این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۲۲، شماره ۵، صفحات ۱۳۱۳-۱۳۲۶
عنوان فارسی
تحمل به سرمای برگ سه رقم زیتون در رابطه با برخی صفات فیزیولوژیکی در طی دوره سازگاری و عدم سازگاری به سرما
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Cold Tolerance in Olive Leaves of Three Cultivars Related to Some Physiological Parameters during Cold Acclimation and De-Acclimation Stages
چکیده انگلیسی مقاله
This research studied changes in antioxidant enzymes activity, Total Soluble Proteins (TSPs), Malondialdehyde (MDA), and proline content in the leaves of three olive (
Olea europaea
L.) cultivars (Amphisis, Gorgan, and Manzanilla) at five different dates, and investigated their relationship with cold tolerance. The results revealed that cold-acclimation dramatically increased cold tolerance. Furthermore, antioxidant enzymes activity, MDA, TSP, and proline content increased throughout the acclimation stage, whereas they declined in the de-acclimation stage. The ascorbate peroxidase, catalase, peroxidase, and superoxide dismutase activities in the leaves tissues correlated with the alterations in cold tolerance. Higher TSP, greater antioxidant enzyme activities, and more proline content together with lower MDA content in
Amphisis
cultivar led to relative improvement in cold tolerance capacity of this cultivar. Our results showed antioxidant enzymes activities, TSP and proline content could be useful indices to screen cold tolerance in olive cultivars.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant defense enzymes,lipid peroxidation,Olea europaea L
نویسندگان مقاله
S. Saadati |
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156–83111, Islamic Republic of Iran.
B. Baninasab |
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156–83111, Islamic Republic of Iran.
M. Mobli |
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156–83111, Islamic Republic of Iran.
M. Gholami |
Department of Horticulture, College of Agriculture, Isfahan University of Technology, Isfahan, 84156–83111, Islamic Republic of Iran.
نشانی اینترنتی
https://jast.modares.ac.ir/article_16484_72763ecd9c2092c75ecdf8c8cb44f824.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات