این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۸، شماره ۲، صفحات ۳۴۹-۳۶۰

عنوان فارسی بررسی غلظت فلزات سنگین در بافت های کبد، آبشش و عضله ماهی سرخو خال سیاه (Lutjanus ehrenbergii) جزیره هنگام، خلیج فارس
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: با توجه به اثرات منفی فلزات سنگین و انتقال آن از طریق زنجیره ­های غذایی به انسان، مطالعه حاضر به منظور بررسی غلظت فلزات سنگین آهن، روی، کادمیوم، سرب، باریم، نیکل، مس، وانادیوم و آرسنیک در بافت ­های آبشش، کبد و عضله در ماهی سرخو خال سیاه(Lutjanus ehrenbergii)  انجام شد.
روش بررسی: در این مطالعه تعداد 30 قطعه ماهی سرخو خال­ سیاه در سال 1401 از زیستگاه ­های مرجانی جزیره هنگام توسط گرگور و قلاب صید و جمع ­آوری شدند. پس از شناسایی و زیست­ سنجی، تمام نمونه­ ها تشریح و بافت­ های کبد، آبشش و عضله جدا و سنجش فلزات سنگین توسط ICP-MS انجام شد.  
یافتهها: بر اساس نتایج زیست ­سنجی، میانگین طول استاندارد، طول کل و وزن ماهیان مورد مطالعه به ترتیب cm 1/4±23/3، cm 2/7±27/8 و  g18/9±470/3  بود. بر اساس نتایج، عنصر آهن نسبت به سایر عناصر مورد مطالعه بیشترین تجمع را به ترتیب در بافت های آبشش و کبد به میزان 327/41 و µg/g 136/10 داشت و عنصر روی بیشترین میزان تجمع را در بافت عضله به میزانµg/g  2/68 داشت. عنصر نیکل نسبت به سایر عناصر مورد مطالعه کمترین تجمع را نشان داد. میزان عنصر سرب در بافت‌های آبشش، کبد و عضله به ترتیب به میزان 1/38، 1/35 و µg/g 0/46 سنجش شد.
نتیجهگیری: مقدار عنصر سرب در عضله به عنوان بافت اصلی تغذیه ای به میزان µg/g 0/46 سنجش شد که بالاتر از برخی استانداردهای جهانی مانند WHO است؛ بنابراین از لحاظ بهداشتی مصرف ماهیان تجاری آلوده به فلزات سنگین توصیه نمی‌گردد. با انجام پایش های مداوم می توان وضعیت آلایندگی ماهیان را ارائه کرد، اما با این وجود مصرف گونه سرخو خال سیاه صید شده از اطراف جزیره هنگام باید با احتیاط صورت گیرد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ماهیان، فلزات سنگین، بهداشت، ایمنی تغذیه، آلاینده‌ها

عنوان انگلیسی Study of heavy metals concentration in liver, gills and muscles tissues of Lutjanus ehrenbergii from the Hengam Island, Persian Gulf
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Given the negative effects of heavy metals and their transmission to humans through the food chain, the present study was conducted to assess the concentration of heavy metals—including Fe, Zn, Cd, Pb, Ba, Ni, Cu, V, and As—in the gill, liver, and muscle tissues of the commercial fish Lutjanus ehrenbergii.
Material and Methods: Thirty fish were collected from coral habitats around Hengam Island in 2022 using nets or hooks. After identification and bioassay, the liver, gill, and muscle tissues were dissected from each specimen and analyzed for heavy metal concentrations via ICP-MS.
Results: Biometric analysis showed the average standard length, total length, and weight of the studied fish to be 23.3 ± 1.4 cm, 27.8 ± 2.7 cm, and 470.3 ± 18.9 g, respectively. Among the studied elements, Fe had the highest mean concentration in the gill (327.41 µg/g) and liver (136.10 µg/g) tissues. In muscle tissue, Zn showed the highest mean concentration (2.68 µg/g), while Ni showed the lowest accumulation. The mean Pb concentrations detected in the gill, liver, and muscle tissues were 1.38, 1.35, and 0.46 µg/g, respectively.
Conclusion: The Pb concentration in the muscle, which is the main nutritional tissue, was 0.46 µg/g. This value is higher than the limits set by international standards such as the WHO. Therefore, from a health perspective, it is not recommended to consume commercial fish contaminated with heavy metals. While continuous monitoring can provide information on contamination status, the consumption of Lutjanus ehrenbergii caught around Hengam Island should be done with caution.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fish, Heavy metals, Health, Food safety, Pollutants

نویسندگان مقاله محمدحسین قادری | Mohammad Hossein Ghaderi
Department of Biology, Faculty of Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

آزاد تیموری | Azad Teimori
Department of Biology, Faculty of Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران

مجید عسکری حصنی | Majid Askari Hesni
Department of Biology, Faculty of Science, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1172-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات