این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۸، شماره ۲، صفحات ۳۶۱-۳۷۴

عنوان فارسی بررسی و مقایسه تاثیر گندزدایی عصاره مرزه و اتانول در کاهش بار میکروبی سطوح، تجهیزات و دست کارگران رستوران‌های شهر شیراز در سال ۱۴۰۲
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: به دلیل شهرنشینی و محدودیت زمان تهیه غذا، مردم علاقه زیادی به استفاده از غذاهای آماده دارند. این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه بار میکروبی سطوح، تجهیزات و دست کارگران رستوران‌ها قبل و بعد از گندزدایی با عصاره مرزه، و مقایسه نتایج آن با اتانول در رستوران‌های شهر شیراز انجام شد.
روش بررسی: از رستوران‌های شهر شیراز تعداد 10 رستوران به روش تصادفی ساده انتخاب و مورد نمونه‌برداری قرار گرفت. جمعاً 180 محیط کشت جهت شناسایی میکروارگانیسم‌های استافیلوکوک اورئوس و اشرشیاکلی تهیه گردید. در این مطالعه برای کلونی سازی، ایزوله کردن و افتراق، استافیلوکوک اورئوس و نیز تشخیص باکتری اشرشیاکلی از محیط کشت Emb و مانیتول سالت آگار استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده بصورت آمار توصیفی و شاخص های پراکندگی و مرکزی انجام شد.
یافته‌ها: بیشترین تعداد کلونی مربوط به باکتری استافیلوکوک اورئوس در رستوران (C) و بر روی دست کارگران برابر با CFU  33 بعد از مداخله با عصاره مرزه بود. همچنین کمترین کلونی مربوط به باکتری استافیلوکوک اورئوس در رستوران (j) بر روی دست کارگران برابر با CFU  16 بود. از طرفی بعد از مداخله با اتانول70 درصد تعداد کلونی باکتری استافیلوکوک اورئوس و اشرشیاکلی مشاهده شده در همه رستوران ها صفر بود.
نتیجه‌گیری: نتایج حاکی از عدم رعایت بهداشت سطوح تماس مواد غذایی و بهداشت دست کارگران در رستوران‌ها بود که پیامدهای جدی برای سلامت عمومی را بدنبال دارد. بنابراین آموزش بهداشت فردی و ایمنی مواد غذایی، همچنین بازرسی‌ها برای محافظت از سلامت عمومی باید در اولویت قرار گیرد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله عصاره مرزه، دست کارگران، تجهیزات، رستوران، گندزدایی

عنوان انگلیسی Assessment and comparison of the disinfection effect of savory extract and ethanol in reducing the microbial load on surfaces, equipment, and hands of restaurant workers in Shiraz 1402
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Although hygiene standards are often not fully observed in the preparation of many foods, the demand for ready-made meals has increased due to urbanization and time constraints. This study aimed to investigate and compare the microbial load on surfaces, equipment, and restaurant workers' hands before and after disinfection with savory extract, and to compare its effectiveness with ethanol in restaurants across Shiraz.
Materials and Methods: Ten restaurants in Shiraz were selected through simple random sampling for this study. A total of 180 culture media were prepared to identify Staphylococcus aureus and Escherichia coli contamination. Microbial load was quantified using luminometry. Data were analyzed using descriptive statistics, including measures of central tendency and dispersion.
Results: Following intervention with savory extract, microbial analysis revealed maximum Staphylococcus aureus contamination (33 CFU) on workers' hands in Restaurant C, while Restaurant J showed the lowest contamination level (16 CFU). Notably, alcohol-based intervention completely eliminated both S. aureus and E. coli contamination (0 CFU) across all sampled restaurants.
Conclusion: The findings demonstrate significant deficiencies in both food contact surface sanitation and worker hand hygiene across the studied restaurants, posing substantial public health risks. These results underscore the critical need for: (1) enhanced food safety training programs for food handlers, (2) strict personal hygiene protocols, and (3) rigorous regulatory inspections to mitigate potential health hazards.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Savory extract, Workers&apos, hands, Equipment, Restaurant, Disinfection

نویسندگان مقاله بهرام کمره ای | Bahram Kamarehie
Department of Environmental Health Engineering, School of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran AND Environmental Health Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران و مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

مجید ایروانی مفرد | Majid Irvani Mofard
Department of Environmental Health Engineering, School of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

ناهید خوشناموند | Nahid Khoshnamvand
Department of Environmental Health Engineering, School of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran AND Environmental Health Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران و مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

محمدرضا سمائی | Mohammadreza Samaei
Department of Environmental Health Engineering, School of Health, Shiraz University of Medical Sciences, Shiraz, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران

فرامرز عظیمی | Faramarz Azimi
Department of Environmental Health Engineering, School of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran AND Environmental Health Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران و مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران

علی طولابی | Ali Tolabi
Department of Environmental Health Engineering, School of Health and Nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran AND Environmental Health Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران و مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1231-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات