این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 25 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۲۲، شماره ۴، صفحات ۱۰۵۳-۱۰۶۵
عنوان فارسی
ارزیابی صفات کمی و کیفی میوه ژنوتیپهای انار در ارتباط با عارضه قهوهای شدن آریل دانه انار
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Pomegranate (Punica granatum L.) Fruit Quality Attributes in Relation to Aril Browning Disorder
چکیده انگلیسی مقاله
Aril Browning (AB) is a physiological disorder in pomegranate fruit that critically decreases fruit quality and market acceptability. This experiment was carried out in order to explore the effective pomegranate fruit quality traits associated with the AB disorder and select the suitable resistant cultivar and genotypes. Pomegranate physico-chemical fruit quality attributes were assessed on 238 mature pomegranate genotypes and their correlations with the AB disorder were monitored. About 14.7% of the studied genotypes showed resistance to the AB disorder, but 68.14% showed moderate to severely susceptibility to the incidence. The intensity of the AB disorder symptoms in pomegranate genotypes was strongly correlated with physico-chemical fruit attributes. There was a negative significant correlation between the intensity of AB disorder and fruit size, fruit volume, fruit acidity, and total soluble solids (TSS) to titratable acidity (TA) content.. Among the studied fruit traits, stepwise regression analysis showed that fruit acidity (pH), aril color, fruit volume, and TA content were efficient traits for screening of pomegranate genotypes in relation to the AB disorder.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Aril color,Genotype screening,Peel Color,Physiological disorder,Resistant cultivar
نویسندگان مقاله
M. Kavand |
Department of Horticultural Science, Tarbiat Modares University (TMU), Tehran, Islamic Republic of Iran.
K. Arzani |
Department of Horticultural Science, Tarbiat Modares University (TMU), Tehran, Islamic Republic of Iran.
M. Barzegar |
Department of Food Science and Technology, Tarbiat Modares University (TMU), Tehran, Islamic Republic of Iran.
M. Mirlatifi |
Department of Irrigation Science, Tarbiat Modares University (TMU), Tehran, Islamic Republic of Iran.
نشانی اینترنتی
https://jast.modares.ac.ir/article_16465_a67fc3bee0a7b6116911c75620b05377.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات