این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۱۶، شماره ۳، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات جوجهکشی بر عملکرد تولید، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان در مرغهای مادر گوشتی
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف:
مدیریت پسماند مؤسسات جوجهکشی ازمسائل جدی پیشروی صنعت جوجهکشی محسوب میشود. این ترکیبات شامل تخممرغهای بدون نطفه و نابارور، جوجههای مرده، پوستههای تخممرغ، تخممرغهای تفریخ نشده، جوجههای درجه پایینی که فروش نرفتهاند و جوجه خروسهای نژادهای تخمگذار میباشد. این ضایعات حاوی پروتئین خام و عصاره اتری بالا، فیبر خام پایین، خاکستر و کلسیم مناسب میباشند. مطالعات کمی در مورد استفاده از ضایعات جوجهکشی در تغذیه طیور انجام شده است. این مطالعه بهمنظور ارزیابی استفاده از سطوح مختلف ضایعات جوجهکشی در جیره بر عملکرد تولید، فراسنجههای خونی و خصوصیات استخوان در مرغهای مادر گوشتی انجام شد.
مواد و روش: این آزمایش روی 160 قطعه مرغ مادرگوشتی در سن 50 هفتگی با میانگین وزن 250/0 ±750/3 کیلوگرم و 10 قطعه خروس با میانگین وزنی 275/0 ±850/4  در چهار تیمار و چهار تکرار و 11 قطعه پرنده در هر تکرار (ده قطعه مرغ مادر بههمراه یک قطعه خروس در هر تکرار) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام گرفت. جیرههای مورد استفاده در این آزمایش بهترتیب شامل تیمار شاهد (فاقد افزودنی) و تیمارهای حاوی پودر ضایعات جوجهکشی (محتوی جوجههای مرده، پوسته تخم، تخمهای تفریخ نشده، ضایعات پر و تخم های ناسالم) در سطوح 0، 5/2، 5 و 10 درصد در جیره بودند. مدت اجرای طرح در بازه زمانی 60 روزه در گله مرغهای مادر تخمگذار استفاده شد. بهمدت یک هفته قبل از شروع آزمایش، عمل عادت‌دهی به جیره انجام گرفت. اندازهگیری صفات عملکردی، میزان تولید تخممرغ، وزن تخممرغ، وزن جوجهها بهصورت هفتگی اندازهگیری و در پایان دوره‌ی آزمایش یک قطعه پرنده از هر تکرار انتخاب و از سیاهرگ زیربال خونگیری انجام و در آزمایشگاه مقادیر فراسنجههای خونی (کلسیم و فسفر) ارزیابی شد. همچنین در روز 42 آزمایش، یک قطعه پرنده از هر تکرار انتخاب و پس از کشتار، استخوان درشت نی پای چپ جدا شد و برای انجام آنالیزها به آزمایشگاه منتقل گردید
یافتهها: نتایج عملکردی نشان داد که درصد تولیدتخممرغ در بین تیمارها اختلاف معنیداری نداشت(05/0P>). در هفتههای اولیه بیشترین وزن تخممرغ تولیدی و وزن جوجهها برای تیمار حاوی 5 درصد ضایعات جوجهکشی بود(05/0P<). در خصوص غلظت فراسنجههای خونی(کلسیم و فسفر) بین تیمارهای مختلف تفاوت معنیداری مشاهده نشد(05/0p>).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد که، استفاده از ضایعات جوجه‍‍کشی میتواند جایگزین مناسبی برای اقلام غذایی کمیابتر و با قیمت بالاتر نظیر پودر سویا و پودر ماهی در نظر گرفته شود. این ترکیبات بهدلیل نداشتن عوارض نامطلوب بر شاخصهای رشد و فیزیولوژی بدن سبب افزایش کیفیت و راندمان تولید اقتصادی در واحدهای طیور میشوند.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ضایعات جوجهکشی، شاخصهای رشد، مرغهای مادر، تولید تخممرغ

عنوان انگلیسی Effects of using different levels of hatching waste on production performance, blood parameters and bone characteristics in broiler chickens
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction and purpose: Waste management of hatchery institutions is considered as a serious issue for the advancement of the hatchery industry. These compounds include unfertilized and infertile eggs, dead chickens, eggshells, unhatched eggs, low grade chickens that have not been sold, and chickens of laying breeds. These wastes contain high crude protein and ether extract, low crude fiber, ash and suitable calcium. Few studies have been conducted on the use of hatchery waste in poultry nutrition. This study was conducted to evaluate the use of different levels of hatching waste in the diet on production performance, blood parameters and bone characteristics in broiler chickens.
Materials and methods: This experiment was conducted on 160 broiler chickens at the age of 50 weeks with an average weight of 3.750 ± 0.250 kg and 10 roosters with an average weight of 4.850 ± 0.275 in four treatments and four repetitions and 11 birds in each repetition. Ten pieces of mother hen along with one piece of rooster in each replication) were done in the form of a completely randomized design. The rations used in this experiment, respectively, include the control treatment (without additives) and the treatments containing hatchery waste powder (contents of dead chickens, eggshells, unhatched eggs, feather waste and unhealthy eggs) at the levels of 0, 2.5, 5 and 10% were in rations. The duration of the project was used in a 60-day period in the flock of laying hens. For a week before the start of the experiment, habituation to the ration was done. Measurement of functional traits, egg production rate, egg weight, weight of chicks were measured weekly and at the end of the test period, one bird was selected from each repetition and blood was taken from the vein under the wing, and blood parameters (calcium and phosphorus) were evaluated in the laboratory. Also, on the 42nd day of the experiment, one piece of bird was selected from each repetition and after killing, the tibia of the left leg was separated and transferred to the laboratory for analysis.
Result:
Performance results showed that there was no significant difference in egg production percentage among the treatments (P>0.05). In the first weeks, the highest weight of eggs produced and the weight of chicks for the treatment contained 5% hatching waste (P<0.05). Regarding the concentration of blood parameters (calcium and phosphorus), no significant difference was observed between different treatments (p>0.05).
ConclusionThe results showed that the use of hatchery waste can be considered as a suitable alternative for rarer and higher priced food items such as soybean meal and fish meal. These compounds increase the quality and efficiency of economic production in poultry units due to the absence of adverse effects on the growth and physiology indicators of the body.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله hatchery waste, growth indicator, broiler, egg production

نویسندگان مقاله رحمان چالاکی | Rahman Chalaki
Islamic Azad University, Qaimshahr branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

مهرداد ایرانی | Mehrdad Irani
Islamic Azad University, Qaimshahr branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر

شهاب الدین قره ویسی | Shahabodin Gharahveysi
Islamic Azad University, Qaimshahr branch
دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر


نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1892-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات