این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۹، شماره ۱۲۵، صفحات ۳۰۳-۳۱۴
عنوان فارسی
بررسی ترکیب شیمیایی، ویژگیهای تغذیهای و فیزیکوشیمیایی روغن کاملینای کشت شده در ایران و مقایسه آن با روغنهای کانولا و آفتابگردان
چکیده فارسی مقاله
در سالهای اخیر، گیاه کاملینا (
Camelina Sativa
) به دلیل ویژگیهای خاص آن به عنوان منبع جدید روغن خوراکی به طور گستردهای مورد توجه قرار گرفته است. بذر کاملینا حاوی مقادیر قابل ملاحظهای روغن و اسیدهای چرب ضروری است که از نظر تغذیهای و صنعتی حائز اهمیت است. در این مطالعه، ترکیب اسید چرب، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، شاخص پایداری اکسایشی و شاخصهای تغذیهای آتروژنسیتی و ترومبوژنسیتی روغن دانه کاملینای کشت شده در ایران بررسی و با روغن دانههای کانولا و آفتابگردان استخراج شده با روش پرس سرد مقایسه شد. اسید چرب غالب روغنهای کاملینا، کانولا و آفتابگردان بهترتیب اسیدهای لینولنیک (
443/0
±
429/30 درصد)، اولئیک (187/0
±
494/62 درصد) و لینولئیک (252/0
±
062/62 درصد) بود.
روغن کاملینا با
مقادیر پایین شاخصهای آتروژنسیتی (001/0
±
061/0) و ترومبوژنسیتی (001/0
±
061/0)
و نسبت هیپوکلسترولمی به هیپرکلسترلمی (170/0
±
314/12) نسبتا بالا مشخص شد
. همچنین روغن کاملینا کمترین نسبت امگا-6 به امگا-3 (028/0
±
729/0)، و بالاترین
مقدار
شاخص اکسایشپذیری (
079/0
±
47/8) و نسبت اسیدهای چرب تکغیراشباع به چندغیراشباع (003/0
±
628/0) را داشت. این نتایج خواص تغذیهای خوب و درمقابل حساسیت بالای اکسایشی روغن کاملینا را در مقایسه با روغنهای آفتابگردان و کانولا نشان میدهد. عدد پراکسید روغنهای کاملینا، کانولا و آفتابگردان بهترتیب
028/0
±
8/0،
042/0
±
77/0 و
057/0
±
12/1 و عدد آنیزیدین آنها
014/0
±
21/0، 028/0
±
18/0 و 000/0
±
28/0 بهدست آمد. بنابراین، پایداری روغن کاملینا باوجود مقادیر بالای اسیدهای چرب امگا-3، بالاتر از حد انتظار بود که احتمالا به دلیل سطوح بالای توکوفرولها و سایر ترکیبات آنتیاکسیدانی موجود در آن میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
روغن کاملینا،ترکیب اسیدچرب،خواص تغذیهای،ویژگیهای فیزیکوشیمیایی،شاخص پایداری اکسایشی،
عنوان انگلیسی
An investigation of chemical composition, nutritional and physicochemical properties of oil from camelina seed cultivated in Iran and its comparison with canola and sunflower oils
چکیده انگلیسی مقاله
In recent years, Camelina (Camelina Sativa) has gained an extensive attention due to its properties as a new source of edible oil. Camelina seeds contain significant amounts of oil and essential fatty acids with nutritional and industrial importance.
In this study, fatty acid composition, physicochemical properties, oxidative stability index, as well as atherogenicity and thrombogenicity
of oil from camelina seed grown in Iran were investigated and compared with those of canola and sunflower seed oil
s
extracted by cold pressing method.
The dominant fatty acids of camelina, canola and sunflower oils were linolenic (30.429 ± 0.443), oleic (62.494 ± 0.187%) and linoleic (62.062 ± 0.252%) acids, respectively. Camelina oil w::as char::acterized by low values of atherogenicity (0.061 ± 0.001) and thrombogenicity (0.061 ± 0.001) and relatively high
hypocholesterolemic
to hypercholesterolemic
ratio (12.314 ± 0.170). In addition, camelina oil had the lowest ratio of omega-6 to omega-3 (0.729 ±0.028), and the highest
calculated oxidizability value
(
8.47 ±0.079) and monounsaturated to polyunsaturated fatty acids ratio (0.628 ±0.003). These results indicate the appropriate nutritional properties but high oxidative susceptibility of camelina oil compared to sunflower and canola oils. The peroxide and anisidine values of camelina, canola and sunflower oils were found to be 0.8 ±0.028, 0.77 ±0.042, 1.12 ± 0.057, and 0.21 ±0.014, 0.18 ±0.028, 0.28 ±0.000, respectively. Therefore, the stability of camelina oil was higher than expected despite the high level of omega-3 fatty acids, which might be justified by its high levels of tocopherols and other antioxidant compounds.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
روغن کاملینا,ترکیب اسیدچرب,خواص تغذیهای,ویژگیهای فیزیکوشیمیایی,شاخص پایداری اکسایشی
نویسندگان مقاله
الهه مقصودلو |
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
زینب رفتنی امیری |
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
رضا اسماعیل زاده کناری |
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه کشاورزی ومنابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
نشانی اینترنتی
https://fsct.modares.ac.ir/article_26752_440b9e31e7f380030e01ad75f00a49ef.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات