این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
حفاظت زیست بوم گیاهان، جلد ۱۳، شماره ۲۶، صفحات ۸۸-۱۰۳

عنوان فارسی بررسی تنوع و دانش سنتی محصولات فرعی جنگلی و مرتعی در شمال شرق استان سمنان (مطالعه موردی: بخش بسطام)
چکیده فارسی مقاله محصولات فرعی جنگلی و مرتعی منبع غنی از مواد مغذی است، که می‌تواند نقش مهمی در رژیم غذایی جوامع محلی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف، بررسی تنوع و دانش سنتی در استفاده از محصولات فرعی جنگلی و مرتعی بخش بسطام باتوجه به اهمیت اجتماعی و اقتصادی و کابردهای دارویی آنها در میان جوامع روستایی منطقه انجام شد. در این تحقیق اطلاعات مربوط طی مصاحبه با مردم محلی با انجام مصاحبه‌های نیمه ساختار یافته با 44 مصاحبه شونده و مشاهد‌ه‌ی مشارکتی بر اساس بررسی‌های گسترده میدانی در 12 روستای منطقه انجام شد. نتایج مطالعه نشان داد در مجموع 10 گونه گیاهی متعلق به 8 جنس و 3 خانواده در منطقه مورد مطالعه ثبت، که برای اهداف خوراکی و دارویی مورد استفاده قرار می­گیرند. در این میان، خانواده Rosaceae با 8 گونه پرمصرف‌ترین خانواده گیاهی با بیشترین تعداد گونه، که در این بین گونه‌هایی نظیر Prunus divaricata Ledeb. و Berberis integerrima Bunge. دارای ارزش اقتصادی بوده و منبع درآمد برای جوامع محلی را تشکیل می‌دادند. یافته‌ها نشان داد حفاظت از طریق اهلی کردن میوه‌های خوراکی وحشی می‌تواند یک راهبرد مدیریتی برای حفاظت از این محصولات ‌باشد،  از مجموع گونه‌های شناسایی شده B. integerrima ، P. divaricata و Crataegus pseudoheterophylla Pojark بالاترین مقادیر شاخص ارزش استفاده را دارا بودند. به‌‌طور کلی محصولات فرعی جنگلی و مرتعی می‌تواند به‌عنوان یکی از منابع گیاهی وحشی نقش مهمی در بهبود امنیت غذایی، حفظ سلامت و معیشت پایدار جوامع محلی داشته و حفاظت از این گونه‌ها می تواند در مدیریت پایدار این منابع غذایی موثر باشد.
 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله امنیت غذایی، حفاظت، دانش بومی، درختان و درختچه‌ها، مصارف سنتی

عنوان انگلیسی Investigating the diversity and traditional knowledge of forest and pasture by-products
چکیده انگلیسی مقاله Forest and pasture by-products are a rich source of nutrients, which can play an important role in the diet of local communities. The present study was conducted with the aim of investigating the diversity and traditional knowledge in the use of forest and pasture by-products of Bastam district, considering their social and economic importance and their medicinal uses among the rural communities of the region. In this research, relevant information was collected during interviews with local people by conducting semi-structured interviews with 44 interviewees and participatory observation based on extensive field surveys in 12 villages of the region. The results of the study showed that a total of 10 plant species belonging to 8 genera and 3 families were registered in the study area, which are used for edible and medicinal purposes. Meanwhile, the Rosaceae family with 8 species is the most widely used plant family with the largest number of species, including species such as Prunus divaricata Ledeb. and Berberis integerrima Bunge. They had economic value and were a source of income for local communities. The findings showed that protection through domestication of wild edible fruits can be a management strategy for the protection of these products, out of all the species identified, B. integerrima, P. divaricata and Crataegus pseudoheterophylla Pojark had the highest value index values. In general, forest and pasture by-products can play an important role as one of the wild plant resources in improving food security, maintaining health and sustainable livelihood of local communities, and the protection of these species can be effective in the sustainable management of food resources.
 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food security, Conservation, Indigenous knowledge, Trees and shrubs, Traditional uses

نویسندگان مقاله مجید جلالی | Majid Jalali
Tarbiat Modares University
دانشگاه تربیت مدرس

مهدی عابدی | Mehdi Abedi
Tarbiat Modares university
دانشگاه تربیت مدرس

عبدالباسط قربانی | Abdoulbaset Ghorbani
Uppsala University


فرشید معماریانی | Farshid Memariani
Ferdowsi University of Mashhad
دانشگاه فردوسی مشهد


نشانی اینترنتی http://pec.gonbad.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-475-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات