این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۸، شماره ۲، صفحات ۲۴۵-۲۵۴

عنوان فارسی استخراج و بررسی قابلیت کاروتنوئیدهای استخراجی از ضایعات میگو در ممانعت از لیپیداکسیداسیون در روغن‌های خام
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: بدنبال پرورش میگو مقادیر زیادی ضایعات که شامل سر، احشاء و پوسته میگوها است، حاصل می شود. این ضایعات معمولا به آب‌ها رها می شوند و به عنوان آلاینده بقای سایر موجودات آبزی را تهدید می کنند. بنابراین استفاده مجدد این ضایعات منجر به کاهش آلودگی‌های آب‌ها خواهد شد.     
روش بررسی: در این مطالعه کاروتنوئید ضایعات میگو طی سه روش اسیدی، آنزیمی و قلیایی استخراج شد. میزان کاروتنوئیدها در هر سه روش تعیین مقدار شد. سپس اثرات آنتی اکسیدانی کاروتنوئیدهای حاصله در روغن خام آفتابگردان در برابر سولفات مس با روش تی بارس بررسی گردید. در این روش میزان مالون دی آلدهید به عنوان شاخص لیپیداکسیداسیون مورد ارزیابی قرار می گیرد. به این منظور مقادیر مساوی از کاروتنوئیدهای استخراج شده را به روغن خام آفتابگردان در مجاورت سولفات مس اضافه نموده و به مدت h 24 برروی دستگاه شیکر گذاشته شد. سپس میزان مالون دی‌آلدهید اندازه گیری شد.
یافته‌ها: بیشترین مقدار کاروتنوئید در روش استخراج به شیوه قلیایی مشاهده شد. در آزمون تی بارس بیشترین تاثیر ممانعت از لیپیدپراکسیداسیون در برابر سولفات مس در روش قلیایی نیز مشاهده شد.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می دهد روش قلیایی یک روش آسان و مقرون به صرفه است که می‌توان در استخراج کاروتنوئیدهای میگو که یکی از ترکیبات فعال، ارزشمند و با قابلیت مصرف در صنایع دارویی و غذایی است، استفاده نمود.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ضایعات میگو، روش‌های استخراج کاروتنوئیدها، لیپیداکسیداسیون، آنتی اکسیدان ها

عنوان انگلیسی The evaluation of the ability of carotenoids extracted from shrimp waste to prevent lipid oxidation in crude oils
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: A large amount of waste is generated from shrimp farming, primarily consisting of shrimp heads and shells. These wastes are often discharged into aquatic environments, where they act as pollutants and threaten the survival of other aquatic organisms. Therefore, reusing shrimp waste can help reduce water pollution and mitigate its environmental impact.
Material and Methods: In this study, carotenoids from shrimp waste were extracted using three methods: acidic, enzymatic, and alkaline. The amount of carotenoids was quantified for each extraction method. Their antioxidant effects on crude sunflower oil, in the presence of copper sulfate, were then evaluated using the TBARS assay. In this method, malondialdehyde levels are measured as an indicator of lipid oxidation. For this purpose, equal amounts of the extracted carotenoids were added to crude sunflower oil along with copper sulfate and placed on a shaker for 24 hours. Subsequently, the malondialdehyde content was measured.
Results: The highest carotenoid yield was obtained using the alkaline extraction method. In the TBARS assay, the alkaline method also demonstrated the greatest inhibition of lipid peroxidation in the presence of copper sulfate.
Conclusion:  It can be concluded that the alkaline method is a simple and cost-effective approach for extracting carotenoids from shrimp waste. These carotenoids are bioactive and valuable compounds with potential applications in the pharmaceutical and food industries.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Shrimp waste, Extraction carotenoids methods, Lipid oxidation, Antioxidants

نویسندگان مقاله کیاندخت قناتی | Kiandokht Ghanati
Food Safety Research Center, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran ,Iran AND Department of Food Science and Technology, National Nutrition and Food Technology Research Institute (NNFTRI), Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
مرکز تحقیقات سلامت غذا، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران و گروه علوم و صنایع غذایی، انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

امیرعلی آقا محمدی | Amirali Aghamohammadi
Department of Food Safety, Faculty of Veterinary, Islamic Azad University the Science and Research, Tehran, Iran
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران

نادر اکبری | Nader Akbari
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

غزل میرزایی | Gazal Mirzaei
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

مهسا کریمی سرزامله | Mahsa Karimi-Sarzameleh
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

محمدهادی دهقانی | Mohammad Hadi Dehghani
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran AND Center for Solid Waste Research (CSWR), Institute for Environmental Research, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران و مرکز تحقیقات مواد زائد جامد، پژوهشکده محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

پریسا صدیق آرا | Parisa Sadighara
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1552-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات