این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی تأثیر افزودن کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدی‌فایر بر عملکرد رشد و ریخت‌شناسی روده جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: در سالیان اخیر، افزایش قیمت شدید مواد خوراکی  نهادهای متداول خوراک طیور و بعضا کمبود آنها، از جمله مشکلات مرغداران می­باشد. به همین دلایل، یافتن منابع خوراکی بویژه پروتئینی جهت استفاده در خوراک طیور، از اهمیت بسزایی برخوردار است. گلرنگ یکی از دانه­های روغنی با سطح کشت نسبتا بالا در ایران است. کنجاله گلرنگ می­تواند به عنوان جایگزین مناسبی برای کنجاله سویا در تغذیه طیور مورد توجه باشد. کنجاله گلرنگ بلحاظ ارزش غدایی دارای فیبر خام بالاتر و ارزش انرژی­زایی پایین­تری نسبت به سایر کنجاله­های دانه روغنی است که دلیل محدودیت استفاده از آن در جیره طیور می­باشد. برای غلبه بر این مسئله، افزودن مولتی آنزیم یا اسیدفایر بعنوان افزودنی برای افزایش ارزش غذایی پیشنهاد شده است. مولتی آنزیم می­تواند با کمک به تجزیه فیبر جیره، گوارش پذیری کنجاله گلرنگ را افزایش دهد. مولتی آنزیم اندوپاور دارای مخلوطی از آنزیم­های فعال آلفا گالاکتوزیداز، گالاکتوماناز، زایلاناز، و بتاگلوکاناز است که از قارچ آسپرژیلوس نیجر و به روش تخمیری تولید می­شود. این آنزیم­ها با تجزیه و تخریب بعضی ترکیبات غیرنشاسته­ای و فیبر نامحلول به افزایش گوارش­پذیری کمک می کنند. اسیدیفایر نیزبا تغییر اسیدیته مجرای گوارشی و تاثیر بر رشد پرژها روده باعث فراهم آوردن زمینه گوارش بیشتر مواد خوراکی می­شوند. بنابراین هدف از این پژوهش، لرزیابی اثر استفاده از کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدیفایر در جیره جوجه گوشتی بر عملکرد رشد، شاخص­های بیوشیمیایی خون، ریخت شناسی روده جوجه گوشتی بود.
  مواد و روش­ها:
به منظور بررسی اثر کنجاله گلرنگ، مولتی آنزیم و اسیدیفایر بر عملکرد رشد و ریخت­شناسی روده جوجه­های گوشتی، آزمایشی با تعداد 495 قطعه جوجه نر یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 ×2 و یک شاهد شامل 9 تیمار، 5 تکرار و 11 جوجه در هر تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح کنجاله گلرنگ (5/7 و 15 درصد) و دو سطح با و بدون مکمل مولتی آنزیم یا اسیدیفایر بود. برنامه دما، رطوبت، واکسیناسیون جوجه­های گوشتی در طی دوره پرورش، مطابق با پیشنهادات سویه بود. برنامه تغذیه در قالب سه دوره آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) اجرا شد. در پایان هر دوره پرورش (آغازین، رشد و پایانی) صفات عملکردی و در پایان آزمایش (42 روزگی)، شاخص­های بیوشیمیایی خون، وزن اندام­ها و ریخت شناسی روده جوجه­های گوشتی بررسی شد. شاخص های بیوشیمیایی مورد مطالعه شامل غلظت گلوکز، کلسترول، تری­گلیسرید، LDL، HDL پروتئین تام، اسید اوریکو فعالیت آنزیم­های آسپارتات آمینوترانسفراز و آلانین آمینوترانسفراز در خون جوجه­های گوشتی بود. شاخص­های ریخت شناسی روده شامل ارتفاع پرز، عرض پرز، عمق کریپت، و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت مورد ارزیابی قرار گرفت. در پایان،  داده ها با مدل آنالیز واریانس دو طرفه در قالب فاکتوریل و طرح کاملا تصادفی با نرم افزار SAS مورد تجزیه آماری قرار گرفت. میانگین با آزمونه توکی کرامر مورد مقایسه قرار گرفتند و اختلاف معنی داری در سطح 05/0 مورد مقایسه قرار گرفت.

یافته­ها: تغذیه جیره  حاوی 15 درصد کنجاله گلرنگ، مکمل شده با مولتی آنزیم و اسیدی­فایر در دوره آغازین، وزن روزانه و مصرف خوراک جوجه های گوشتی را کاهش و ضریب تبدیل خوراک را افزایش داد. در دوره رشد، افزایش وزن روزانه در گروه تغذیه شده با 15% کنجاله گلرنگ در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P) میزان مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در تیمار شاهد در مقایسه با سایر تیمارها کاهش یافت. میزان فعالیت آنزیم GOT و GPT، و غلظت پروتئین تام، اسید اوریک و گلوکز در تیمار کنجاله گلرنگ همراه با اسیدیفایر و مولتی آنزیم در مقایسه با شاهد افزایش یافت (05/0>P). غلظت تری­گلیسرید و کلسترول خون تیمار 15% کنجاله گلرنگ و اسیدیفایر و 15% کنجاله گلرنگ به همراه اسیدیفایر و مولتی آنزیم در مقایسه با شاهد کاهش یافت. ارتفاع پرز، عمق کریپت و نسبت ارتفاع پرز به عمق کریپت در تیمار 15% کنجاله گلرنگ همراه با اسیدیفایر و مولتی آنزیم نسبت به شاهد افزایش یافت (05/0>P). پژوهش­های پیشین نیز نشان داد افزودن ترکیبات اسیدیفایر به جیره جوجه گوشتی باعث بهبود افزایش وزن، کاهش ضریب تبدیل خوراک، در مواردی باعث کاهش شاخص­های خونی و ریخت شناسی روده جوجه گوشتی می شود. در مواردی افزودن اسیدیفایر به آب جوجه گوشتی نیز باعث بهبود عملکرد جوجه گوشتی گردید.
نتیجه گیری کلی: نتایج نشان می­دهد که افزودن 15% کنجاله گلرنگ به همراه مولتی آنزیم و اسیدی­فایر، سبب بهبود شاخص­های خونی و  بافت شناسی دستگاه گوارش شد. بنابراین راندمان گوارش و جذب مواد مغذی افزایش می­یابد و منجر به افزایش سرعت رشد و افزایش وزن بدن پرندگان می­شود


 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارتفاع پرز، اسیدی‌فایر، ضریب تبدیل، کلسترول، مولتی آنزیم

عنوان انگلیسی The effect of adding safflower meal, multi-enzyme and acidifier on the growth performance and intestinal morphology of broiler chickens
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and Objective: In recent years, there has been an increase in cost, and sometimes the scarcity of the main components of poultry feed, including corn and soybean meal in the country, has led to research in the field of finding suitable alternatives. Safflower (Carthamus tinctorius L.) is an annual herb that is abundantly found in Iran. Safflower meal, a high-quality protein supplement, can be used as a substitute for soybean meal in broiler diets. However safflower meal has high crude fiber and low energy, which is one of the limiting factors for the use of this edible material in poultry diet. In this way, to facilitate the use of safflower meal in poultry feed, it is suggested to include additives such as enzymes and acidifiers. Several researchers reported that the use of food additives such as probiotics, enzymes and acidifiers may improve the digestibility of foods containing high fiber. Therefore, enzymes were used to increase the digestion of safflower meal. Endopower multi-enzyme has high enzyme activity of alpha-galactosidase, galactomanase, xylanase and beta-glucanase. This product is produced using by Aspergillus niger fungus and by fermentation method, and during the fermentation process, side products such as amylase, phytase, cellulase and protease enzymes are produced. These enzymes improve growth performance by degrading non-starch polysaccharides and increasing digestion and absorption of nutrients. Therefore, the present experiment was conducted to investigating the effect of safflower meal, multienzyme and acidifier on the growth performance, blood biochemical indices and intestinal morphology of broiler chickens.
Materials and methods: A total of 495 one-day-old male chickens were used in a completely randomized design with a factorial arrangement (2*2*2) including 9 treatments, 5 replications and 11 chicks per replication. Experimental treatments included control and two levels of safflower meal (0, 7.5 and 15%) and two levels of multienzyme (0, 0.2%) and acidifier (0, 0.1%). At the end of each rearing period involved starter, grower and finisher period, the growth performance traits (Body weight gain, feed intake, and feed conversion ratio) were recorded. To determine blood biochemical indices, the blood were gathered from two birds of each replicate. Then centrifuged at 3000 rpm and plasma sample were used to determine the concentration of LDL, cholesterol, triglyceride, total protein uric acid, albumin and plasma enzyme activity of AST and ALT in broiler chickens. At the end of the experiment (42 days old), two birds from each replicate were slaughtered and the carcass weight and organ weight were determined ant the relative weight of organs were calculated The intestinal morphology involved villus height, villus width, crypt depth and villus height to crypt depth ratio were determined.  .
Results: The results of the data showed that adding 15% of safflower meal, multi-enzyme and acidifier to the diet of broiler chickens in the starter period reduced the daily weight and feed intake and decreased the feed conversion ratio (FCR). Throughout the grower period, the highest daily weight gain was observed in the group fed with 15% safflower meal. The control treatment had the lowest feed intake and feed conversion ratio. The weight of thigh, breast, spleen, abdominal fat, gizzard, heart and different parts of the small intestine were affected by experimental treatments. The inclusion of 15% safflower meal along with acidifier and multi-enzyme increased the weight of the gizzard, heart, and different parts of the small intestine compared to control group. The highest enzyme activity of GOT and GPT enzymes, and concentration of total protein, uric acid, and glucose were assigned to the treatment that consumed safflower meal along with acidifier and multi-enzyme compared to control. The concentration of triglycerides and cholesterol in the blood of birds treated with 15% safflower meal and acidifier and 15% safflower meal with acidifier and multi-enzyme decreased. Although the concentration of HDL in the treatment of 15% safflower meal with acidifier and multi-enzyme increased and the level of LDL decreased in the treatments containing 15% safflower meal with acidifier and 15% safflower meal with acidifier and multi-enzyme compared to the control. Villus height, crypt depth and the ratio of villus height to crypt depth were higher in the treatment of 15% safflower meal combined with acidifier and multi-enzyme than in other treatments.
Conclusion: In general, the results show that adding 15% safflower meal along with multienzyme and acidifier increases the growth performance and health of the digestive system. As a result, the digestion and absorption of nutrients increases, which leads to an increase in daily weig
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Acidifier, Cholesterol, Feed conversion ratio, Multienzyme, Villus Height`

نویسندگان مقاله طاهره غزنوی | Tahereh Ghaznavi
University of Birjand
دانشگاه بیرجند

نظر افضلی | Nazar Afzali
University of Birjand
دانشگاه بیرجند

سیدجواد حسینی واشان | Seyyed Javad Hosseini-Vashan
University of Birjand
دانشگاه بیرجند

محمد صدقی | Mohammad Sedghi
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

حسین نعیمی پور یونسی | Hossein Naeimipour-Yonesi
University of Birjand
دانشگاه بیرجند


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-338-8&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه طیور
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات