردن بزغالهها بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0P<)؛ اما از نظر درصد وزن بدن خالی (درصد از وزن بدن زنده)، درصد لاشۀ سرد و حداکثر پهنا و عمق عضلۀ longissimus thoracis تفاوتی بین تیمارها مشاهده نشد. بهاستثنای درصد چربی عضلۀ triceps brachii که با افزایشی معنیدار در گروه اختهشده همراه بود (05/0P<)، دیگر ویژگیهای کیفی ارزیابی شده در این عضله، شامل 24pH، درصد ضایعات خونآبه، ظرفیت نگهداری آب و درصد رطوبت، پروتئین و خاکستر، تحتتأثیر اختهکردن حیوانات قرار نگرفت. ترکیب اسیدهای چرب شناساییشده در عضلۀ triceps brachii بزغالههای اختهنشده با گروه شاهد مشابه بود؛ اما، در بافت چربی بطنی درصد اسیدهای چرب 17:0 و 3n 18:3 و مقدار تجمعی اسیدهای چرب با تعداد کربن فرد در پاسخ به اختهشدن بزغالهها کاهش و نسبت 3n:6n افزایش یافت (05/0P<).
نتیجهگیری: بهطور کلی، نتایج نشان میدهد اختهکردن بزغالههای مرخز در انتهای دورۀ شیرخوارگی، علاوه بر افت عملکرد رشد و بازدۀ خوراک، از منظر سلامت مصرفکنندگان نیز با کاهش کیفیت تغذیهای گوشت و بافت چربی داخلی بدن همراه خواهد بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بزغالۀ مرخز،ترکیب شیمیایی،سلامت مصرفکننده،عملکرد،کیفیت گوشت،
عنوان انگلیسی
Effect of castration on performance, meat quality traits and the fatty acids composition of muscle and fatty tissues of Markhoz goat kids
چکیده انگلیسی مقاله
Background and objectives: Castration is one of the management activities practiced worldwide in order to reduce aggressive behaviour, sexual activity and to facilitate management ease. Numerous studies have been conducted comparing production efficiencies and carcass traits of intact and castrated beef cattle and sheep. It has been agreed generally that castration causes less growth efficiency and produces carcasses with higher fat contents which results in increased proportion of saturated fatty acids. However, effects of castration on mentioned parameters in goats has been less investigated, despite the fact that goats genetically deposit less fat in their muscles with a more favorable fatty acid composition compared with other ruminants. Therefore, this research was conducted to evaluate carcass and meat quality attributes in Markhoz breed and the effects of castration on performance, meat quality attributes and fatty acid composition of triceps brachii muscle and omental fat.
Materials and Methods: Sixteen male Morkhoz kids (13.2±1.6 kg live body weight, 3 months old) were used to evaluate the effects of castration on growth performance, meat quality attributes and fatty acid composition of muscle and omental fat based on a completely randomized design with 2 treatments and 8 replicates. Kids were castrated using ring castration in the respective treatment one week before the beginning of the experimental period. During 119 days of feeding experimental diet (formulated to meet NRC recommendations for small ruminants), growth performance of kids was recorded individually. Then, all kids were slaughtered and enough samples of triceps brachii muscle and omental fat were collected from each carcass, vacuum-packed and frozen at −20°C until subsequent determination of quality attributes including shear force, cooking loss, colour, proximate composition and fatty acids profile. The value of pH24, percentages of drip loss and water holding capacity were determined immediately on the day after slaughtering.
Results: Kids growth performance parameters, including average daily feed intake, average daily weight gain, and feed efficiency declined significantly in response to castration (P<0.05). However, empty body weight (% of live weight), cold carcass percentage and maximum width and depth of longissimus thoracis muscle were similar between treatments. With the exception of fat percentage of triceps brachii muscle, which increased significantly by castration (P<0.05), other measured quality attributes of mentioned muscle, including pH24, drip loss, water holding capacity and the percentages of moisture, protein and ash, were not affected by castration. Castration had no significant effect on fatty acid composition of intramuscular fat in the triceps brachii muscle; but, in abdominal fat tissue the percentages of 17:0 and 18:3 n3 fatty acids and the cumulative amount of odd chain fatty acids decreased and the n6/n3 ratio increased in response to kids castration (P<0.05).
Conclusion: In conclusion, results showed that Morkhoz kids castration at weaning, in addition to diminution of growth performance and feed efficiency, with respect to consumers’ health, will also reduce the nutritional quality of meat and internal fat tissue.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بزغالۀ مرخز,ترکیب شیمیایی,سلامت مصرفکننده,عملکرد,کیفیت گوشت
نویسندگان مقاله
رضا ناصری هرسینی |
عضو هیئت علمی، بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گیلان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
فرخ کفیل زاده |
بخش علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
مجتبی حقیقت |
هیئت علمی گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گلپایگان
نشانی اینترنتی
https://ejrr.gau.ac.ir/article_7292_6ea55b20e89aca7fc46e8ea275181fe0.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات