این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم و صنایع غذایی ایران، جلد ۲۲، شماره ۱۶۲، صفحات ۱۲۲-۱۳۶

عنوان فارسی بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر کیفیت و ماندگاری میوه گوجه‌فرنگی گیلاسی (Solanum lycopersicum L. cv Roma)
چکیده فارسی مقاله امروزه تقاضا برای محصولات سالم و با کیفیت در میان مصرف کنندگان افزایش پیدا کرده است و استفاده از نانوذرات سلنیوم به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی، اثرات سودمندی در به تاخیر انداختن پیری و حفظ کیفیت محصولات باغبانی دارد. این پژوهش با هدف بررسی اثر نانوذرات سلنیوم بر کیفیت و عمر انباری میوه گوجه فرنگی گیلاسی بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا شد. ابتدا بذرهای گوجه‌فرنگی گیلاسی رقم Roma پس از ضدعفونی در گلدان حاوی پرلایت و ورمی‌کولایت (2-1) کشت گردید. سپس نشاها در مرحله تشکیل گل توسط نانوذرات سلنیوم (2، 4، 6 و 8 میلی‌گرم در لیتر) در 3 مرتبه و به فاصله 10 روز محلول‌پاشی شدند. پس از برداشت، ظروف حاوی 5 میوه‌ در یخچال با دمای 1±4 درجه سانتی‌گراد و رطوبت 85 تا 90 درصد، قرارداده شدند. نمونه‌برداری و ارزیابی صفات هم در روز شروع آزمایش، 7، 14 و 21 روز پس از برداشت انجام شد. نتایج نشان داد که بیشترین درصد وزن تر نسبی میوه و شاخص ثبات غشاء سلول، میزان مواد جامد محلول و اسیدیته قابل تیتراسیون، محتوای کارتنوئید و کلروفیل کل، میزان ویتامین ث و فعالیت آنتی‌اکسیدان کل در تیمار نانوذرات سلنیوم 4 میلی‌گرم در لیتر بود و بیشترین میزان pH و فنل کل در تیمار نانوذرات سلنیوم 2 میلی‌گرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین و کمترین عمر انبارمانی میوه‌ها به ترتیب با 5/29 و 3/18 روز در تیمار نانوذرات سلنیوم 4 میلی‌گرم در لیتر و 8 میلی‌گرم در لیتر مشاهده شد. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش کاربرد نانوذرات سلنیوم با غلظت‌های 2 و 4 میلی‌گرم در لیتر تیمار موثری در جهت حفظ کیفیت و ماندگاری گوجه‌فرنگی گیلاسی رقم Roma می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی‌اکسیدان،انبارمانی،سلنیوم،مواد جامد محلول،ویتامین ث،

عنوان انگلیسی Investigating the effect of selenium nanoparticles on the quality and shelf life of cherry tomato (Solanum lycopersicum L. cv Roma)
چکیده انگلیسی مقاله Nowadays, the demand for healthy and quality products has increased among consumers, and the use of selenium nanoparticles has beneficial effects in delaying aging and maintaining the quality of horticultural products due to its antioxidant properties. This research was carried out with the aim of investigating the effect of selenium nanoparticles on the quality and shelf life of cherry tomato fruit in a factorial experiment in the form of a completely random statistical design with three replications. First, cherry tomato seeds were cultivated in pots containing perlite and vermiculite (1-2) after disinfection. Then, the seedlings were sprayed with selenium nanoparticles (2, 4, 6 and 8 mg l-1) at flower formation 3 times with an interval 10 days. After harvesting, the containers containing 5 fruits were placed in a refrigerator with a temperature of 4±1°C and a humidity of 85-90%. Sampling and evaluation of traits were done on the day of the experiment, 7, 14 and 21 days after harvesting. The results showed that the highest percentage of fruit relative fresh weight and cell membrane stability index, amount of soluble solids and titratable acidity, total carotenoid and chlorophyll content, amount of vitamin C and total antioxidant activity in the treatment of selenium nanoparticles was 4 mg l-1 and the highest amount pH and total phenol were obtained in the treatment of selenium nanoparticles of 2 mg l-1. Also, the maximum and minimum storage life of fruits were observed with 29.5 and 18.3 days respectively in the treatment of selenium nanoparticles 4 mg l-1 and 8 mg l-1. According to the results obtained from this research, the use of selenium nanoparticles with concentrations of 2 mg l-1 is an effective treatment for maintaining the quality and shelf life of Roma cherry tomatoes.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنتی‌اکسیدان,انبارمانی,سلنیوم,مواد جامد محلول,ویتامین ث

نویسندگان مقاله قاسم کاشانی |
کارشناسی‌ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران

الهام دانائی |
دانشیار، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران


نشانی اینترنتی https://fsct.modares.ac.ir/article_27423_050bbabc418f91c422874886aa6f2fde.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات