این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
زیست فناوری، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۲۹۳-۲۹۹

عنوان فارسی ارزیابی تاثیر سطوح متفاوت نانوذرات نقره بر خصوصیات جوانه‌زنی ارقام مختلف گندم
چکیده فارسی مقاله اهداف: گندم یکی از مهم‌ترین محصولات غذایی در ایران است و با توجه به نقش نانوتکنولوژی در تولید محصولات زراعی، بررسی تاثیر نانوذرات بر فرآیندهای رشدی آن بسیار حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نانوساختارهای نیترات‌نقره با ابعاد مختلف در شرایط "در شیشه" بر خصوصیات جوانه‌زنی ارقام مختلف گندم بود.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر، جوانه‌‌زنی 10 رقم گندم در چهار غلظت نانوذرات نقره ppm10000، 5000، 1000 و صفر (شاهد) با چهار تکرار و در ‌قالب طرح فاکتوریل بر پایه‌ کاملاً تصادفی صورت گرفت. صفات طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، نسبت ریشه‌چه به ساقه‌چه، سرعت جوانه‌زنی، درصد جوانه‌زنی، متوسط زمان و شاخص جوانه‌زنی، متوسط جوانه‌زنی روزانه، سرعت ظهور گیاهچه و شاخص بنیه اندازه‌گیری شدند. به‌منظور تحلیل داده‌ها از آزمون‌های آماری تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون و نرم‌افزارهای SPSS 18 و Excel 2013 استفاده شد.
یافته‌ها: تمام صفات، همبستگی معنی‌دار با یکدیگر داشتند (0/01>p). بین ارقام و همچنین بین غلظت‌های متفاوت نانوذره نقره اختلاف معنی‌دار برای تمام صفات وجود داشت (0/01>p). در تجزیه به مولفه‌های اصلی و تجزیه‌ کلاستر، بیشترین میزان جوانه‌زنی در سطح شاهد و در ادامه در سطح ppm 1000 مشاهده شد و با افزایش غلظت نانوذره خصوصیات جوانه‌زنی نیز کاهش معنی‌داری نشان داد (0/01>p). ارقام اروم و پارسی با داشتن بیشترین میزان برای خصوصیات جوانه‌زنی ارقام برتر بودند.
نتیجه‌گیری: سطوح بالای غلظت نانوذرات نقره باعث تاثیر بر خصوصیات جوانه‌زنی و کاهش مقادیر آنها می‌شود. بین ارقام مختلف گندم برای خصوصیات مورد بررسی تنوع وجود دارد. ارقام اروم و پارسی نسبت به دیگر ارقام برتر هستند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله جوانه‌زنی،طرح کاملا تصادفی،گندم،نانوذرات نقره،

عنوان انگلیسی Evaluation the Effects of Different Levels of Silver Nanoparticles on Germination Characteristics of Wheat Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله Aims: Wheat is one of the most important crops products in Iran. Considering the role of nanotechnology in the production of crops, the study of the effect of nanoparticles on its growth processes is very important. The aim of this study was to investigate the effect of silver nanoparticles on germination characteristics of wheat in in vitro situation.
Materials and Methods: In this experimental study, germination characteristics of 10 wheat cultivars were performed in 4 concentrations including silver nanoparticles, 10000, 5000, 1000, and zero (Control) with 4 replications in factorial design based on completely randomized design. Root and shoots length, root to shoot ratio, germination rate, percentage of germination, time average and index of germination, daily mean germination, seedling emergence and, vigor index were measured. Analysis of variance and Pearson correlation as well as SPSS 18 and Excel 2013 were used to analyze the data.
Findings: All traits had a significant correlation with each other (p<0.01). There was a significant difference between cultivars and also between different concentrations of nanosilver for all traits (p<0.01). Major decomposition and cluster analysis showed the highest level of germination at the control and further at 1000 ppm level. Also, with increasing nanoparticle concentration, the germination characteristics also showed a significant decrease (p<0.01). Orom and Parsi were the best cultivars because of the highest value of germination characteristics.
Conclusion: High concentrations of silver nanoparticles have an effect on germinating characteristics and reducing their amounts. There are variations between the wheat cultivars for the studied characteristics. Orom and Parsi cultivars are superior to other cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله جوانه‌زنی,طرح کاملا تصادفی,گندم,نانوذرات نقره

نویسندگان مقاله سهیلا حاتمی |
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

عباسعلی امام‌جمعه |
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

محسن فرشادفر |
گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه پیام‌نور، کرمانشاه، ایران

هوشمند صفری |
بخش تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران

براتعلی فاخری |
گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران


نشانی اینترنتی https://biot.modares.ac.ir/article_22422_e52dd08e7ac1415bc635b0615613cace.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات