این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۵۶، شماره ۶، صفحات ۱۶۸۵-۱۷۱۴

عنوان فارسی نقش باکتری‌های مقاوم به کادمیوم و اصلاح‌کننده‌ها در بهبود کیفیت محصول برنج
چکیده فارسی مقاله حصول امنیت غذایی برای بقاء حیات انسانی بسیار مهم است. برنج (Oryza Satvia L.)، یک محصول غذایی مهم جهانی بوده و غذای عمده و اصلی بیش از نصف جمعیت جهان محسوب می‌شود. بر اساس آمار سازمان جهانی خواربار و کشاورزی فائو، سرانه مصرف برنج در ایران 60 درصد بیشتر از میانگین جهانی است؛ بنابراین، رفع کردن موانعی که باعث ایجاد خطر برای این محصول استراتژیک می‌شوند، حائز اهمیت است. در این راستا پژوهش‌های متعدد نشان داده یکی از آلاینده‌های رایج و مهم برنج، کادمیوم می‌باشد که برای گیاهان، حیوانات و انسان سمی است. کادمیوم در هیچ یک از فرایندهای زیستی نقش ندارد و به دلیل حلالیت بالا در آب، تجمع سریع در چرخه غذایی، اثرات سمی شدید بر روی موجودات زنده و طبیعت جهش‌زا، یکی از مهم‌ترین آلاینده‌های فلزات سنگین محسوب می‌شود. گزارشات متعددی در زمینه جذب آسان کادمیوم توسط گیاه برنج و انتقال آن به ساقه و دانه‌های برنج وجود دارد. باتوجه به وجود آلودگی کادمیوم در برخی از شالیزارهای کشور و اهمیت این موضوع در امنیت غذایی، هدف از این مقاله مروری، بررسی عوامل مؤثر بر تجمع کادمیوم در گیاه برنج و بررسی روش‌های مختلف فیزیکی، شیمیایی و بویژه زیستی در کاهش سمیت کادمیوم در برنج می باشد. یافته‌ها نشان داده استفاده از روش‌های اصلاحی شامل تلقیح خاک با میکروارگانیسم‌های مقاوم به کادمیوم و ریزوباکتری‌های محرک رشد گیاه، استفاده از مواد محرک رشد گیاه، مولکول‌های سیگنال دهنده، اصلاح‌کننده‌های آلی و معدنی مانند بیوچار، کمپوست، نیتروژن، آهن، روی، کود دامی، بقایای گیاهی، استفاده از کولتیوارهای برنج با قابلیت پائین جذب کادمیوم، مدیریت آب و... می‌توانند برای کاهش تجمع کادمیوم در برنج استفاده شوند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج،تجمع زیستی،زیست‌پالایی،کادمیوم،PGPR،

عنوان انگلیسی The role of cadmium-resistant bacteria and modifiers in improving rice crop quality
چکیده انگلیسی مقاله   Ensuring food security is essential for human survival. Rice (Oryza sativa L.) is a globally significant food crop and serves as the staple diet for more than half of the world's population. According to statistics from the Food and Agriculture Organization (FAO), rice consumption per capita in Iran is 60% higher than the global average. Therefore, addressing challenges that threaten this strategic crop is of paramount importance. In this context, numerous studies have identified cadmium as one of the common and critical contaminants of rice. Cadmium is toxic to plants, animals, and humans and does not play any role in biological processes. Due to its high water solubility, rapid accumulation in the food chain, severe toxicity to living organisms, and mutagenic nature, cadmium is considered one of the most hazardous heavy metal pollutants. Several reports highlight the ease with which cadmium is absorbed by rice plants and transferred to their stems and grains. Given the cadmium contamination in some paddy fields in Iran and its implications for food security, this review aims to investigate the factors influencing cadmium accumulation in rice plants and examine various physical, chemical, and especially biological methods for mitigating cadmium toxicity in rice. The findings suggest that remediation strategies such as inoculating soil with cadmium-resistant microorganisms and plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR), using plant growth stimulants, signaling molecules, organic and inorganic amendments like biochar, compost, nitrogen, iron, zinc, animal manure, plant residues, cultivating rice varieties with low cadmium uptake capacity, and proper water management can effectively reduce cadmium accumulation in rice.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله برنج,تجمع زیستی,زیست‌پالایی,کادمیوم,PGPR

نویسندگان مقاله شایان شریعتی |
گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

ناصر مهردادی |
گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده محیط زیست، دانشگاه تهران، تهران، ایران

حسینعلی علیخانی |
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

کمیل زینالی |
گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.


نشانی اینترنتی https://ijswr.ut.ac.ir/article_103848_efceb3e3f3a4f267c36b351334ad2d81.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات