این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۹، شماره ۱۲۳، صفحات ۱۰۵-۱۱۸
عنوان فارسی
تاثیر استفاده از کیتوزان و β- سیکلو دکسترین بر حذف فلزات سنگین و ثبات اکسیداسیونی در گوشت چرخشده ماهی شیر (Scomberomorus commerson) طی نگهداری در یخچال
چکیده فارسی مقاله
محصولات دریایی دارای ترکیباتی نظیر اسیدهای چرب امگا 3، ویتامینهای محلول در چربی، پروتئینهای قابل هضم و ریز مغذیهایی نظیر فلوئور، کلسیم، ید، مس، آهن و روی هستند. از اینرو ارائه روشهایی جهت افزایش ماندگاری و نیز حذف فلزات سنگین از گوشت ماهی دارای اهمیت است. در این پژوهش، با استفاده از بیوپلیمرهای کیتوزان (
CS
) و بتا سیکلودکسترین (
β-CD
) ثبات اکسیداسیونی گوشت چرخشده ماهی شیر طی 12 روز نگهداری در دمای یخچال با ارزیابیهای شیمیایی (میزان اسیدیته (
pH
)، عدد پراکسید (
PV
)، و تیوباربیتوریک اسید (
TBA
)، ظرفیت نگهداری آب (
WHC
)) و میکروبی (شمارش بار میکروبی کل (
TVC
)) هر 3 روز یکبار مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین توانایی این دو ترکیب در کاهش غلظت فلزات سنگین طی نگهداری در یخچال مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، استفاده از
CS
و
β-CD
بر روی مقادیر تمامی شاخصها در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر معنیداری داشت (05/0>
P
). بنابراین میتوان گفت استفاده از
CS
و
β-CD
در کاهش اکسیداسیون و رشد باکتریهای گوشت چرخشده طی نگهداری در یخچال موثر است. کمترین میزان
pH
در تیمارهای
T8
و
T11
، کمترین میزان
PV
در تیمارهای
T8
،
T10
و
T11
، کمترین میزان
TBA
در تیمار
T7
، بیشترین میزان
WHC
در تیمار
T8
و کمترین میزان
TVC
در تیمارهای
T8
و
T11
مشاهده شد. همچنین استفاده از محلولهای
CS
و
β-CD
منجر به کاهش غلظت فلزات سنگین موجود در گوشت چرخشده ماهی شیر شد، بطوریکه تیمار
T8
بهترین عملکرد را در کاهش کادمیوم، سرب و جیوه از خود نشان داد و در برابرحذف نیکل، تیمارهای مختلف تقریبا عملکرد یکسانی داشتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ماهی شیر،کیتوزان،بتاسیکلودکسترین،گوشت چرخشده ماهی،
عنوان انگلیسی
The effect of using chitosan and β-cyclodextrin on removal of heavy metals and oxidation stability in minced meat of Scomberomorus commerson during refrigeration
چکیده انگلیسی مقاله
Seafood contains compounds such as omega-3 fatty acids, fat-soluble vitamins, digestible proteins and micronutrients such as fluorine, calcium, iodine, copper, iron and zinc. Therefore, it is important to provide methods to increase the shelf life and also remove heavy metals from fish meat. In this study, using the biopolymers of chitosan (CS) and beta-cyclodextrin (β-CD), the oxidative stability of minced of commerson Scomberomorus fish during 12 days of refrigeration with chemical evaluations (acidity (pH), peroxide number (PV), and Thiobarbituric acid (TBA), water holding capacity (WHC)) and microbial (total microbial load count (TVC)) were studied. The ability of these two compounds to reduce the concentration of heavy metals during refrigeration was also investigated. According to the results, the use of CS and β-CD had a significant effect on the values of all indicators compared to the control treatment (P <0.05). Therefore, it can be said that the use of CS and β-CD is effective in reducing the oxidation and growth of minced meat bacteria during storage in the refrigerator. The lowest pH value was observed in T8 and T11 treatments, the lowest PV value was observed in T8, T10 and T11 treatments, the lowest TBA value was observed in T7 treatment, the highest WHC value was observed in T8 treatment and the lowest TVC value was observed in T8 and T11 treatments. The use of CS and β-CD solutions also reduced the concentration of heavy metals in the minced meat of commerson Scomberomorus, so that T8 treatment showed the best performance in reducing cadmium, lead and mercury and against nickel removal, different treatments had almost the same performance.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
ماهی شیر,کیتوزان,بتاسیکلودکسترین,گوشت چرخشده ماهی
نویسندگان مقاله
زهرا پیشگاهی |
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
رضوان موسوی ندوشن |
دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد تهران شمال، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
پیمان مهستی |
دانشیار دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
به آفرید قلندری |
دانشیار گروه نانوتکنولوژی پزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
https://fsct.modares.ac.ir/article_26677_3a1c6ebd25dc0b14d668cf702470f37b.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات