این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثر سطوح مختلف افزودنی عصاره هیدروالکلی پنیرک به جیره غذایی بر عملکرد رشد، قابلیت هضم و فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خونی بره‌های نر پرواری
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی ، اسانس و عصاره آنها در جیره دامهای پرواری همواره به عنوان یک موضوع مهم و جذاب برای پژوهشهای علمی بوده است. یکی از این گیاهان دارویی، پنیرک است که باتوجه به وفور در مراتع استانهای خوزستان، بوشهر  و هرمزگان و خواص دارویی و درمانی بیشمار آن  می تواند سبب بهبود تخمیر شکمبه، عملکرد رشد دام، کاهش هزینه خوراک و جلوگیری از هدر رفت منابع خوراکی شود. لذا هدف از این پژوهش، بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف عصاره هیدروالکلی پنیرک بر عملکرد رشد، قابلیت هضم، فراسنجه های شکمبه ای و خونی بره های نر پرواری بود. 
 مواد و روشها: گیاه پنیرک در زمستان 1400 از محوطه دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان جمع آوری و به مدت یک هفته در سایه خشک و سپس آسیاب شد. عصاره گیری به روش خیساندن در اتانول 70  درصد انجام شد ترکیبات موثر عصاره پنیرک با استفاده از دستگاه LC/MS/MS شناسایی گردید. تعداد 30 رأس بره نر عربی با میانگین وزن 2±22 کیلوگرم و میانگین سن 5±100 روز انتخاب و در قالب یک طرح کاملاًکاملا تصادفی با 3 تیمار و 10 تکرار به مدت 90 روز مورد آزمایش قرار گرفتند. جیره پایه دام ها با نرم افزار سیستم تغذیه نشخوار کنندگان کوچک SRNS)) تنظیم شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (جیره پایه بدون عصاره پنیرک)، تیمار یک (جیره پایه + 0.2 درصد ماده خشک مصرفی روزانه افزودنی عصاره پنیرک) و تیمار دو ( جیره پایه + 0.4 درصد ماده خشک مصرفی روزانه افزودنی عصاره پنیرک) بودند. تیمارهای آزمایشی از نظر محتوای پروتیین و انرژی نیز یکسان بودند. خوراک مصرفی بره ها به صورت جیره کاملا مخلوط و در حد اشتها در دو نوبت (۸:۰۰) و (۱۷:۰۰) با ۵ الی ۱۰ درصد  باقی مانده در اختیار دامها قرار گرفت. آب به صورت آزاد در اختیار بره ها قرار داشت. مقدار خوراک مصرفی و پس­ آخور به‌صورت روزانه ثبت شد.  پس از یک هفته عادت پذیری،  هر روز در وعده غذایی صبحگاهی عصاره پنیرک به صورت محلول  با تفنگ شربتخوران به دامها خورانده شد. بره­ ها بصورت هفتگی وزن‌کشی شدند. به‌منظور محاسبه تغییرات وزن، وزنکشی دامها ، پس از 16 ساعت گرسنگی با استفاده از ترازوی دیجیتال صورت گرفت. خوراک مصرفی هر دام نیز از تفاوت جبره داده شده و پس آخور باقی‌مانده هر دام محاسبه گردید. طی دوره آزمایش، تعیین میزان عصاره دریافتی تیمارها بر اساس میانگین مصرف خوراک هفتگی انجام گرفت. در روزهای 83 الی 90  آزمایش به مدت یک هفته به منظور اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری خوراک آزمایشی از خوراک، پس آخور و مدفوع نمونه گیری شد. نمونه ها تا زمان استفاده در آزمایشگاه در فریزر 20-  درجه سانتیگراد قرار گرفتند. قابلیت­ هضم ماده­خشک و ماده­آلی با روش خاکستر نامحلول در اسید محاسبه شد. در صبح روز ۹۰ آزمایش برای تعیین فراسنجه های سرم خون با اعمال ۱۳ ساعت محرومیت از مصرف خوراک نمونه خون از رگ گردن بره ­ها با استفاده از لولههای ونوجکت هپاریندار اخذ شد. برای اندازهگیری میزان گلوکز، اوره و تری‌گلسرید خون، از کیتهای شیمیایی شرکت پارس آزمون و دستگاه اتوآنالایزر استفاده شد. برای اندازه گیری فراسنجه های شکمبه ای از بره های آزمایشی در روز ۹۰ آزمایش چهار ساعت پس از خوراک دهی نوبت صبح با استفاده از لوله مری مایع شکمبه گرفته شد. اندازه گیری نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه با استفاده از روش تیتراسیون و ترکیب اسیدهای چرب قرار مایع شکمبه شامل استیک پروپیونیک، بوتیریک، والریک و ایز و والریک با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی (GCPU4410-PHILIPS)  انجام شد تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SAS و رویه ی ANOVA  و مقایسه ی میانگین با دانکن در سطح 5 درصد انجام شد.
 یافته ها: 21 ترکیب شامل فنل ها، آلکالوئیدها و آنتوسیانین ها در عصاره پنیرک شناسایی شد. تفاوت معنی داری در وزن پایان پروار (0.008=P) افزایش وزن روزانه (0.008=P)، ماده خشک مصرفی (0.02=P)، و مصرف خوراک روزانه  (0.06=P)، بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. بالاترین وزن پایانی، افزایش وزن روزانه و ماده خشک  و خوراک مصرفی به ترتیب در تیمار حاوی 0.2 درصد افزودنی عصاره پنیرک مشاهده شد. نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی جیره های آزمایشی نشان داد که تفاوت معنی داری در قابلیت هضم ماده آلی (0.09=P) ، مصرف الیاف نامحلول در شوینده خنثی (0.06=P ) و مصرف الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (0.06=P)، بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. بیشترین قابلیت هضم ماده آلی  در تیمار حاوی 0.2 درصد افزودنی عصاره پنیرک مشاهده شد. نتایج برخی فراسنجه های سرم خون نشان داد که تفاوت معنی دار فقط در غلظت نیتروژن اوره ای خون (0.001=P)، بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. نتایج فراسنجه های تخمیر شکمبه ای نشان داد که تفاوت معنی دار در  فقط در  PH  شکمبه (0.03=P ) بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت. کمترین  PH  شکمبه در تیمار حاوی 0.4 درصد،  افزودنی عصاره پنیرک مشاهده شد. مجموع اسیدهای چرب شکمبه در تیمارهای حاوی عصاره پنیرک از نظر عددی نسبت به تیمار شاهد افزایش نشان داد (0.96=P
نتیجه گیری: نتایج کلی پژوهش حاضر نشان داد که عملکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری، غلظت کل اسیدهای چرب فرار مایع شکمبه با مصرف سطح 2/0  افزودنی عصاره ی پنیرک بهبود یافت.


 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بره پرواری، عصاره پنیرک، عملکرد رشد، فراسنجه تخمیر شکمبه‌ای، قابلیت هضم ظاهری.

عنوان انگلیسی Effect of Different Levels of Hydroalcoholic Extract of Mallow Additive in the Diet on Growth Performance, Digestibility, and Rumen and Blood Parameters of Male Lambs
چکیده انگلیسی مقاله

Introduction and Objective: The use of medicinal plants, essential oils, and their extracts in the diets of fattening animals has always been an important and appealing topic for scientific research. One of these medicinal plants is Mallow (Malva sylvestris), which, due to its abundance in the pastures of Khuzestan, Bushehr, and Hormozgan provinces and its numerous medicinal and therapeutic properties, can help improve rumen fermentation, growth performance, reduce feed costs, and prevent food resource waste. This plant is recognized as a rich source of bioactive compounds that can have positive effects on animal health. Therefore, this study aimed to investigate the effect of adding different levels of hydroalcoholic extract of Mallow to the diet on growth performance, digestibility, rumen, and blood parameters of male lambs.
Material and Methods: In this study, 30 male Arabic lambs with an average weight of 22 ± 2 kg and an average age of 100 ± 5 days were used in a completely randomized design with 3 treatments and 10 replications for a duration of 90 days. The experimental treatments included a control treatment (without Mallow extract) and treatments containing 0.2% and 0.4% of daily dry matter intake of Mallow extract. Throughout the experimental period, weekly weight measurements and daily feed intake records were accurately conducted. Additionally, blood serum and rumen content sampling were performed to examine blood and rumen parameters.
Results: The results indicated significant differences in final weight (P=0.008), daily weight gain (P=0.008), dry matter intake (P=0.02), and daily feed intake (P=0.06) among the experimental treatments. The highest final weight, daily weight gain, and dry matter and feed intake were observed in the treatment containing 0.2% Mallow extract. These results demonstrate the positive effect of Mallow extract on improving the growth performance of lambs. Furthermore, the results of the apparent digestibility of nutrients in the experimental diets showed significant differences in the digestibility of organic matter (P=0.09), neutral detergent fiber intake (P=0.06), and acid detergent fiber intake (P=0.06) among the experimental treatments. The highest digestibility of organic matter was observed in the treatment containing 0.2% Mallow extract. This increase in digestibility may be due to the presence of active compounds in Mallow extract that aid in improving digestive processes and nutrient absorption. Results from some blood serum parameters indicated that there was a significant difference only in blood urea nitrogen concentration (P=0.001) among the experimental treatments. These findings suggest the effect of Mallow extract on improving the nutritional status of lambs and reducing nitrogen load in the blood serum, which can help decrease environmental pollution. The results of rumen fermentation parameters showed that there was a significant difference only in rumen pH (P=0.03) among the experimental treatments. The lowest rumen pH was observed in the treatment containing 0.4% Mallow extract. This decrease in pH may contribute to improving rumen fermentation conditions and increasing the production of volatile fatty acids. The total volatile fatty acids in the treatments containing Mallow extract numerically increased compared to the control treatment (P=0.96), which could lead to improved energy availability for the animals.
Conclusion: The overall results of the present study indicated that growth performance, apparent digestibility, and total volatile fatty acid concentration in the rumen liquid improved with the consumption of 0.2% Mallow extract additive. These findings suggest that using Mallow extract as a natural additive in animal diets can effectively enhance growth performance and overall animal health. Based on the obtained results, it is recommended that further research be conducted in the future on the long-term effects and precise mechanisms of Mallow extract on animals.

کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fattening lambs, Mallow extract, growth performance, rumen fermentation parameters, apparent digestibility

نویسندگان مقاله حسین نوری نوروزی | Hossein Noori Noroozi
Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

طاهره محمدآبادی | Tahereh Mohammadabadi
Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

مرتضی چاجی | Morteza Chaji
Faculty of Animal Science and Food Technology, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan, Iran
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

شیما حسینی فر | Shima Hosseinifar
Shahid Chamran University of Ahvaz
دانشگاه شهید چمران اهواز


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1893-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه نشخوارکنندگان
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات