این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی ایران، جلد ۵۶، شماره ۳، صفحات ۵۲۹-۵۴۴

عنوان فارسی تعیین سن مناسب پروار بر اساس خصوصیات لاشه بره نر افشاری در دوره پس از شیرگیری
چکیده فارسی مقاله پژوهش حاضر به منظور بررسی سن مناسب پروار بره افشاری انجام شده است، برای این منظور تعداد 24 راس بره نر افشاری در چهار گروه سنی 60، 90، 120 و 150 روزگی به ترتیب با میانگین وزن  83/22، 73/27، 30/36 و 55/42 کیلوگرم در ابتدای پروار در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده گردید. هدف این آزمایش براساس مطالعه قبلی، رسیدن به وزن کشتار 50 کیلوگرم در کمترین زمان بود که نتایج نشان داد که میانگین سن کشتار تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌دار داشت، به طوری که بره‌های پروار شده در سنین 60 و 90 روز ، سن کشتار کمتری نسبت به سایر تیمارها داشتند(05/0>P). اثر سن شروع پروار بر روی افزایش وزن بره‌ها معنی­دار بود، به‌طوری که تیمار 90 روزگی بیش­ترین افزایش وزن روزانه (333 گرم) را داشت(05/0P<). از نظر مقدار ماده خشک مصرفی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌دار وجود داشت. کم­ترین مقدار ماده خشک مصرفی مربوط به تیمار 60 روزگی (31/1 کیلوگرم) بود و با افزایش سن مقدار آن افزایش یافت(0001/0P<). با افزایش سن شروع پروار ضریب تبدیل غذایی به طور معنی‌دار  افزایش یافت و بیش­ترین مقدار مربوط به تیمار 150 روزگی (72/7) وکم­ترین آن مربوط به تیمار 90 روز (48/4) بود(0003/0= P). وزن گردن بین تیمارها تفاوت معنی‌داری نشان داد و به ترتیب در تیمارهای اول، دوم، سوم و چهارم، 848/0، 693/0، 975/0 و 770/0 کیلوگرم بود(0001/0P<). وزن دست، سینه، ران و راسته بین تیمارها مشابه بود و تفاوت معنی‌دار نداشت اما، وزن دنبه به‌طورمعنی‌داری  در تیمارهای 60 و 90 روزگی بالاتر از 120 و 150 روزگی بود (به ترتیب، 063/3 و 200/3 کیلوگرم در مقابل 085/2 و 427/2 کیلوگرم)(0029/0=P). وزن لاشه گرم و نیم‌لاشه سرد از لحاظ آماری تفاوتی نداشت اما بیش‌ترین وزن لاشه سرد مربوط به تیمار اول با شروع پروار 60 روزگی (683/26 کیلوگرم) و کمترین مقدار آن به تیمار 3 با شروع پروار 120 روزگی (933/23 کیلوگرم) بود. وزن گوشت و استخوان نیم‌لاشه سرد تفاوت معنی‌داری بین تیمارهای آزمایشی نداشت. وزن چربی زیرجلدی به طور معنی‌دار در 120 روزگی کمترین مقدار و در 90 روزگی بیشترین مقدار بود (0152/0=p)و وزن چربی بین عضلات در نیم‌لاشه سرد در تیمارهای آزمایشی مشابه بود (05/0P). به‌طور کلی می‌توان نتیجه‌گیری نمود که سن مطلوب شروع پروار بره­های نر افشاری قابل توصیه از نظر ترکیبات لاشه و مقرون به صرفهبودن 90 روز و با وزن شروع پروار حدود 27 کیلوگرم می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله سن شروع،پروار،کشتار،بره نر افشاری،

عنوان انگلیسی Determine the appropriate age based on carcass characteristics of feedlot Afshari lambs after weaning period
چکیده انگلیسی مقاله The present study was conducted to determine the appropriate fattening age for Afshari lambs. For this purpose, 24 male Afshari lambs were divided into four age groups (60, 90, 120, and 150 days) with average initial weights of 22.83 kg, 27.73 kg, 36.30 kg, and 42.55 kg, respectively, in a completely randomized design. The objective of this experiment, based on a previous study, was to achieve a slaughter weight of 50 kg in the shortest possible time. The results showed that the average slaughter age of the experimental groups differed significantly, with lambs fattened at 60 and 90 days of age having a lower slaughter age compared to the other groups (P < 0.05). The effect of fattening start age on weight gain was significant, with the 90-day group showing the highest daily weight gain (333 grams) (P < 0.05). There was a significant difference in dry matter intake among the experimental groups, with the lowest intake observed in the 60-day group (1.31 kg), which increased with age (P < 0.0001). As the fattening start age increased, the feed conversion ratio significantly increased, with the highest value in the 150-day group (7.72) and the lowest in the 90-day group (4.48) (P = 0.0003). Neck weight differed significantly among the groups, with values of 0.848 kg, 0.693 kg, 0.975 kg, and 0.770 kg for the first, second, third, and fourth groups, respectively (P < 0.0001). The weights of the shoulder, breast, thigh, and loin were similar among the groups and did not differ significantly. However, the weight of the tail fat was significantly higher in the 60- and 90-day groups compared to the 120- and 150-day groups (3.063 kg and 3.200 kg vs. 2.085 kg and 2.427 kg, respectively) (P = 0.0029). Hot carcass weight and cold half-carcass weight did not differ statistically, but the highest cold carcass weight was observed in the first group (60-day start, 26.683 kg), and the lowest was in the third group (120-day start, 23.933 kg). The weight of meat and bone in the cold half-carcass did not differ significantly among the experimental groups. Subcutaneous fat weight was significantly lowest at 120 days and highest at 90 days (P = 0.0152), while intermuscular fat weight in the cold half-carcass was similar among the groups (P > 0.05). However, total fat weight, including visceral fat, in the cold half-carcass differed significantly (P = 0.0500), being higher in the 60- and 90-day groups (5.218 kg and 5.300 kg, respectively) compared to the 120-day group (4.347 kg), with the 150-day group (4.626 kg) showing no difference from the other groups. The lowest slaughter age was observed in lambs fattened starting at 90 days, which was significant (P < 0.05). Overall, it can be concluded that the optimal fattening start age for male Afshari lambs, considering carcass composition and cost-effectiveness, is 90 days, with a starting weight of approximately 27 kg.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله سن شروع,پروار,کشتار,بره نر افشاری

نویسندگان مقاله سید سعید موسوی |
بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان، زنجان، ایران

حمید امانلو |
گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان& زنجان، ایران


نشانی اینترنتی https://ijas.ut.ac.ir/article_101468_8bafd3f0fc318dd69a65926fd786153b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات